April 2018…

Kortisonknaprandet är nu nere på en och en halv tablett tre dagar i veckan och en tablett de övriga dagarna.

Gångträningen fortskrider inomhus (eftersom mina armar visade sig vara dåligt kompertibla med även detta gåbord för utomhusbruk. Tanken var ju att jag skulle gåträna utomhus, men så har det alltså inte blivit.

Sjukgymnast J ringde i början av månaden för att höra hur det gick med gåträningen -som jag blivit beviljad under mars och april, enligt HSL -, men samtalet handlade mest om gåbordet…. och hon kunde inte förstå att det inte passade, för det var ju för reumatiker…

—————– Inomhus gåbordet… —————–

… är inte speciellt för reumatiker, utan för Svenssos. Det har inlines hjul och motor, och får därför INTE användas utomhus.

gåbord gamla

Den blå linjen – min överarm – är ungefär 25 cm lång… och jag måste ha överarmen någorlunda lodrätt under axeln för att kunna lägga åtminstone lite tyngd på den. Den röda linjen är marginellt något längre… och vinkeln överarm – underarm är ca 90 grader.

Den gula vågräta är ca 9 centimeter, och visar avståndet mellan handtagen och hur nära gåbordet jag kommer…

Den röda linje är ca 60 cm… och den blå ca 18 cm. Vinkeln mellan axel och armbåge är ca 45 grader utåt…

Hur som helst, går jag nu tretton rundor (+ 26 stycken 180 graders vändningar), vilket blir ca 260 meter inomhus med gåbordet. Stackars mej… eller ryggen rättare sagt, men det värsta kan jag bedöva hjälpligt med en Alvedon 665!

Höger knä är nu rätt ok, kan nästan sträcka det helt rakt igen – trots att knäsenan bevisligen är för lång och knäskålen sitter för högt upp -… medan vänster är rent farligt att gå på, trots att jag låser det i översträckt läge. Häromdagen vobblade det, dvs slog i sidled – på samma sätt som ett knä gör som hoppa ur led eller när en knäsena brister – utan någon som helt förvarning,. Nu kan i och för sig inte mitt knä hoppa ur led – eftersom det är en kopplad protes -, så jag vet inte vad som händer i det, mer än att benet försvann helt under mig…

—————– Utomhus gåbordet… —————–

…som är  speciellt för reumatiker. Det har större hjul, med stela bakaxlar… vilket gör det svårt att vända med, och omöjligt att gå på sned med, så som jag gör, dvs jag går med vänster sida ca 10 cm före höger sida på gåbordet (vilket är ett problem i sig).

Den blå linjen – min överarm – är ungefär 25 cm lång… och det där med att kunna ha den i en rak linje under axeln är omöjligt, så att lägga tyngd på den – eller de, rättare sagt  – går inte.
Den röda linjen är marginellt något längre… och vinkeln överarm – underarm är nog närmre 105 grader… vilket gör att jag hela tiden tappar greppet om höger handtag (vilket gör det hela väldigt osäkert, eftersom jag hade behövt ett jättegrepp med höger hand när nu vänster ben är så opålitligt som det är).

Den gula vågräta är 30 centimeter, och visar avståndet mellan handtagen och hur nära gåbordet jag kommer…

Den röda linje är ca 50 cm… och den blå ca 25 cm. Vinkeln mellan axel och armbåge är dock den samma, ca 45 grader utåt…

Båda gåborden är lika höga ska tilläggas….

 ———– Färdtjänst kortet…————-

… gick ut den 30 april, vilket man själv måste se till att förnya. Ringde och fick blanketter att fylla i – som anlände den 11 april -… men sedan blev brevet liggande, i fyllt och klart, men ej postat förrän måndagen den 23 april. Skit skit skit! Men redan på onsdagen den 25 april damp plastkortet ner i brevlådan 🙂 …

 

——- kontinuitet ——

Det där med vikten av kontinuitet hör / läser man ofta om inom både barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen.

Betydelsen av ordet skiljer sig dock väldigt åt, beroende på vilken omsorg det handlar om. Inom barnomsorgen betyder det att ”brukaren”, dvs barnet / eleven skall träffa så få olika pedagoger som möjligt under sin dag/vecka på förskolan eller skolan… medan det inom äldreomsorgen snarare verkar betyda det motsatta, dvs brukaren skall träffa så många olika personer som det bara möjligt!

I mars månad skulle planeringen ändras… hoppas att det på sikt innebär färre olika utförare!

Mars 2018: Av de 29 personer som var här under februari återkom 21 stycken någon gång under mars månad + elva stycken ”nya” (= totalt 32 olika personer under mars månad).
Nio av de nya har jag gudbevars träffat vid några tillfällen i fjor, men två av dessa åtta är stjärnmärkta, dvs de har aldrig varit hos mig tidigare (av de två stjärnmärkta från februari månad återkom 50%, dvs EN person i februari).

April 2018. Av de 32 personer som var här under mars återkom 20 stycken någon gång under april månad + fyra stycken ”nya” (= totalt 24 olika personer under april månad).
Jag har träffat de fyra nya tidigare… även om det var före nyårsafton 2017 (en har varit barnledig, och en hade inte jobbat i kommunen sedan 2014… så hen minns jag inte ens till utseendet).

Efter att en ny planerare började i mars visar det sig att det inte behövs 40 olika utförare här på en månad (januari 2018), utan att man faktiskt kan klara alla mina besök på 24 olika personer 🙂 …

——————————————————

Summa summarum… så har jag hitintills träffat 62 olika personer från hemtjänsten under 2018. 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Reumatism, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s