Februari 2018…

Har blivit beviljad insatser enligt HSL – Hälso och sjukvårdslagen -… och för min del innebär det gångträning utomhus tre gånger i veckan med det nya gåbordet.

Det första jag blev varse (vid testgång inomhus) var att jag kommer att skava sönder höger armbåge på två röda sekunder på gåbordets djupt skålade armstöd… och skavsår på min fula armbåge är det sista jag behöver.
Det andra jag blev varse – och det var en ganska chockande upptäckt -, var att jag INTE kunde resa mig upp från sittande med vinterkängorna på… vilket jag är tämligen säker på att jag kunde för ett år sedan.

Konsekvensen av detta blev att gångträningen skulle pausas…

… tills hjälpmedelscentralen varit här och tittat på gåbordet, och tills jag hade skaffat nya skor via vårdcentralen (och vad är det som säger att jag kan ställa mig upp med ett par nya skor?)!

——————————-

När hjälpmedelscentralen kom hit för att ”polstra” armstöden med fårskinn, typ… bad jag dem samtidigt rensa hjulen från hår på det gåbordet som jag använder dagligen, eftersom det gick på snedden (högersidan var väldigt trög)… vilket de första sa NEJ till, eftersom de inte hade någon arbetsorder från arbetsterapeuten på det.

Gånghjälpmedlen i min kommun är det dock sjukgymnasten – och inte arbetsterapeuten – som håller i…

… och om det finns någon sådan i tjänst som tillhör mitt område är tveksamt.
L – som tillhör mitt område, och var här i samband med att jag fick föregångare till detta ”ute gåbord” i oktober 2017 blev sjukskriven i samma veva -… och J som ordinerat HSL har fått ”gå över gränsen” och tagit några av hennes ärende.

Kommunen annonserade efter en ny sjukgymnast i december, men huruvida de hittade någon är obekant…

Nåväl, killarna från hjälpmedelscentralen tittade trots allt på gåbordet, och konstaterade – arbetsorder eller ej – att de ej kunde lämna det i det skick det var… TVÅ av de fyra hjulen snurrade inte runt längre (så det var väl inte så konstigt att gåbordet drog på sned). Det är nu åtgärdat hjälpligt, men för att det ska bli riktigt bra behövs nya hjul…

ö

Sedan kom någon på att jag faktiskt kan gåträna inomhus… så HSL beslutet ändrades, och gäller nu fem dagar i veckan. Från och med 1 mars tom siste april ska denna ordination pågå och ska sedan utvärderas. Till detta hör dessutom en signeringslista from 1 mars…

Min tanke är att utöka sträckan som jag går med en runda i veckan = 20 meter… så sista veckan i februari gick jag fyra rundor.

—– Jobbigt, jobbigt! —–

Höger knä böjer jag någorlunda som man ska göra när jag går, även om det inte är helt pålitligt… eftersom knäsenan är för lång (vilket jag får lära mig att leva med, enligt C på ortopeden i Karlshamn). Positivt är i alla fall att det inte gör ont sedan ståltrådarna togs bort i oktober 2017…
Vänster knä låser jag i översträckt läge – i hopp om att ha någon kontroll över det -, eftersom det viker sig som en fällkniv när jag kommer till 0 grader… synnerligen opålitligt, även om det inte gör speciellt ont, med andra ord.
ONT –  med stora bokstäver – gör det däremot i ryggen, strax under svanken… om det sedan beror på skoliosen, otränade muskler, total avsaknad av kondition eller något annat vet jag inte.

—— Försäkringskassan… ——

Fick ett brev från försäkringskassan om att de övervägde att ersätta min sjukpenning med hel sjukersättning… kanske lika bra det, så slipper jag gå till vårdcentralen en gång i kvartalet för att förlänga sjukskrivningen. Det är bara att hoppas att ersättningen därigenom inte blir ännu lägre…

———- för tung! ———–

Ersätter numer tre middagar med lika många Nutrilett påsar + tre cappuccino kaffe med lika många Nutrilett påsar i veckan… eftersom C på vårdcentralen tyckte att jag borde gå ner i vikt, helst genom att trappa ner kortisonet. Höjde ju dosen kortison till 2 x 5 mg i oktober, eftersom jag upptäckte att mina underben och fötter såg normalare ut då – dvs svullnade lade sig, likaså försvann den röda färgen, värmen och bultandet – på dubbel dos kortison.

1,5 tabletter om dagen gjorde dock att symtomen kom tillbaka, men lade sig igen om jag tog två tabletter varannan dag och 1,5 varannan dag…  två hål smalare har jag blivit på kuppen 🙂 .

——- kontinuitet ——

Det där med vikten av kontinuitet hör / läser man ofta om inom både barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen.

Betydelsen av ordet skiljer sig dock väldigt åt, beroende på vilken omsorg det handlar om. Inom barnomsorgen betyder det att ”brukaren”, dvs barnet skall träffa så få olika pedagoger som möjligt under sin dag/vecka på förskolan eller skolan… medan det inom äldreomsorgen snarare verkar betyda det motsatta, dvs brukaren skall träffa så många olika personer som det bara är möjligt!

Januari 2018: Under januari månad var det 40 olika utförare hos mig från hemtjänsten… av dessa har jag märkt fem med en stjärna, dvs de var nyanställda och/eller hade aldrig tidigare varit hemma hos mig.

Februari 2018: Av dessa 40 personer som var här under januari återkom 22 stycken någon gång under februari månad + sju stycken ”nya” (=29 olika personer i februari månad), som inte varit här någon gång denna sidan årsskiftet.
Fem av de nya har jag gudbevars träffat vid några tillfällen i fjor, men två av dessa sju är stjärnmärkta, dvs de har aldrig varit hos mig tidigare (av de fem stjärnmärkta från januari månad återkom endast 20%, dvs EN person i februari).

Summa summarum… så har jag hitintills träffat 47 olika personer från hemtjänsten under 2018. 

———————————–

PS: Vet inte hur många gånger i veckan jag får svarar på frågan var brödet finns, för att ta en ständigt aktuell fråga… fastän det ligger på samma ställe på micron som det gjorde i går, i förra veckan och för två år sedan. Det är EN liten – men till slut ganska irriterande – konsekvens av att det kan gå halvårs vis från det att en utförare har varit här… tills vederbörande kommer hit igen. Att hen inte minns var den förbenade brödpåsen finns då, ja, det har jag all förståelse för… men det är inte roligt att behöva svara på samma fråga femtioelfte gången. Och det är bara EN fråga…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Reumatism, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s