Rosbuskar vet väl alla hur ser ut… trodde jag

Jag skickade mejl till firman som jag brukar anlita till min trädgård den 19 april: -Hej, jag bor på Xxxxxvägen YY i Aaaaaaaaaa, och skulle behöva hjälp med följande:

————————————

Rensa tomten från gamla löv och pinnar. Rensa takrännorna och klippa rosorna….

Det visade sig att de hade semester till den 25 april, så jag hann skicka ytterligare ett mejl till dem, eftersom gräset och allt annat har börjat växa… med följande tillägg:

… så nu behöver gräsmattorna klippas (men inte gullvivorna i den samma på baksidan). Dessutom behöver ”jättegräs” på framsidan klippas ner, likaså klematisen på metallställningen och några mindre perenner till + att altanen = kattgården” på baksidan behöver städas från både löv, päls och värre saker…

En äldre släkting avrådde mig från att låta den anlitade firman röra rabatterna – eftersom de gick bärsärk här med röjsåg hösten 2016, och körde ner lavendelhäcken till ca tre centimeters höjd… den överlevde inte -, men jag lugnade hen med att rosor vet väl varenda människa hur de ser ut.

Allra helst en firma som livnär sig på trädgårdsjobb, bör ju veta hur en rosbuske ser ut, och veta hur man klipper en sådan på våren. Ack vad jag bedrog mig…

——————————–

Den tredje maj kom fyra-fem personer hit från firman och höll på i tre timmar för att tillgodose mina önskemål.

1 Rensa tomten från gamla löv och pinnar… gick hur bra som helst, samtidigt som gräsmattorna klipptes och blåstes.

IMG_1018 (3).JPG… och ja; gullvivorna överlevde 😀 . 

2 Rensa takrännorna… gick förmodligen lika bra det, men eftersom jag inte kan klättra upp själv och titta, så får jag lita på att de gjorde ett bra jobb när de var där uppe.

3 Klippa rosorna…. den punkten återkommer jag till!

”Jättegräs” på framsidan ska klippas ner. Check!

5 Klematisen på metallställningen behöver oxå klippas. Check!

6 + några mindre perenner till… tyvärr, skrev jag inte i klartext vilka jag menade, men frågan är om det hade hjälpt, eftersom det skulle visa sig att de inte visste hur en rosbuske såg ut.

7 … dessutom behövde altanen = ”kattgården” på baksidan städas från löv, päls och ännu värre saker. Njää, inte godkänt. Visserligen borstades lite löv ut, men samtidigt ”blåste” man in nytt skräp med ”lövblåsen”.

IMG_1015 (2).JPG

————– punkt 3 = klippa rosorna —————-

IMG_1027 (4).JPG

Detta är INTE en rosbuske (i mitten av bilden) men klippt blev den i allafall, utan en Rödbladig perukbuske, ‘Royal purple’.

De tillhör de växter som endast ska klippas vid behov, och då under JAS. För den oinvigde kan jag berätta att JAS i detta fallet inte har något med flygplan att göra, utan står för juli, augusti och september. Den lär inte blomma i år heller…

IMG_1025 (3).JPG

Detta är INTE en rosbuske… men klippt blev den som synes, utan en Perovskia ‘Blue Spire’. även kallad Himmelsspira. De är perenner, snudd på buskar… och klipps som en lavendel, typ… och INTE på detta sätt. Bara att hoppas att de två buskarna som är kapade i denna höjd överlever (de andra ser jag inte över huvud taget längre).

… så här såg en av Himmelsspirorna ut på ett gammalt foto från 2011. Till höger på bilden syns oxå en bit av ett av de rödbladiga träden som med stor sannolikhet skickades till växthimmelen. Borta är de i alla fall  😦 .

I samma rabatt står – stod, rättare sagt numer – fem gammaldags rosor, två Rosa Mundi, två Louis Oider… och en som jag inte minns namnet på. Dessa är klippta…

Två av dem kan jag godkänna klippningen på, men de andra är så totalt stubbade att jag inte ens kan se var de stod längre (stor risk för vildskott, om de överlever).

