SBG Släktforskar Förening och Killebom… en tradition?

När blir något en tradition egentligen? Räcker det att samma aktivitet återkommer två gånger, tre, fyra eller… vad menas. Hm, undrar vad vikipedia har att säga om saken ?

”Tradition är ett latinskt ord i betydelsen ”överlämnande” och det som lämnas vidare är det kulturella och sociala arvet. Hit räknas – förutom invanda seder och bruk -, olika synsätt, språk och värderingar….

… exempel på svenska, årligt återkommande traditioner är jul- och midsommarfirande. Julen har – liksom valborgsmässoafton – en fornnordisk bakgrund, som modifierats och blandats upp med kristendom och helgonkult. Att fira arbetarklassens kampdag den första maj, är däremot ett exempel på en sentida och renodlat sekulär tradition.”

Årlig återkommande, var det… och det är precis vad Sölvesborgs Släktforskar Förenings arrangemang i Församlingshemmets annex i Sölvesborg är 🙂 . 

——————————–

ö

———————————————–

Detta brukar vara en synnerligt välbesökt tillställning varje år, men det skulle visa sig att så var inte fallet i år. Totalt fyra besökare lämnade högsommarvärmen ute, under de tre timmar vi var där… och den första hade redan hunnit lämna stället när jag anlände vid 11.30, tyvärr!

Frågan hade handlade om Persgård i Hörby (Mjällby sn), och det jag tänkte på direkt var Listersläkten… men det hade visat sig vara mer nutida än så, och när jag fick namnen Karin & Per i Persgård svor jag mer än en gång inombords (lika bra att erkänna… det var INTE bara inombords, trots att jag var i församlingshemmet!)…

Jag hade precis missat ättlingar – som jag inte hade en aning om att jag hade – till min pappas kusin Karin (dotter till farmor Esters syster Nanny).

Jag har till och med varit med farmor Ester och farfar på Persgård… när jag var i femårsåldern, typ. Det var stort kalas där, med spettkaka… och lilla jag fick alla smulor och trasiga bitar, men det var inte bara spettekakan som gjorde att jag höll till i köket. Det fanns ytterligare en anledning… nämligen en korg med kattungar.

Surt, sa räven! Det enda jag vet om frågeställaren är att det var en kvinna. Att hon bodde i Västergötland eller Östergötland, eller om det nu var Västmanland, typ. Hur som helst, var hon än bodde… så hade de kor.

Foto är taget runt 1925 i Hosaby, Mjällby sn i Blekinge… och föreställer – förutom Elias Olsson, trea från vänster på första raden – hans barn (däribland min farmor Ester och Nanny) svärsöner och döttrar, samt en handfull barnbarn. Saknas gör dottern Olga, bosatt i Göteborg och sonen Sigfrid… som kom att bo hela livet i Ames, Iowa, USA.

https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/18/farmors-bror-sigfrid/

Flickan med de stora vita rosetterna är pappas kusin Karin…

… min bästa träff på ftDNA är dessutom ett barnbarn till henne!

—————————————————————————


En gammal bild från 2013…
på hur det brukar se ut när Släktforskarföreningen är i annexet under Killebom…
men i år var folket någon annan stans, och stolarna gapade tomma.

 

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tradition

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Traditioner, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SBG Släktforskar Förening och Killebom… en tradition?

  1. Gunvor Persson skriver:

    SSFs ständiga sekreterare Britt-Inger Gustavsson: -2009 var första gången föreningen har öppet hus under Killebom, så nu är det tradition… men också jubileum nästa år.

    Gilla

  2. Gunvor Persson skriver:

    Det mest sannolika är att det var släktingar till en bror till Per som var här under Killebom. Brodern bodde på Persgård, medan Karin och Per bodde på Hörbygård…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s