Vecka 40… vem kan man lita på?

Måndag den 2 oktober… ringde Sölvesborgs kommuns arbetsterapeuten och meddelade att den nya rullstolen kommit (med handbroms, som hemtjänsten efterfrågat), och undrade om det passade att han kom med den dagen efter klockan tio… vilket passade utmärkt.

På måndagen fick jag också ett samtal… från hjälpmedelscentralens lager, som meddelade att gåbordet – med större hjul och handbroms – (som varit på G sedan i halva maj månad) hade kommit, och att de kunde leverera det på tisdagen mellan 11.00 och 13.00…

————– tisdagen den 3 oktober ————-

Arbetsterapeuten kom på utsatt tid… och det första han meddelade var att han missat att beställa förlängda ”pinnar” till bromsarna. Dessa ”pinnarna” är jätteviktiga för mig – för utan dem kan jag inte ”låsa” rullstolen – … och då blir det direkt farligt att försöka resa, respektive sätta sig i den.

Förlängt bromshandtag på rullstol… för handsvaga brukare.

Resultatet av det blev att han skickade en arbetsorder till hjälpmedelscentralen…

Under tiden han var här ringde kommunens sjukgymnast. Hon hade hört att jag fått gåbordet och ville komma på direkten för att ställa in det… men sanningen var ju att det INTE var levererat än. Det kom dock innan klockan ett – precis som det var utlovat -… så strax efter anlände sjukgymnasten.

———————————

Sjukgymnasten fick direkt ögonen på mitt ”gamla” gåbord… tar tag i det, och tror att det är DET som hon ska ställa in!

Det nya stod i ett angränsande rum, där den som levererade det ställde det…

… och ser ut så här (googel-bild).

Storleken på hjulen på gåborden är markant, och en annan skillnad är att bakhjulen på det nya är stela (det visste jag om) … vilket gör att det kräver en helt annan svängradie än det gamla (frågan är om jag ens kan vända med det i köket, sovrummet eller på toaletten… med andra ord känns det som det är enklare att förbli i rullstolen än att använda det).

Höjden ställdes in, men det faktum att jag knappt når fram till handtagen och bromsen med mina korta underarmar och små händer – när handtagen är ställda så nära som det bara går (vilket innebär att jag av samma anledning får två rörstumpar på två centimeter som petar in i revbenen… läs, brösten) – kunde hon inte göra något åt.

Lutningen på handtagen är säkert närmare 35 grader, men för att de ska passa mig bör de vara lodräta, typ… och sitta mycket närmre varandra än dessa gör. Detta kunde hjälpmedelscentralen fixa, så hon skulle skicka en arbetsorder till dem…

Jag berättade då att även arbetsterapeuten skickat en arbetsorder dit, och föreslog att de borde samordna detta på något sätt… så att hjälpmedelscentralen inte skulle behövde köra hit – handlar om nästan tio mil, enkel resa –  två gånger.

Gåbordet har som synes handbroms, men de är så hårda att jag inte kan använda dem… och sjukgymnasten konstaterade dessutom att den vänstra måste vara trasig, eftersom inte hon heller kunde låsa den!

————————————

Sen fick jag frågan HUR och NÄR jag hade tänkt använda det nya gåbordet… och jag berättade att jag hade tänkt att hemtjänsten hade kunnat gå en bit med mig nere på gatan i samband med den sociala aktiveringen (en timme i veckan) i somras. Inte för att jag orkat gå så många minuter, men i alla fall…

Sjukgymnasten erbjöds sig då att skriva en förändring på min sociala aktivering. I stället för en timme vid ett tillfälle skulle jag i stället få två halvtimmar vid olika tillfällen i veckan.
Detta ställde jag mig tveksam till… helst sedan det nya gåbordet – som det ser ut nu – INTE är kompertibelt med mig (dessutom skulle det ju skickas tillbaka i november, men det backade hon nu om… även om man inte får ha två gåbord utskrivna). Så jag bad henne vänta med det…

———————————–

Detta berättade jag sedan för en av alla i personal från hemtjänsten, och hon menade att det skulle jag absolut INTE gå med på. Den sociala aktiveringen är inte tänkt som träning… och delar man den i två halvtimmar lär jag aldrig mer hinna upp till varken kiosken eller Dollarstone.

Gåträningen – eller träning i största allmänhet – faller i stället under HSL. Okey… och vad är det? Det har jag aldrig hört talas om… men googel hade svar på det (borde det inte tillhöra antingen arbetsterapeuten eller sjukgymnasten att upplysa om det?)

————— HSL—————–

Att läsa följande text gör mig inte mindre förvirrad kan jag ärligt säga :/

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/halso–och-sjukvardslag_sfs-2017-30

 

————— LÖF —————-

Fick ett brev från dem som meddelade att mitt knä var mycket komplicerat… så någon ersättning vara jag inte berättigad till. Trodde jag inte heller – med mitt flyt här i världen -… men det är lite surt att ett knäskålsbrott (som anses vara en ganska enkel skada) tre år och fyra operationer senare har förvandlats till ett komplicerat fall.

——————————

PS: Hjälpmedelscentralen fixade fram och monterade ”pinnar” till rullstolen på två dagar.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Reumatism, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s