Denna Louis Oider är numer så nerklippt att jag inte ser den överhuvudtaget, och det rödbladiga lilla trädet i bakgrunden är oxå borta.

Sanningen är att det fanns TVÅ stycken 7-8 år gamla, ca 120 cm höga, rödbladiga små träd (som jag hade en plan för) i rabatten, men de är numer kapade ett par centimeter över marken.

Två Fariyrosor är kapade i marknivå…

… men som väl är har man missat att klippa de övriga Fariyrosor… fastän det ju egentligen var ett av uppdragen!

IMG_1030 (2).JPG

De två rödbladiga träden, de stubbade Perovskia ‘Blue Spire’ och buskrosorna stod längs med detta räcke. Framför denna rabatt fanns fram till hösten en 2016 lavendelhäcken…

…  som gränsade mot gräsmattan, men den överlevde inte röjsågsmassakern som den utsattes för i början av november 2016.

Lavendelhäcken är numer ett minne blott, men det allra jävligaste vid detta besök 2016 var att några från firman även blev lockade över vägen och jobbade i en grannträdgård, vilket jag har vittne på (som inte skrädde ord över det beteende).

Hoppas bara att hen fick en räkning också, så det inte gick på min… eller min systers – rättare sagt -, eftersom jag fått trädgårdshjälpen i födelsepresent av henne.

IMG_1022 (2).JPG

Det enda positiva är att detta också är Fariy rosor… men tack gode Gud att man inte visste det, utan lämnade dem oklippta.

Det gör att jag kan be en annan firma klippa dem…

(och nej, ”gräset” i rabatten runt dem är inte gräs, utan blasten efter mängder med Blåstjärnor).

————————————

Det är illa, mycket illa att fyra fem personer från en firma – som jobbar med trädgård – inte vet hur en rosbuske ser ut.

En gång är ingen gång, men två gånger är två gånger för mycket -, så jag har numer blivit övertygad den hårda vägen om att vara väldigt försiktig med att be dem klippa rosor eller andra växter i trädgården… hellre låter jag kirskålen växa fritt, eller asfaltera rabatterna.

Om det nu verkligen var så illa att de inte visste vad en rosbuske var för en växt, så VARFÖR FRÅGADE DE INTE MIG? Visserligen är jag rullstolsburen och har glasögon, men är enligt sjukvården helt adekvat och talbar… och kapabel att förklara saker och ting, till och med på engelska om det hade varit nödvändigt!

Tre timmar var de här,  a´200 kronor inklusive Rut per gubbe (2017 års taxa, så egentligen vet jag inte vad timpriset är 2018)… vilket jag kan leva med, men sanningen är att det är betydligt dyrare än så i form av alla utrota växter, tex lavendelhäcken, en hortensia (uppgiften var att klippa bort plommonsly bland rhododendronen… slyet stod kvar, men en hortensia grävdes bort) hosta, stjärnflocka, rosenflocka, ulleternell (inte illa att lyckas ta död på den, måste jag säga… jag har försökt, men misslyckats)… och nu senast de båda rödbladiga träden.

————– nästa firma… ————-

… har numer klippt de återstående rosbuskarna, likaså klippt ner en massa frösatta växter och buskar (små sly av vinbär, hagtorn, cotoneaster, berberis, gullris, knölklocka, mm… som den första firman av någon anledning tyckte var värda att vara kvar, till skillnad mot de små rödbladiga träden som fick respass) både kända och okända (á 210 kr inklusive Rut per timme)  😀 .

Så de återstående rosbuskarna blev klippta till slut…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blommor, Trädgård, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rosbuskar vet väl alla hur ser ut… trodde jag

  1. Gunvor Persson skriver:

    Det mesta har överlevt i någon skepnad. Lite svårt att bedöma vad som är vilt eller tamt på ett par av buskrosorna dock, eftersom de inte har blommat än…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s