DNA test hos ancestry…

I detta tjusiga paket anlände DNA kitet från ancestry den 13 maj. Jag beställde det den 28 april och redan samma dag fick jag ett mail om att kitet var på väl…

Paketet innehöll – förutom instruktioner på engelska – ett provrör, en ”kork” med blå vätska i, en liten plastpåse och en mindre ask att skicka tillbaka testet i för analys.

På baksidan av paketet finns en kod med siffror och bokstäver… samma som på provröret.  Var rädd om den… för utan den kommer du inte att få reda på något resultat av ditt test!

———– Aktivera kitet ———–

Steg 1. Börja med att aktivera kitet på http://www.ancestrydna.com/activate … har du inte redan ett konto hos ancestry (vilket jag hade), måste du börja med att skapa ett, vilket är kostnadsfritt.

Knappa sedan in koden som står på provröret, för utan den kan ancestry inte identifiera vems DNA det är som finns i det inskickade provröret.

Steg 2. Samla in DNA… gör man genom att ”spotta” i ett provrör. Därefter skruvar man på ”korken”… vilken väl snarare är en ampull med blå vätska i. Vätskan rinner då ner i salivprovet.
Skaka röret i 5 sekunder, och stoppa det sedan i den medföljande lilla plastpåsen. Försegla nämnda påse med tejpremsan, och lägg den i den lilla retur asken. Stoppa asken i första bästa postlåda utan frimärken… och DNAtestet har påbörjat sin resa till Dublin. Sex till åtta veckor kommer det att ta innan provet är analyserat…

—————————-

När man aktiverar kitet får man också ta ställning till och svara på ett antal frågor, tex granska och godkänna diverse villkor…

DNAancestry1

 

DNAancestery3

… när man gjort det, dyker denna sidan upp.

DNAancestry6

Hoppla, mitt efternamn indikerar att jag kommer från de brittiska öarna… inte en siffra rätt, enligt mig 🙂 .

—————————–

89 Euro kostade DNAtestet från ancestry – min födelsedagspresent till mig själv -… vilket omräknat till svensk valut blev 938 kronor (+14 kronor för bytet av valutan). Med andra ord är ancestry test dyrare än motsvarande hos tex ftDNA, där jag testade mig för två år sedan… men eftersom jag framförallt nu är på jakt efter amerikanare, dvs ättlingar till utvandrade Mjällbybor – tillhörande Lister släkten… liksom jag – från ca 1853 och framåt tror jag att det kan vara idé att även testa mig hos ancestry.

Och nej, postnord krävde ingen avgift på 75 kronor för att leverera DNA paketet till mig.

Fortsättning följer… 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till DNA test hos ancestry…

 1. Inger Hansson skriver:

  Hur har det gått? Fått svar?

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Nopp, inget svar ännu 🙂 …

  Gilla

 3. Solsi skriver:

  Spännande, har funderat på att göra det men det vore kul att se hur ditt svar blir innan.

  Gilla

 4. Helena Bure Wijk skriver:

  Spännande! Jag har testat mig genom Family Tree DNA men har vänner som har gjort test på Ancestry och My Heritage. Det här blir så spännande! ❤ 🙂

  Gilla

 5. Gunvor Persson skriver:

  Har gjort FF dvs Family Finder på Family Tree DNA och har i dag 1292 träffar, så egentligen har jag tillräckligt med träffar att försöka reda ut redan… men jag vet att jag har hyfsat nära släkt i USA, tex via farmors bror Sigfrid.

  Ett testat barnbarns barn till farmors systrer Nanny gav min bästa träff (om man bortser från min mamma, syster, morbror) på ftDNA med siffrorna 169 / 26 cM och X-Match…

  Gilla

 6. Gunvor Persson skriver:

  … och i går den 31 maj anlände den lilla asken med mitt DNA i till ancestry 🙂 .

  Gilla

 7. Gunvor Persson skriver:

  Den 5 juni hamnade testet i labbet… och den 19 juni var det klart 😀 .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s