DNA ancestry… och Lister-släkten

Den 1 juni anlände mitt DNA test – hos ancestry – till USA, och fem dagar senare hamnade det i labbet för analys. Två till fyra veckor skulle det ta…

Spännande spännande…  inget är som väntans tider. Skulle resultatet av detta test skilja sig mycket från resultatet av testet som jag gjorde hos ftDNA för två år sedan? Nya träffar, som inte finns hos ftDNA…  hoppades jag förstås på.

Hos ftDNA är det mest svenskar – läs skandinaver – som testar sig… vilket syns på träfflistan, även om där finns träffar från tex, Amerika och Australien… så det räcker och blir över, medan det i ancestys databas förhoppningsvis är övervägande del amerikaner.

Och amerikanska träffar är precis vad jag är ute efter med detta test 🙂 …

Faktum är att jag har nästkusiner på min pappas sida, födda i Ames, Iowa – även om jag inte vet ett dugg om dem -… så kan man ju alltid drömma om att någon av dem har testat sig:
https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/18/farmors-bror-sigfrid/ )

Men framför allt hoppas jag – och tror! – på träffar som jag kan knyta till Lister-släkten, en stor släkt med rötterna (nåja!) i Mjällby socken i Blekinge.

Urföräldrarna till släkten är Per Knutsson, ca 1691-1754 och Inga Olofsdotter (född i Mörrum sn, Blekinge), 1699-1789. Paret bodde i Hörby i Mjällby socken, och har minst 3425 ättlingar inknappade i ”Listersläkten… släktträd”, merparten födda före 1930-talet.

Ättlingar som finns från Gällivare till Ystad, Danmark, Australien… för att inte tala om USA.

Resultatet kom redan den 19 juni …

ö

Trevlig framsida, tycker jag… och intressantast är förstås ”DNA-matchningar”. 199 Fyrmänningar eller närmare påstår ancestry att jag har, och på 60 av dem har de dessutom ”Tips om gemensam förfader”.

 

ö

… kan konstatera att jag aldrig hört talas om personerna som toppar träfflistan med ”Tillförlitlighet: Extremt hög”.

ö_LI

En bra sak är att det står svart på vitt redan här, är huruvida träffen har ett släktträd eller ej. Man slipper alltså klicka på träffar, bara för att upptäcka att de har tre, typ… personer i sitt släktträd. Den skarpögde ser också att två av träffarna ovan är försedda med en orange stjärna… vilken de fått av mig. Båda är nämligen ättlingar till Lister-släkten 🙂 .

De tillhör dessutom de 60 träffar där ancestry bjuder på lösningen.

 

ö_LI (5)

Det enda jag egentligen saknar från ftDNA sida är centimorgans… skrev jag i bloggen går, men facebook är ett fantastiskt forum när man släktforskar, så numer vet jag att man kan se även det på ancestry.

ö_LI (3)

Man går in på träffens sida, och där hittar man en liten plutt knapp, märkt med ett ”i”. Bakom den döljer sig ”Mängden delad DNA”… vilket är 129.1 centimorgan delade i 7 DNA-segment mellan mig och ”Greg”.

Jag fick också tipset på facebook att  gå in på de träffars sidor som enligt ancestry DNA saknar träd, eftersom träd kan finnas… även om de inte är kopplade till DNAt. Gjorde så på min bästa träff ”juni” och upptäckte ett litet träd på FYRA personer… vilket var fullt tillräckligt för att ett av efternamnen skulle avslöja en kusin till min mormor Elin 🙂 .

Där kan man också klicka fram följande sida med förklaringar…

ö

——————————————–

PS: Först på 25 plats kommer ett namn – Maria M – som jag känner igen från sjundeplatsen på min träfflista från ftDNA, med 113/36 cM…

Hos ancestry heter i stället träffen emellan mig och Maria M:”Tillförlitlighet: Mycket hög”… och med 51 centimorgan som delas över 5 DNA-segment (vi är ganska avlägset släkt, men på många olika sätt).

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till DNA ancestry… och Lister-släkten

 1. rmwilliamsjr skriver:

  it looks like my ancestor is
  Bengta Nilsdotter
  1735–1802
  BIRTH 11 DEC 1735 • ysane
  DEATH 27 FEB 1802 • horby

  wife to
  Nils Persson
  1723–1754
  BIRTH 8 DECEMBER 1723 • Hörby 69, Mjällby, Blekinge, Sverige
  DEATH 4 MAJ 1754 • Hörby 69, Mjällby, Blekinge, Sverige

  but descent through another husband
  Per Mårtensson
  1724–1792
  BIRTH 11 NOVEMBER 1724 • Ysane
  DEATH 29 MAR 1792 • Ysane

  Gillad av 1 person

 2. Gunvor Persson skriver:

  Bengta Nilsdotter and her second husband Per Mårtensson had many children. Theirs son…

  Nils Persson
  Birth 20 OKTOBER 1776 • Ysane sn,
  death 18 NOVEMBER 1837 • Ysane sn. He had a daughter…

  Inga Nilsdotter
  Birth 27 JANUARI 1809 • Norje, Ysane sn,
  Death unknown,. in the U.S

  She emigrated to the United States in 1855 with her second husband Thomas Jeppsson and there kids (their name became Inga and Thomas Gibson)

  I count this family as pioneers when it comes to emigrating from Lister släkten. Is it maybe those couple you are a descendant of?

  Gilla

  • rmwilliamsjr skriver:

   daughter elsa b1765 + anders nilsson b1762
   their daughter berta andersdotter b1789 + isak nilsson(ydna) b1779
   their son per isaksson b1820 + nilla pehrsdotter b1820
   their son olof persson b1865 changed his name to harry f williams sometime between 1890 and 1897 in philadelphia
   my father searched for him, i found his notes when he died in 2000 and continued the search. i only found the links about 6 months ago

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s