Moder: Jane Doe

Det var först med 1686 års kyrkolag – vilken trädde i kraft 1688 – som det bestämdes att särskilda längder skulle upprättas över alla födda, vigda och döda i socknen. Detta brukar räknas som början på den svenska kyrkobokföringen…

Visserligen fanns det socknar som redan tidigare hade börjat registrera socknens alla invånare, men från och med nu blev det lag på att alla skulle göra det.

Kyrkböckerna från äldre tid – om de inte kommit bort eller blivit förstörda under de senast 350 åren – kan variera mycket i utseende, vilket till viss del får tillskrivas hur fantasifulla och noggranna prästerna i de olika socknarna var… för det fanns inga enhetliga regler för dem att förhålla sig till.
Det skulle faktiskt dröja drygt hundra år till – ända till 1800-talets början – innan det kom en mall för hur en födelselängd skulle föras, och vilka uppgifter som skulle vara med i den, infördes i hela landet.

EN konsekvensen av prästens ambition (eller brist på), och som man ofta ser… är att barnets mor sällan nämns i födelseböcker på 1700-talet överhuvudtaget.

Det innebär INTE att hon var okänd på något sätt, snarare tvärtom… prästen visste mycket väl vem hon var, och likaså gjorde övriga bybor, men det fanns liksom ingen anledning till att ödsla bläck, tid och energi på att skriva in någonting i boken som alla ändå redan visste, när det nya – och viktigaste i sammanhanget – var när Ola Perssons barn döptes.

Prästen skrev knappast heller upp dopdatumen (i bästa fall även födelsedatumet) med tanke på att Herr Perssons barnbarns barnbarns barnbarn – dvs jag – 250 år senare skulle sitta och bläddra i en avfotograferad kopia av den födelseboken han en gång förde…

… och i bästa fall dessutom hitta dopnotisen… för att i förlängningen grubbla sig gråhårig över vad denna namnlösa Jane Does riktiga namn kunde vara, hon som var Ola Perssons hustru och därmed mor till hans barn.

Nåväl… jag bloggar INTE med tanke på att det jag skriver i dag kan finnas bevarat om 250 år, eller ens om tio!

———————————————

Min FF FF MM hette Berta Olsdotter… och var född 1762 i Agerum.

Hon var min första ana som INTE var född i Mjällby socken, utan i grannsocknen Gammalstorp där Agerum ligger (inte att förväxla med Augerum… som också är en socken i Blekinge).

Gammalstorp CI:2 (1732-1781) Bild 228 / sid 441 (AID: v95784.b228.s441, NAD: SE/LLA/13105)

d 12 Nov döptes Ola Perssons
barn Berta frå Agrum Gu
mor Gussa Hanna faddrar Nils
Persson ock Masse Jönsson i Agrum.

Hm, men vad heter Bertas mamma? Läser notisen igen, och konstaterar att hon inte är nämnd överhuvudtaget. Vad dumt… och inga husförhör finns det ju att leta upp familjen i heller. Det blir till att lusläsa födelseboken i stället, och hoppas på att Berta har riktigt många syskon och att modern är nämnd där i stället.

För att göra historien kort, så sket det sig… för det skulle visa sig att Ola Persson och Jane Doe bara blev föräldrar till fyra barn, varav ”min” Berta var yngst. De övriga var Hanna 1758, Sven 1759 och Berta 1761…

Gammalstorp CI:2 (1732-1781) Bild 182 / sid 351 (AID: v95784.b182.s351, NAD: SE/LLA/13105)

1758 Baptiste
No 1
d 7 January döptes Ola Perssons
barn frå Agrum Hanna gumo
der Mons hustru Hanna i
Biörkanäs faddrar Nils Pers
son och Masse Jönsson i Agrum

Gammalstorp CI:2 (1732-1781) Bild 211 / sid 408 (AID: v95784.b211.s408, NAD: SE/LLA/13105)

No 10 Dca Latare d 1 martu
döptes Ola Perssons barn
frå Agrum Berta Gu
mor Jon Perssons hustru
Hanna ibm faddrar Nils
Persson och Masse Jönsson ibm

Gammalstorp CI:2 (1732-1781) Bild 193 / sid 373 (AID: v95784.b193.s373, NAD: SE/LLA/13105)

Nästa steg blev vigsellängden i Gammalstorp socken… men se där fanns inget lämpligt par. Slutsats: Jane Doe måste helt enkelt vara född i en annan socken… suck!

Då återstår bara dödsboken… och äntligen, äntligen kunde jag byta hennes namn till Hanna Doe.

