Fader: John Doe*…

Sveriges Släktforskarförbund har gett ut ett antal handböcker. Nummer två i ordningen heter ”Fader okänd”, och är skriven av Elisabeth Reuterswärd.

ö

Den boken tar upp – förutom vilka olika vägar man kan försöka gå när man träffar på en okänd fader – vilka lagar och regler som har gällt genom århundradena. Lagar som låg till grund för hur kvinnan OCH mannen straffades om de hade sex före äktenskapet. De gjorde sig då skyldiga till ett lägersmålbrott, vare sig det resulterade i ett barn… eller ej.

———————————————-

”Matt.5:28. Var och en som med begär
ser på en kvinna har redan gjort hor
med henne i sitt hjärta.”

————————————————-

Jag har otroligt nog ingen okänd fader bland mina anor, men att hitta en – eller en kvinna som fött ett barn UTAN en namngiven fader, rättare sagt – är inte så svårt. Dessa födslar är för alltid utmärkta med ett OÄ, som i oäkta… vid barnets namn i socknens födelsebok.

Lönskaläge var en uppenbar synd – en gravidmage går inte att dölja – som ansågs väcka förargelse i hela socknen. Socknen… vars heder och anseende hade skadats.
Syndaren, dvs kvinnan, uteslöts därför ur församlingens gemenskap och fick inte ta del av nattvarden förrän hon bekänt sin synd inför Gud och hela församlingen genom skriftning.

Kyrkan försökte med olika medel få fram namnet på BÅDA syndarna, men när kyrkoherden misslyckades med detta lät han ärendet gå vidare till domstolen… men trots att kvinnan pressades hårt av först kyrkan och sedan rättsväsendet, så fanns det mödrar som  styvnackat vägrade uppge vem som var far till hennes barn, utan påstod att det var en för henne okänd mansperson.

När kvinnan (och / eller ibland även mannen) blivit rannsakad, dömd och straffad i domstolen lämnades ärendet – men först då – tillbaka till kyrkan. Syndaren skulle nu skriftas, dvs erkänna sin skuld inför Gud… vilket kunde ske antingen enskilt eller inför hela församlingen i kyrkan.

Hela denna procedur kunde ta ett år eller ännu längre tid…

———————————————-

Dessa John Doe fäder är förstås ett stort dilemma att försöka komma runt för dagens släktforskare, men läser man boken ”Fader okänd” förstår man plötsligt varför de är så vanliga. Det var helt enkelt fördelaktigt att tiga med dåtidens lagar…

————————————————

I boken finns flera fall beskrivna, och vad utslaget kunde bli av dem… men jag valde ett John Doe fall i Lister Härad från 1786.

öListers häradsrätt AIa:47 (1786-1786) Bild 100 (AID: v414127.b100, NAD:SE/LLA/10038)

På anklagan af Krono Länsman-
nen Gerhard Smith vidgick pigan Inga
Johnsdotter i Rönåsa, att hon av okänd
man häfvdas i martu månad förlidnit år
och framfödt ett oäkta gossebarn som i do-
pet blivit kalladt Sven och i Juni månad
samma år aflidit, och som detta var
Ingas första otukts förseelse, så dömdes
hon i brist af botum och bättringh enl.
Cap. 3 § och enl. Cap 5 § (?) thereföre pligta
med Siu dagars fängelse, och till Gjemshögs
Sockne kyrka erlägga eller med arbite
aftjena 32 sk. specie samt enskilt skriftas
och aflösas på sätt Kongl. (?) d. 17 oct:
1778 stadgar och föreskrifwer.

 

Det första man kan konstatera är att detta barn – som döptes** till Sven, och bara blev ett par månader gammalt – är resultatet av ett brott… begånget av pigan Inga Johnsdotter OCH en okänd man nio månader före gossens födelse. 

Att lille Sven skulle blivit till vid en våldtäkt är mindre troligt. För att Inga skulle kunnat hävda att hon blivit våldtagen hade hon omedelbart behövt berättat det för någon – inte väntat flera dagar -, och dessutom anmält det till den domstol – i område där hon bodde när brottet begicks -… senast vid nästa häradsting. Om hon väntat längre förlorade hon all rätt att klaga…

Men även om en kvinna anmälde en våldtäkt enligt konstens alla regler, så var det nästan omöjligt att få någon dömd för detta brott, om det inte handlade om en mycket ung flicka eller ett barn som råkat illa ut.

I och med att ingen våldtäkt var anmäld hade Inga indirekt erkänt att hon gjort sig skyldig  till ett lägersmåls brott, dvs hon hade haft sexuellt umgänge UTAN att vara gift -… vilket avslöjades – om inte förr – så i takt med hennes växande mage.

Kyrkoherden hade – så fort misstankar och ryktet om hennes graviditet börjat gå – försökt förmå henne att avslöja namnet på sin lägersman, men icke… Inga teg. Detta upprepades från kyrkans sida vid flera tillfällen… men eftersom Inga inte hade avslöjat barnafaderns namn på Svens dopdag, så skrevs han in i födelseboken som oäkta… och det blev ett fall för domstolen.

Inte heller där avslöjade hon hans namn. Han var och förblev en okänd mansperson… även om Inga förmodligen mycket väl visste vem han var. Varesig han kanske sedan tidigare redan var gift med en annan – eller ej – hade även han väldigt mycket att förlora på om hans identitet blev känd. Så det låg inte bara i kvinnans intresse att hålla tyst…

Att göra sig skyldiga till enkelt hor – som var EN möjlig brottsrubriceringen i Ingas fall – var inte bara skamligt, utan det var även en synnerligen kostsam historia.

Den gifta parten fick böta 80 daler silvermynt, medan den ogifta fick böta halva beloppet (2015 motsvarade 80 daler silvermynt från 1734 ca 295 000 kronor… med andra ord en årslön).
Kunde man inte betala – vilket var få förunnat – fick kroppen lida pin… antingen med fängelse på vatten och bröd eller offentlig ris- eller spöbestraffning.

Därför angav Inga – som så många av hennes medsystrar – att barnafadern var en för henne okänd person.

Detta gjorde att häradsrätten enbart kunde straffa henne… vilket gjorde att hon (och givetvis också den ”okände” mannen) kunde ha väldigt mycket att vinna på att påstå att så var fallet (om inte annat, så rent ekonomiskt).

———————————————–

Jag har som sagt ingen okänd fader bland mina egna anor, men finner ändå boken väldigt intressant. Jag kan rekommenderar den till inte bara släktforskare, utan även till den som är intresserad av hur allmogen levde på 1700 och 1800-talet i Sverige.

Lästips: http://www.domboksforskning.se/dombocker/oakta_barn.htm

 

* John Doe… är en benämning på en okänd mansperson i USA, och i vissa andra engelsktalande länder. Om det är en kvinna används i stället uttrycket Jane Doe (jag har nog tittat för mycket på TV serier som Bones, NCIS, mfl).

**Jag har inte hittat Svens födelsenotis i någon födelsebok.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Bokrecension, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s