Porslinsblommor…

IMG_1071

Hoya – vanligtvis kallade porslinsblommor – är en art i familjen oleanderväxter, som växer vilt i bland annat Indien, Kina, Japan och Malaysia… men fungerar utmärkt att odla i kruka.

Flertalet av dem klättrar och kan bli flera meter långa, så rejäla spaljéer krävs. Bladen är oftast blankgröna, avlånga eller ovala… men det finns även namnsorter vars blad är marmorerade i vitt och rosa.

Det finns även Hoyor som inte klättrar – utan passar bättre i ampel -, eller de som växer som en buske i stället och passar på fönsterbrädan…. med andra ord finns det Hoyor för alla.

Många av dem har MYCKET väldoftande blommor, medan en del inte doftar alls…

——————————————

Porslinsblomman carnosa på bilden köpte jag som orotade sticklingar på tradera sommaren 2017. Den planterades i jord direkt och fick ett ”växthus” i form av en liten plastpåse (med hål i) den första månaden, men sen hände inte mycket…. mer än att tiden gick. Vilket är typiskt porslinsblommor, för de är oftast väldigt trögstartade…

I början av maj 2018 fick den – eller de, rättare sagt… för jag hade två plantor – sin slutgiltiga plantering i var sin kvadratisk ca 20 cm stor kruka + en ca 80 cm hög spaljé.

De står i ett söderfönster, där ett träd ger en ”fladdrande” skugga…

IMG_1548 (2)

Drygt fyra månader senare – 14 september 2018 – ser den ut så här… slingorna har lämnat spaljén och nuddar taket, dock inga blomskaft ännu!

——————————————————-

PS: Har nu köpt två rotade plantor av Hoya australis på tradera i maj 2018. Den växer fortare och blir större än Hoya carnosa, och har rundare blad. Blommorna doftar starkt av bittermandel 🙂 .

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blommor, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s