Att sätta ihop en planering inför ett möte med en DNA-kusin…

… från USA – eller någon annan stans ifrån – är inte det lättaste. Vad kan vara intressant att se i det närområdet som personens förfäderna en gång lämnade? Hur såg det ut då… och framförallt; finns det något kvar från den tiden?

Gemensamt för SDs anor är att BÅDA emigrerade från det som i dag är Sölvesborgs kommun, men vad finns att titta på här? Bron, så klart… men sedan då?

Finns inte mycket mer att se i Sölvesborg, enligt de flesta som jag frågat…

”Gud som haver barnen kär – andas kärring! -… du fixar detta, och enbart bron – även om den råkar tillhör Europas längsta broar – duger INTE som enda punkt i planeringen”.

Dessutom behövde jag någon som kunde ta SD och co på en roadtrip (eftersom min rullstol inte går att fälla ihop sedan den blev trafiksäkrad) och pratar bättre engelska än jag … så även min syster BP, kusin Carina och moster Nina blev engagerade i detta !

susan4a (2)

Vi hade bestämt mötesplats utanför Stadshotellet i Sölvesborg klockan 12.00 den 28de augusti, och första punkt i programmet blev Tingshuset, som endast ligger ett par hundra meter därifrån…

Tingshuset i Sölvesborg ritades och byggdes av arkitekt Erik Gunnar Asplund mellan 1918 och 1921. Byggnadsstilen brukar kallas för nordisk klassicism eller 20-tals klassicism och hör till Gunnar Asplunds tidigare byggnadsverk.

009tingshus

Sölvesborgarna vid denna tiden var dock föga imponerade av Asplunds ritning. Han fick inte bygga detta fula hus inne i staden, utan det fick byggas utanför stadsplanerat område.

I dag betraktas detta ”fula” hus som en av svensk arkitekturhistorias riktiga pärlor och lockar till sig intresserade besökare från hela världen!

I huset fördes tingsrättsförhandlingar fram till 2001 då tingsrätten flyttade till Karlshamn.

Under 2012 har ett restaureringsprojekt inletts. Målet är att återgå till ursprungligt utförande i bl. a. tingssal och nämndemannarum.  https://www.youtube.com/watch?v=LWRsCsozJ7E

Andra byggnader som Asplund ritat och byggt är tex Stockholms stadsbibliotek och stadsarkiv…

Tyvärr visade det sig att man bara kom in i hallen…

———————————————

Därefter följe en rundtur på Lister… till de byar – Istaby och Norje – som SDs anor en gång emigrerade från:

karta

Egentligen borde rundturen startat i Malmö…

… för det var där den 17-årige Olof lämnade Sverige i augusti 1892 – tillsammans med sin moster Hanna Isberg och sin morfar Jöns Isberg – för att resa till New York.
De reste på fribiljetter, dvs någon i USA hade köpt biljetterna och skickat ”hem” dem till Sverige. Kanske var det hans mor Sissa…

Sissa hade ju rest till USA redan den 7 mars 1882 – efter att ha lämnat lille Olof hos sina föräldrar Jöns Nilsson Isberg och Kersta ett par dagar tidigare… så han kom att växa upp som fosterson hos sina morföräldrar på Istaby 1.

Var – exakt – deras hus låg vet jag inte (och det är nog inte lätt att hitta ett båtmanstorp som familjen lämnade 1892… om det ens finns kvar i dag), men en sak är säker:

De har garanterat gått på vägen genom Istaby och Stiby dagligen – eftersom vägen har varit på samma ställe sedan Enskiftet på 1820-talet – … likaså har de gått där på söndagarna när de skulle till socknens kyrka, Mjällby kyrka.

380704_414180695319109_648024328_nkyrkaFoto: Marcus Bernhardsson

Mjällby kyrka byggdes 1791 på initiativ Knut ”Mjällby-Kung” Persson, och ersatte en annan kyrka. Kyrkan är öppen till 15.00 på måndagar… så man kan även se hur den ser ut inuti.

Några gravar finns nog inte kvar, men det är här många i släkten har gift sig… likaså har deras barn döpts här.

Vår stamfader Bengt Olsson bodde i Istaby, och hade minst två barn. SDs anor finns bland sonen Olas ättlingar (där finns även DNA-kusin MM)… medan GP (=jag), BP, Carina, Nina med flera är ättlingar till Bengt Olssons dotter Berta… 

(men sannolikt har vi en närmare koppling än så, eftersom SD även har LK och KP på sin träfflisa… precis som jag. Den stora frågan är ”bara” hur… men min morfar Otto William Svensson är min koppling till LK och KP.

Min kopplingen till KP går via O-W Svenssons mor Pella Karlsdotter… medan kopplingen till LK INTE kan gå via O-W farmor).

Därefter gick färden över Vesan – på vägen mot Ysane kyrka -… som när våra anor bodde i Mjällby och Ysane på 1800-talet var en mindre sjö.

???????????????????????????????En gammal karta från 1700 frös ihjäl över ett väglöst Listerlandet…
när Vesan fortfarande var en liten sjö.