Gammalstorp CI:3 (1782-1814) Bild 219 / sid 425 (AID: v95785.b219.s425, NAD: SE/LLA/13105)

Hanna dog i januari 1786…

————— jakten på Hanna Doe —————

När födelse- vigsel- och dödboken var avhandlad UTAN att jag hittat något mer av intresse än hennes förnamn, vad gör man då? Jo, nästa punkt i jakten på Hanna Doe fick bli att försöka identifiera dopvittnena, kanske satt de inne med information om Hannas riktiga efternamn…

1 Gussa Hanna, 2 Masse Jönsson, 3 Nils Persson hustru Botil i Agerum, 4 Mons hustru Hanna i Biörkanäs, 5 Jon Perssons hustru Hanna i Agerum och 6 Jöns Larsson i Agerum…

1 Gussa Hanna… ja, det KAN ju faktiskt vara Ola Perssons mystiska hustru, fd Jane Doe, i egen hög person, eller rent av hans syster Hanna Persdotter f.1730 (men systern visade sig vara identisk med 4 Måns hustru Hanna i Björkenäs)… eller varför inte Jon Perssons hustru Hanna.
Elle belle bi…

2 Masse Jönsson ca 1721-25 maj 1766. Hustrun heter Bengta Eriksdotter…

3 Nils Persson hustru Botil (Jönsdotter) i Agerum. Nils KAN vara Olas bror, f  1727…

4 Måns hustru Hanna i Biörkanäs. Måns – visade sig heta Eriksson i efternamn – från Björkenäs i Mörrums socken. Gift med Ola Perssons syster Hanna Persdotter f.1730

Jon Perssons hustru Hanna i Agerum. Jon KAN vara Olas bror f. 1721

6 Jöns Larsson i Agerum. Hans hustru heter Elna Persdotter…

Jag hade förstås hoppats på åtminstone något ovanligare namn bland dopvittnena, men icke… så jag nöjer mig med att konstatera att Hanna var ett väldigt populärt dopnamn.

Tar två steg tillbaka och tittar på hennes make Ola Persson igen, men hittar inget nytt… han är fortfarande född den 29 september 1724 och son till Per Jonsson och Sissa Svensdotter i Agerum.
I samma syskonskara finns Sven 1719, John 1721, Nils 1727, Hanna 1730 och Bengt 1734… och av dem tror jag mig ha koll på John, Nils och Hannas öde.

Hanna gifte sig med Måns Eriksson i Björkenäs, och jag tog för givet att de förekom bland dopvittnena pga att Hanna och Ola Persson var syskon. Det slog mig därför inte i första taget att Måns Eriksson faktiskt kunde vara släkt – eller tillomed bror – till Hanna Doe.

Måns syster Hanna Eriksdotter gifte sig antagligen i Mörrum socken… och där förekommer luckor i vigsellängderna. Lägg därtill att Måns och Hanna Persdotter inte fick några barn, så Ola Persson och hans hustru Hanna kan inte dyka upp bland eventuella dopvittnen…

———— Måns Erikssons testamente —————

Förutom hustrun Hanna Persdotter ärvde bönderna Ingeman & Sven Bengtsson i Gustavstorp… vars mor är Elna Eriksdotter, dvs Måns syster.
Ola Persson i Korsamo,
Paul Persson i Björkenäs… som var gift med Elna Eriksdotters dotter Hanna Bengtsdotter.
Lars Giselsson i Agerum… som var gift med Ola Perssons dotter Berta
Ola Giselsson i Värhult… som var gift med Ola Perssons dotter Hanna
Lars Nilsson i Lörby.

Detta får mig att misstänka att Ola Perssons hustru riktiga namn är Hanna Eriksdotter, syster till Måns Eriksson. Rätt eller fel, jag vet inte…

——————– BTV ———————–

… Ola Persson fick – lite otippat – ytterligare ett barn som döptes till Hanna!

Gammalstorp CI:2 (1732-1781) Bild 258 / sid 497 (AID: v95784.b258.s497, NAD: SE/LLA/13105)

2 dag Påsk döptes uti kyrkan efter pre
dikan, enkans uti Agrum, afl: Masse Jön
sons uti Agrum, … , vid namn Bengta, 
oäkta flickbarn Hanna född den 9 april,
till … angafs sås barnafader bonden
Ola Persson i Gussagården ibm. Hålts till
dopet af Jöns Larssons hustru Elna ibn
af manfolkets faddrar bonden Jöns Larsson
så väl som flera af församlingen

En något annorlunda födelsenotis över ett sk oäkta barn.

——————————————–

PS: Jane Doe i bloggen har ingenting att göra med konsekvensen av barnamordsplakatet.
Barnamordsplakatet eller Gustav III:s barnamordsplakat var en lag som trädde i kraft 1778, och som gjorde det möjligt för ogifta mödrar att föda sitt barn i hemlighet, utan att uppge sitt eget eller faderns namn.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s