Politiskt möte i Mörrum1893

Visserligen har jag lovat mig själv att INTE skriva om politik – för jag kan inte tillräckligt för att uttala mig – … men så här mitt i Almedalsveckan och kravallerna vid G20 mötet i Hamburg och mötet mellan Putin och Trumph


… till en tidsbild från ett valmöte i Mörrum för 125 år sedan 🙂 .

—————————-

Valrörelsen i Lister. Sockenmöte i Mörrum. Karlshamns Allehanda nr 85, 25 juli 1893

http://tidningar.kb.se/?q=l%C3%B6rby%20h%C3%A5kan%20olsson

———————————-

Herr Håkan Olsson i Lörby, prisade Amerika, där det är så bra och gott, där alla har rösträtt och lika mycket att säga och där industrierna blomstra. Somliga påstå, att vårt folk vore det lärdaste i världen, men när det bara är frågan om rösträtt, då heter det från högre ort, att folket ännu inte är moget. Blev här rösträtt, skulle man få det mycket bättre. Då blev det besparingar av och inte som nu utgifter på miljoner, som dansat sedan 1865, till särskilt militärbördan. Och så har man skrämt med ryssen och sagt, att han vore farlig, men Håkan Olsson i Lörby trodde inte ryssen var farlig alls

På vilket sätt bör vårt försvar bäst ordnas för att skydda vårt land?
Hr ordförande inledde frågan, anseende att de stora, väldiga pansarfartygens tid nu vore förbi, då senaste tidens uppfinningar jämte vissa händelser, särskilt nu Camperdowns och Victorias kollision*, tala för dylika fartygs oanvändbarhet. Utan i stället skulle byggas minbåtar.

Herr Håkan Olsson menade, att skulle försvarsgalenskapen fortsättas, så hade sverige aldrig haft ett så uselt försvar, ty folket emigrerar ju bort till länder, där de får det bättre och njuter ett friare liv. ”-När vi bönder, sa Håkan Olsson i Lörby, finge skattelättnader mot försvarsbördan, det var ett riktigt vidunder, det säger jag som bonde.” Det finns ingen värre galenskap än försvaret, som det nu vore ordnat. Och Håkan Olsson i Lörby försäkrade, att vi inte alls behövde vara rädda för ryssen, ty vi har i nödfall tysken på vår sida. Och skulle vi bli ryssar … … … ja … … Längre fortsatte inte Håkan Olsson i Lörby.

——————————-

Redaktionen tillåter sig ifylla hr O:s självmant avbrutna anförande sålunda: Och skulle vi bli ryssar, ja då expidierades nog på ett eller annat sätt åtskilliga av Håkan Olsson i Lörby kvalitet.

———————————

*HMS Victoria var den ledande fartyget i sin klass – av två slagskepp – i Royal Navy. Den 22 juni 1893 kolliderade hon med HMS Camperdown nära Tripoli, Libanon under en manöver och sjönk snabbt. 358 besättningsmedlemmar, inklusive chefen för den brittiska medelhavsflottan, viseamiralen Sir George Tryon.

En av de överlevande var chefen för Victoria, John Jellicoe… som senare förde kommandot för den brittiska flottan vid slaget vid Jylland 1916.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blogg, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s