Vad är skillnaden på DNA-kusiner och ”riktiga” kusiner?

Tja… den största skillnaden torde väl vara att med ens ”riktiga” kusiner vet man – åtminstone oftast – hur man är släkt… medan man inte har en susning om hur man är släkt med sina DNA-kusiner.

Detta faktum orsakar i 95% av fallen endast en himla massa huvudbry – och letande i kyrkböcker -… i hopp om att hitta den gemensamma anan. Ibland lyckas man, men allt för ofta letar man förgäves… och släktskapet blir en väl förborgad hemlighet. Man får helt enkelt nöja sig med vetskap om att man ÄR släkt… på något mystiskt vis. Mutter mutter… det var väl själva fan :/ !

Detta är en syskonskara som föddes på Djupekås i Mjällby socken, Blekinge… mellan åren 1934-1941. Deras far är min morfar Otto William Svensson… och kvinnan i lila blus är min mamma, de övriga tre är föräldrar till mina totalt nio kusiner.

mostrar (2)Foto:  Ivan Mellberg

Två av personerna – en av varje kön – på bilden är DNA-testade. De har tagit ett familyfinder test från ftDNA.

Detta test är tänkt för personer som vill hitta avlägsna släktingar, dvs hitta personer från världens alla hörn som man delar en liten bit DNA med… en liten liten bit DNA som sladdrar om att man är släkt på något vis. Den stora obesvarade frågan är BARA hur…

Jag gjorde ett familyfinder test förra sommaren. Det resulterade i en träfflista innehållande adresser till knappt 450 andra testade DNA-kusiner… ett drygt år senare är antalet det dubbla!

En av mina bättre träffar – plats 6 av 891… med siffrorna 113 / 36, dessutom med röd gumma – har initialerna MM.
Det visade sig vara en Sölvesborgare i förskingringen – kan man säga -… eftersom hon är bosatt i USA.

Väääldigt höga siffror – när man vet att den gemensamma anan Bengt Olsson levde på Listerlandet i slutet av 1600-talet -, men förmodligen har vi ”skramlat ihop” till de höga siffrorna genom att vi är släkt på flera olika sätt… 

Skärmklippet kommer Sebastian Bergheims eminenta databas…

Det skulle dock visa sig att MM var ”hemma” i Sölvesborg nu. Dessutom råkade hon känna TVÅ av mina ”riktiga” kusiner sedan högstadiet… så i tisdags var det fika hemma på min gata i stan 🙂 …

DNA-kusin till vänster… och ”riktig” kusin till höger 🙂 …

 

——————————————-

PS: Allas vårt facebook har ju allsköns tester… så jag tog ett test för att få reda på var jag har mina anor 😀 …
facebook

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är skillnaden på DNA-kusiner och ”riktiga” kusiner?

 1. lundabergs skriver:

  WOW så coolt

  Gillad av 1 person

 2. Gunvor Persson skriver:

  Antalet träffar beror lite på hos vilket bolag man testar sig. Jag – vi – är testade hos ftDNA… vilket är där de flesta svenskar + en hel del amerikaner (som vet att de har nordiskt ursprung) har testat sig.

  Så ju fler personer som har testat sig i samma bolag (samma sak gäller om man tex väljer att testat sig hos ancestry i stället)… ju större databas har de, vilket påverkar antalet träffar man får 🙂 .

  891 träffar hade jag 25 augusti… sex veckor senare – den 5 oktober – är antalet 919.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s