Akvarierummet… vecka 45. Fiskakvarium eller växtakvarium?

Säg  ”akvarium” och de flesta tänker direkt på fiskar, typ guldfiskar – fast kanske snarare runda färgglada slöjstjärtar – eller guppy i ett akvarium.

Väldigt många tror nog också att det där med akvarium är lätt… att det inte kräver speciellt mycket jobb att ha fiskar som ”husdjur”. Visst, man behöver inte gå ut med dem i ur och skur, precis… men att hålla fiskar och akvarium är INTE så lätt, enligt mig.

”Vill till och med påstå att det är lättare – som nybörjare – att tillgodose en hunds alla behov och hålla den välmående… än vad det är att hålla fiskar i ett akvarium vid liv.”

Jag vet inte hur många gånger genom årens lopp – när folk har förstått att jag har akvarium – som jag har fått höra: -Jag har oxå HAFT akvarium, men det var tråkigt… fiskar lever ju inte så länge, så man fick köpa nya hela tiden!

-Okey (har inte orkat ta den diskussionen, för det lär inte gå på en kafferast precis)…

akvarie1 Moneypenny och Lille Mannen diskuterarde genom glaset… oxhjärta är gott!

De allra flesta tycker nog fiskarna är huvudattraktionen i ett akvarium, och det är de väl på sätt och vis… men hur kul är det med ett akvarium utan inredning?
Ett akvarium utan växter ser ganska tomt och innehållslöst ut – hur fina fiskarna än är -… och jag tycker nog att även trästycken och stenar hör dit, även om fiskar ofta sägs strunta i vilket. Eller inte…

” …. labyrintfiskarna är väldigt tåliga fiskar som trivs bäst i ett akvarium som är relativt tätt planterat och gärna också innehåller en del flytväxter. Akvariet får inte vara för högt och bör även innehålla några rötter och stenar som kan utgöra skydd.*” 

————————————-

Jaha ja. Håller som bäst på att odla växter som på sikt kommer att ligga på vattenytan av den anledningen, för några flytväxter lär inte de framtida guramierna få… eftersom tex pistia kräver ett större mellanrum mellan vattenytan och täckglasen – än vad jag normalt har i ett akvarium – för att bli fina.

Därför lutar det mer och mer åt att det kommer att bli växterna och inredningen som kommer att bli huvudattraktionen – och inte fiskarna – i diskoteket i framtiden…

IMG_0454 (3)

Har tex en sammanhängande matta java mossa, ca 25 x 10 cm… i ”Amano akvariumet” som jag skulle kunna skörda, flytta och lägga över den skitiga sanden ovan… nu när bomulls-algerna verkar ha gett upp 🙂 .

———————————-

Planen är – och har hela tiden varit – att ha ett gäng garra flavatra på bottnen, men jag har även börjat fundera på att skaffa lite andra alternativa kryp i takt med att diskoteket blir ett växtakvarium. Några vackra zebrasnäckor – neritinasnäcka – skulle nog passa in, likaså ett gäng Amanoräkor… även om jag tycker de ser ganska läskiga ut (spindelskräck).

IMG_0513 (3)Av den anledning har jag nu en låda boklöv på tork… 

*klipp från zoopet https://www.zoopet.com/

Det här inlägget postades i akvarium, Allmänt, Blekinge, Fiskar, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s