Ärver man talang?

DNA träff 919… fick jag den 3 oktober 2017 med siffrorna 69 / 17 cM. Det är helt klart min bästa träff på ett tag – och den borde gå att klippa, tycker jag -, även om hen saknar träd.

Hen är försedd med en röd gumma, vilket indikerar att det är på min mammas sida… vilket stämmer, eftersom min mamma (ES) har träff med siffrorna 55 / 17 cM. Även mamma bror ÖS och min syster BP har träff, men med siffrorna 51 / 11 respektive 56 / 11 cM.

öHär någonstans bör kopplingen finnas…

Hen har ett googelvänligt namn – dvs inget patronymikon – … som hen delar med endast 35 personer till i Sverige, varav de flesta finns i Skåne och Småland.

Söker man på namnet på SDB 6 får man tio träffar. Den äldste är född på dagen 77 år före mig… i USA!!! Ett annat lite märkligt sammanträffande är att han har samma förnamn som min morfar…

Om man nu ser USA som EN ledtråd… så kan man misstänka Sissa Nilsdotter. Sissa tillhör Listersläkten, och där fanns många driftiga pionjärer… tex lämnade de första Mjällby sn redan på 1850-talet för att resa till Amerika.

Gener ärver man ju som bekant… men ärver man även olika talanger, tex musikalitet eller förmågan att rita och / eller måla också?

Är det så, kan även det peka på Sissa. Hennes son Per-Emil var konstnär ”Han kunde allt… utom att försörja sig”… var min mormor Elins kommentar om honom. Mormor ritade karikatyrer… vilket inte jag kan, även om jag nog ritar bättre än medel Svensson.

hästar

Mina teckningar är dock ingenting – absolut ingenting! -… om man jämför med vad en av dessa totalt 36 personerna med detta efternamn kan prestera. Whooow… säger jag bara 🙂 .

——————————————-

Jag har mejlat vederbörande… om jag får svar kommer jag att avslöja hens initialer (om det är ok)…

PS: Jag har gått på fäderne här, men generna kan ju lika gärna komma från någon ingift…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, tecknade hästar :-), Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s