Akvarierummet… vecka 30

… ser inte vackert ut, men det är inget konstigt.
Det har blivit så eftersom jag inte kunnat göra något åt det själv på drygt tre år…

IMG_0090 (2)

Ramperna – för att inte tala om täckglasen – var täcka av en halv meter… nåja, centimeter damm och katthår, eftersom de mest tjänstgjort som uppvärmd sovplats för katterna de senaste åren.

——————————————-

Förut lade jag varannan lördag på att fixa och dona med akvarierna… byta en tredjedel vatten och rensa ut växter. Erkänner utan omsvep att det sved i hjärtat att slänga litervis med växter varannan vecka…

akvarium1Detta ”ogräs” har jag förträngt namnet på, men det fick drygt meter långa blad… ett riktigt ogräs, fullt i klass med bokharabinda när det gällde tillväxthastigheten. Bokharabindan brukar inte för inte också kallas för arkitektens tröst – eftersom den just är väldigt snabbväxande – … så på samma grund bör denna akvarieväxt kallas för akvaristens tröst.

diskus2010 3Några Pistia finns inte kvar (kräver ljus, en luftspalt mellan vattenytan och täckglaset… och INTE för varmt vatten), men väl en del cryptocoryne som bevisligen inte har så stora krav på ljus och vattenkvalitet. En hyfsat stor anubis – 30 cm lång stam – med gulnande blad – efter att ha levt utan ljus i flera veckor – finns oxå kvar…

I ramperna finns det plats för totalt tio 120 cm rör, men när endast ETT av dem fungerade investerades i tre nya rör… men när jag – med kära systers händer – inte fick dem till att fungera åkte ramperna med fula ord till  https://www.facebook.com/Mackes-zoo-och-fritid-AB-462977517145644/?fref=ts utan att passera gå.

IMG_0086 (2)Skräcken var förstås att det inte var bara lysrören – och/eller de förbannade glim-tändarna (som dessutom ingen firma verkar begripa sig på, utan säljer fel modell) – som var sönder, utan även själva armaturerna.

Dessutom beställde jag tjugo meter transparent slang, av GROV modell – som inte drabbas av slangvred bara man ens tänker på att använda den -… för att kunna tappa ut vatten från karen.
Jag hade en sådan innan oxå – som jag försedde med en bit nylonstrumpa – och drog till duschkarbinen… men sedan badrummet blev handikappanpassat är det inte längre möjligt att göra så. Att lägga en slang löst på en duschplats – utan kanter runt om, som dessutom ligger typ tre centimeter högre än golvet i hallen en meter därifrån – är som att be om problem. Vill ju inte gärna fylla huset med hundratals liter gammalt akvarievatten precis…

———————————————–

Akvarierna i ”akvarierummet” är två 310 liters, ett 375 liters och ett litet på 60 liter (om jag nu minns rätt). Dessa har bara fått stå i väntan på bättre tider.
Utan fiskar… men vatten har fyllts på emellanåt för att silikonet inte skulle torka ut. Återstår att se om det går att få ordning på dem UTAN att tömma dem helt…

Akvariet framför fönstret – ”diskoteket” på 375 liter – som det såg ut 2010 🙂 …

diskus (2)

PS: Anledning till att akvarierna fått förfalla finns här https://gunvorpersson1.wordpress.com/javla-kna/

 

Det här inlägget postades i akvarium, Akvariumen..., Allmänt, Blekinge, Blogg, Blommor, Fiskar, Katter, Reumatism, Sölvesborg..., Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s