I början av 1800-talet försökte man dika ut sjön, men först på 1860-talet lyckades man och kunde odla på området… men 1866 bröt Östersjön igenom, så ett par år senare gav man upp planerna på att lyckas med att tömma Vesan på vatten.

Men skam den som ger sig… 1926 gjorde man ett nytt försök, och denna gången lyckades man och odlade sedan upp området. 1959 råkade man ut för ett bakslag, när havet bröt in igen… men sedan dess har området varit uppodlat.
Pumparna i Norje pumpar ut ca 8 miljoner kubikmeter vatten varje år i Östersjön för att hålla marken torr… eftersom stora delar av Vesan ligger under havsnivån (det är en av Sveriges lägst belägna platser).

ysane kyrka

Ysane kyrka – Sankt Gertuds kyrka, som den också heter – är vanligtvis stängd på måndagar, men fixat.

Norje by kommer sedan, där Olofs blivande hustru Sigrid är född… och det gamla Tingshuset (innan tingshuset i Sölvesborg byggdes fanns – sedan 1795 – Lister härads tingshus i Norje i Ysane socken).

Det byggdes ca 1790 – och även här var Knut ”Mjällby-Kung” Persson inblandad – och användes ända fram till då man byggde ett nytt i Sölvesborg.

tingsPå tomten bredvid ligger fängelset…

Norje var under lång tid tingsplats för Listers Härad. Ting hölls i allmänhet på platser som låg lämpligt till ur kommunikationssynvinkel. Till en tingsplats hörde även en avrättningsplats, och de offentliga avrättningarna kunde räknas till de stora folknöjena. Tingshuset – där säkert många tunga domar fallit – finns fortfarande kvar.

Det fanns även annat som hörde till en tingsplats… och gästgivargården var viktig i sammanhanget. Tingsfolket måste inta sina måltider någonstans… och resande skulle hållas med hästbyten. Den gamla gästgivargården står kvar med sina stora stenladugårdar. På andra sidan vägen ligger ett äldre gästgiveri.

Fortfarande minner tingshuset och gästgivargårdarna om att platsen en gång varit betydelsefull. Stora välbyggda bondgårdar ansluter till samhället och kompletterar tillsammans med 1700-talsbrons påkostade gjutjärnsräcke bilden av ett äldre samhälle.

Norje har dock inte förlorat sin roll som samlingsplats. Här finns en campingplats och årligen hålls Sweden Rock Festival – http://www.swedenrock.com -, med massor av kända hårdrocksband från världens alla hörn på ängen intill gamla E22 (vilket årligen lockar ca 30 000 besökare till Norje från världens alla hörn).

Därefter tillbaka mot Sölvesborg, men genom Lörby (där BP, jag och mellansyster Ulla har vuxit upp)… och en sväng ner till Djupekås (där moster Nina, morfar Otto Willian Svensson och Carina är uppväxta).

I denna lilla by hade under 40-talet ett antal fartyg sin hemmahamn…

Mazeda (2)

Efter Lister rundturen var det tänkt att vi skulle träffas på Stortorget för att äta… vilket visade sig vara lättare sagt än gjort en måndags eftermiddag.
Habibi var ett önskemål, men de har stängt på måndagar… men det finns fler matställen runt Stortorget, så det borde väl inte vara något problem. ELLER?

Men ack vad vi bedrog oss (förmodligen är det meningen att man ska banta bort alla kalorier som man ätit under helgen på måndagar)…

Ett ställe öppnade först klockan fyra (men då måste DNA-kusinen och co redan vara på väg till Ronneby för att titta på ”Jordgubbslandet” på bio)… nästa ställe stängde 13.00 och ett annat 14.30, men som tur var hade ”Blåregn” öppet 🙂 .

susan1a (3)

Efter maten var det tänkt att fortsätta med det enda som skulle vara värt att visa i Sölvesborg… nämligen bron och Norregatan, men inget av detta hanns med. Tyvärr…

————————————

Vad blir utvärderingen av planeringen då – eller slutplädering är kanske ett bättre ord i sammanhanget – av denna eftermiddag?
Tja… tiden gick alldeles för fort (men så är det ju när man har trevligt), för sanningen är att det finns bra mycket mer att visa här än Sölvesborgsbron 🙂 .

… men det gjorde inte så mycket, för en annan av SDs släktingar anlände till Sölvesborg dagen efter, och hon hade lovat visa bron…

 

— … surprice 🙂 ! ——-

… visserligen var visningarna i Tingshuset slut för i år, men syrran BP lyckades fixa det… så dagen efter (den 29 augusti) fick SD, hennes maken och BP – som också fotograferade – en privat visning i Tingshuset av Sven Forsberg 🙂 .

susan7a

Tingshuset har renoverats och återinvigts under 2017.

Nämndemannarummet…

susan9a

Sist jag var inne i tingssalen gick inredningen mer eller mindre i grått… i olika nyanser, men nu har man försökt återställa den ursprungliga färg skalan… vilket innebär att bänkarna är nästan svarta och väggarna gulbruna.

susan6a (2)

Heltäckningsmattan har man också kastat ut…

susan5

En DNA-kusin, tillika advokat… i domarens stol 🙂 .

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Sweden Rock, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s