Brittsommar…

… blev det i år, om än lite sent… men bättre sent än aldrig. 

IMG_0431 (3)

I litteraturen hittar man lite olika definitioner på vad Brittsommar innebär, men vanligtvis menar man varma och soliga dagar omkring Birgittadagen.

Bland kraven på en Brittsommar finns också att det dessförinnan ska ha varit minst en period med kyligt och höstlikt väder… vilket det väl egentligen har varit hela sommaren 2017.

——————– legend ——————–

En legend berättar att den heliga Birgitta tyckte att vi hade så kallt och bistert  klimat här i Norden, att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag – dvs den 7 oktober, då hon blev helgonförklarad – ge oss några extra sommardagar. Dessa dagar kom att kallas Brittsommar.

——————- metrologi ——————-

Finns Brittsommar rent meteorlogiskt? För det första är det inte helt enkelt att definiera vad som är Brittsommar. Ska det hunnit bli höst först? Måste det vara 20 grader varmt… eller räcker det med sol och vindstilla? Hur som helst, så inträffar Brittsommaren – om det blir någon – en vecka in i oktober, typ…

Kikar man i SMHI:s gigantiska arkiv med statistik kan man ändå ana en viss tendens till att det förekommer ett par varma dagar i början av oktober…
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/brittsommar-1.1506

———- skillnad på Brittsommar och Indiansommar ————

Ett mer utbrett uttryck är det som kallas Indiansommar, och som det även talas om utanför Sverige.

Skillnaden mellan Indian- och Brittsommar är att Indiansommaren INTE behöver inträffa på någon speciell dag. Man brukar dock säga att det ska ha varit höst innan den ”får” förekomma och helst ska även den första frostnatten ha inträffat…

IMG_0425Min vilda baksida…

Rönnsumaken har fått röda blad och ormbunkarna har gulnat… och mobilen visar 16c fastän det nästan är mörkt ute nu.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Sölvesborg..., Traditioner, Trädgård, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och märktes . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar