Emigrantskeppet Cambria 1854… två äro födda och ingen död

Utdrag av ett brev, daterat å emigrantskeppet Cambria i New Yorks hamn den 14 September 1854. 

(även detta är skrivet på Cambria under samma resa…  https://gunvorpersson1.wordpress.com/2018/02/01/emigrantforska-pa-natet/ )

——————————————————————————————————–

—– Karlshamns Allehanda den 14 oktober 1854  —–

Hulda moder och släktingar!
Lova Herren min själ, etc Ps 103
Ja käre vänner lova med oss Herren vår Gud som så nåderligen har ledsagat oss över det stora Världshavet. Vi hava nu Gudi i lov hunnit lyckliga och väl vårt efterlängtade mål, och ingen skada har träffat oss.

Som ni väl vet så fick vi vänta länge på Skeppet i Carlshamn.

Den 23 Augusti (FEL! Den 23 juli skall det vara) gick vi därifrån. Vi hade så gott väder de fyra dagarna vi vore i Östersjön att vi inte märkte någon skillnad att vara i vårt skepp emot att vara i ett rum på landet. Detta varade så länge vi vore i sundet å Kattegatt, men i Nordsjön fick vi storm. Då fick vi alla känna på sjösjukan… det vill säga att man får kräkas, och får svår magplåga. Svårast var det för havande kvinnor, och lindrigast för barn.

Om tiden det tillstår så hade jag mycket att tala om, Engelska flottan och andra seglare som vi träffade, samt om en mängd besynnerliga fiskar.

Valfiskar sågo vi, de sprutade vatten så att det såg ut som en stor rök.

———————

Vi hava alla varit friska och raska under resan. Två äro födde och ingen död under resan. Vår Kapten Barry sade att han aldrig under de 6 år han fört Emigranter har haft så friskt folk.

Ofta fick vi hissa seglen med. Vårt skepp har 30 segel…

Vi har ingenting att anmärka emot vår Kapten, utan att vi fick surt och dåligt vatten. Vår proviant räckte väl till en sådan resa till. Vid framkomsten fick vi riktigt uppbära penningar för de värlar som våra kommissionärer hade skaffat oss, utan något avdrag. 

Här är en utmärkt vacker stad. Pastor Hedström – som våra kommissionärer hade givet oss anvisning på -, var en utmärkt beskedlig man. Han lovade att sända resten av våra penningar till oss, då vi kunne låta honom veta var vi stannar.

Här är friskt nu, men i Chicago skall koleran rasa svårt…

Gud vet hur det går för oss när vi komma dit. Håkan Larssons beskrivning på vad man behöver under sjöresan är pålitlig, men jag vill lägga till vad jag förstår, samt därom underrätta vår Kommissionär Lagerblad i Carlshamn, där de kunna få veta det, som ämnar komma efter hit. Nu kan jag inte vidare nämna för denna gång…

Då jag kommer längre in uti landet vill jag underrätta vad jag tycker om det, eftersom jag lovade en säker upplysning till de hemmavarande.

Ni må tro jag tycker det är underligt att vara så långt bort från er kära släktingar, men det vill jag nämna att jag inte tagit skada till min själ. utan mera uppbyggelse. Gud vare nu och alltid med eder och oss alla.

önskar Petter Swensson, från Risanäs.

Vem Petter Swensson från Risanäs var vet jag inte säkert. Risanäs tillhör Ronneby sn i Blekinge, och där fanns helt riktigt en Petter Svensson som skulle kunna passa. Det som talar emot är att han dels är gift, och dels att jag inte hittar honom i utflyttningslängden…

———————————————————————————————————

—– Då är familjen Finke lättare att följa 🙂 … —–

öCarlshamns Allehanda den 4 november 1854

… men vi tar det från början!

Fredrik Mauritz Fincke föddes den 14/12 1815 i Stockholm. Han flyttade till Karlshamn den 2 december 1837, och var badmästare.
En badmästare är A: en person som badar eller tvättar andra (vid medicinska bad t.ex.), eller B: en person som håller badstuga och som koppar, åderlåter o.dyl; fältskär…

Där gifte han sig den 1 november 1842 med dygd ädla jungfrun Lovisa Magdalena Harms f. 23/4 1817 i Karlshamn, och där föddes deras barn:
Gustaf Mauritz den 16 februari 1843,
Fredrika Lovise den 18 juli 1845 – 23 januari 1847,
Fredrique Mathilde 1 juni 1847 – 7 september, 1848 och lilla
Rosalie Amalia den 22 januari 1851 – 11 maj 1853.

Karlsamns Allehanda den 12 maj 1853

Kan säga att det INTE är jättevanligt med så fina dödsrunor i Karlshamns Allehanda… eller att man annonserar på så sätt i tidningen som familjen Fincke gjorde. Där finns även annonser där  Fincke erbjuder slipning av rakknivar på oljesten…

Karlshamns Allehanda den 1 februari 1854

Karlshamns Allehanda den 19 juli 1854

… och en knapp vecka senare gick familjen Finke ombord på det amerikanska emigrantskeppet Cambria i Karlshamn.

—————————————————

Cambria var ett av den handfull skepp som seglade direkt med passagerare från Karlshamn (startade i Stockholm) till Amerika under åren 1853-1854… vilket var den korta period som Karlshamns figurerade som utresehamn för emigranter.

De övriga – som jag hittat hitintills – är Amalia Maria, Magda, Blohm och Superior…

Skeppsmanifestet från Cambria den 14 september 1854.

ö.JPG

————— 1860 —————-

Familjen Fincke – pappa Fredrik Mauritz 42, mamma Louis 42, sönerna Augustus 17 och Ely 6 år – finns i census 1860 i Jamestown, Chautauqua, New York.

—————- 1861 —————

Året därpå – 1861 – bröt det Amerikanska inbördeskriget ut efter att Abraham Lincoln valts som president i USA. Då bröt sig elva stater i södern loss ur unionen – där slaveriet fortfarande var lagligt –  och bildade Amerikas konfedererade stater = ”Sydstaterna”.

De övriga 25 delstaterna = ”Nordstaterna” stödde USAs federala regering. Efter fyra år av krig – som mestadels utkämpades på de konfedererade staternas territorium -, kapitulerade konfederationen och slaveri förbjöds i hela nationen.

Inbördeskriget påstås ofta vara en fråga om slavhandeln, men det är dock inte hela sanningen… historiker har ofta pekat på de tullar som belastades främst sydstaterna, som en orsak till att dessa bröt sig ur unionen.

Många samhällen i södern var avancerade jordbrukssamhälle, medan de i norr var industrialiserade samhällen. Detta gjorde sydstaterna mer vänligt instälda till handel med omvärlden, medan nordstaterna stod för en protektionistisk politik.

Detta är fortfarande det blodigaste kriget i Amerikas historia med 620 000 döda soldater och okänt antal civila offer…

—————————————

F M Fincke var bland de första svenskar från Chautauqua County som anslöt sig till James M. Brown… för att kämpa för unionen under krigets första månad.

Han anmälde sig som privatperson till Company B i NY 72nd Infantry Regiment, men blev snart omplacerad som sjukhusförvaltare, dock inte som kirurg…  utan han tjänstgjorde på US Army (Marcus Ward) sjukhus i Newark, NJ – vilket från början hade varit ett fyra våningar högt lager som gjorts om till en medicinsk anläggning – , som mottog skadade via den intilliggande järnvägslinjen.

Han fick dock sluta på grund av kronisk diarré…

————— 1862 —————-

Då återvände han hem till Jamestown för att vara läkare till sin sjuka hustru Louise, men hon dog den 28 november 1862… och bara tre veckor senare – den 17 oktober 1862 – dog även F M Fincke av tyfus i Jamestown.
Paret Finkly efterlämnade två söner: Gustavas M. Finkey – 19 år – som tjänstgjorde i NY 100: e regementet, och den nio årige Ely – ett av de två barn som föddes ute på Atlanten, ombord på emigrantskeppet Cambria – … som togs omhand av advokaten Levant Brown i Jamestown.

————– sonen Gustaf Mauritz Fincke —————–

Konsekvenserna av inbördeskriget fortsatte dock. Sonen Gustaf  togs till fånga den 6 maj 1864 i Drewry’s Bluff, VA, och fängslades i Andersonville.
Han överlevde prövningen, men beskrevs som en trasig man vid frigivning …

Gustaf Finkey bosatte sig sedan i Michigan. och 1874 gifte han sig med Louise McKeown f. 1853 – 26 juli 1903… vilket sannolikt var hans andra gifte.

De blev föräldrar till minst tre söner som blev vuxna,
Finkey 1875 – 22 juni 1875
Morris Eli f. 15 september 1876 (hans hustrun heter Hattie)
Prudence f. 1878–
Frederick DeForist Finkey f. 21 februari 1878
Prudence f. 17 oktober 1880 – 4 december 1886, och
Lloyd S Finkey f. 27 december 1887 (hans hustrun heter Pearl Margaret Eddy… barn finns)
… samtliga födda i Michigan.

Det finns en Justus M Finkey – född 1844 i Charles Harber, Sweden 🙂  som gifte sig den 26 april 1867 i Barry, Michigan med Prudence Halmstead

Gustaf blev 76 år gammal och dog som änkling den 8 mars 1919 i Ross, Kalamazoo County som Gustavis M Finkey… och finns på Find A Grave som Augustus M Fincke.

——————- sonen Ely Frederick William Fincke ——————

Den yngre sonen kom att växa upp hos Lenard B & Flounda Brown, och tog senare namnet Ely F Brown. Blev amerikansk medborgare först den 28 oktober 1887 i Cuyahoga, Ohio… fastän han bott där hela sitt liv, utom sina första tre veckor som tillbringades på emigrantskeppet Cambria.

Han gifte sig den 24 november 1887 i Marion, Ohio med Helen ”Ellen” Lannon och de bodde i Cleveland, Cuyahoga, Ohio. Föräldrar till:
Minnie A f. januari 1890
Harry DeForest f. 17 juli 1893 (hans hustru heter Augusta F… barn finns)

Ely F Brown dog 78 år gammal den 8 december 1932 i Wickliffe, Lake County, Ohio. 

————————————————————————————

Vad följande efterlysning syftar till vet jag dock inte…


Post och inrikes tidningar 1886.02.12, 1886.10.30 och 1887.01.04

 

———- vem vet, inte jag ————–

Det är förövrigt mycket sannolikt att badmästaren Fredrik Mauritz Fincke & Louise Harms från Karlshamn i Blekinge har levande ättlingar i USA i dag.

PS: Namnet Fincke kan stavas på många sätt, tex Finke, Finkley, Finkey…

————————–

http://www.jamestownswedes.org/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikanska_inb%C3%B6rdeskriget

https://www.ancestry.se/      abonnemang krävs

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s