DNA ancestry… har gett mig många bra träffar…

… om man jämför med min träfflistan från ftDNA, bolaget som man oftast får adressen till som nybörjare på det där med DNA.

I ftDNA databas är det flest testade skandinaver, medan det i ancestrys dito kryllar av amerikaner och andra ”utlänningar” (om uttrycket tillåts, men även hos ftDNA finns det många med namn som för tankarna till framförallt engelsktalande länder)…

Men antalet träffar som jag (eller DU!) får hos ftDNA, ancestry – eller annan bolag! – beror INTE på vilket bolag man valt för att utföra testet… utan på hur många av mina kända eller okända släktingar -, som till äventyrs valt att testat sig hos samma bolag som jag. Vilket är förutsättningen för DNA träffarna…

Min bästa träff på ancestry, hade ett träd som bestod av endast fyra personer –vilket vanligtvis är alldeles för litet för att man ska bli klok på sammanhanget, men här var det fullt tillräckligt -… tack vare ett ovanligt efternamn. Det visade sig vara en dotter till en kusin till min mormor Elin.

———————————————

Träff fem och sex på ancestry är syskon, och hade närmre 50% förmodat svenska eller skandinaviska anor (av 47 möjliga)… även om det inte var självklart vilken av dem som var den skyldige till släktskapet mellan oss.

Magkänslan sa mig att det måste vara paret Nels och Hanna Johnson… vilket dessvärre är två mycket vanliga namn i både Sverige och USA under senare delen av 1800-talet. Enda uppgiften om dem i trädet – förutom namnen på deras tre barn, födda runt cirkelskiftet i Minnesota – var att de skulle vara födda runt 1864-1866 i Sverige. En sökning på Familysearch kunde dock berätta att deras barn var födda mellan 1895 och 1904 i Duluth, Minnesota…

Sverige är inget jättestort land, men det är alldeles för stort för att leta efter två så vanliga namn… MEN om det nu är paret Nels och Hanna Johnson som är nyckeln till DNA-träffen, så måste de nästan finnas i närheten av Listerlandet (eftersom mina anor mestadels är därifrån)… men även det är i största laget för att med säkerhet kunna hitta rätt Nels och Hanna Johnson. Risken finns dessutom att de hette något annat innan de emigrerade…

 ————Men vi tar det från början… ————

familysearch fanns även förslag på Nels och Hannas föräldrar… likaså att Hannas flicknamn skulle vara Karlsson.

Ursprungslandet för både Nels och Hanna uppgavs vara landet Norge… och där har jag inga anor, men det har jag däremot i byn Norje i Ysane sn, Blekinge!

En av dem hette dessutom Karl Persson, min morfars morfar…

En av Karls döttrar – Pella Karlsdotter – är mor till min morfar William, och det visade sig snart att Pella hade två syskon som emigrerade. En bror som hette Johan och en syster som hette… HANNA.

Hanna var född 1863, och 1889 lämnar hon Sverige via Göteborg. Resan gick till Hull i England, där hon gick ombord på ”State Of Indiana” för att komma till New York. Sedan då? Hur hitta rätt Hanna Karlsson i USA?

Det visade sig att Hanna – tack för det, Hanna! – ganska omgående blivit medlem i Gloria Dei Lutheran Church… och hamnat på deras medlemslista i Duluth, Minnesota. med korrekt födelsedatum. När hennes son Frank William föddes 1895 heter Hanna inte Karlsson längre, utan Johnson… och ovanför hennes namn har någon skrivit NELS 🙂 .

——————————————-

Detta är fyra (av elva) porträtt – som hänger i min hall – på mina anor 🙂 …

IMG_1313 (3)

Högst upp till vänster: Sjökapten Sven Nilsson (från Mjällby sn, Blekinge), och hans hustru Pella Karlsdotter (från Ysane sn, Blekinge). De blev föräldrar till fem söner och fyra döttrar… däribland min morfar William 1900.

Sonen William (längst ner till vänster på fotot ovan) – också sjökapten – … gifte sig med bonddottern Elin i Ysane sn. den 21 oktober 1933 och hann få fyra barn… innan han försvann i oktober 1943 någonstans på Östersjön.

Försvann för alltid gjorde också hans skuta Catrine och två besättningsmän…

William hade fyra bröder… bröder som även de mer eller mindre kom att ägna sig åt sjöfart, varav minst två som kaptener på egna skutor.

                             

                         

Säkert visste Sven och Pellas nio barn om att de hade kusiner i Minnesota… kusiner som i dag fallit i glömska.

Deras ättlingar hade förmodligen förblivit okända för varandra för all framtid… OM inte jag och ett syskonpar i USA hade valt att DNA-testat oss hos samma bolag.

———————————————————–

————- Några av Pella Karlsdotters barnbarn… —————

… nämligen William och Elins barn, två döttrar och två söner födda mellan åren 1934-1941. Två av dem – min mamma och en morbror – är testade hos ftDNA… inte för att de är speciellt intresserade av släktforskning, utan de ställde upp på att testa sig OM jag kunde ha någon nytta av det ❤ .

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till DNA ancestry… har gett mig många bra träffar…

  1. Såå spännande det här med DNA-forskning! 🙌

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s