När kommer regnet?

Dagens tidningar handlar väldigt mycket om väder, böndernas situation och skogsbränderna i Sverige just nu.

Det råder bevattningsförbud sedan länge, och det är inte bara gräsmattorna som far illa -, utan även folk och fä. Tre månader med minimalt med regn (4 mm under juli månad i Sölvesborg) och runt 30 c är inte kul länge.

Dock, dagens reportage känns bekanta – och skulle kunna vara kopierade rakt av från 1893 -… för för 125 år sedan var rubrikerna skrämmande lika dagens på https://tidningar.kb.se/  (sökord: torka, missväxt och skogsbrand)

—————————————————–

Väderleken fortfar att vara tryckande varm, utan varken regn eller svalka var i sig dag eller natt.

Landtbrukaren, som visserligen fått sin lilla höskörd inbergad under ovanligt gynnsamma förhållanden, har dock skäl för sin klagan, att årsväxten blir förstörd av den evinnerliga torkan.

Enligt av vad man redan nu kan se, kommer innevarande skördeår att bliva ett av de sämsta i vissa delar av landet. På en del ställen i Norrland torde det tom bliva fullkomlig missväxt.

Vad Blekinge beträffar, är det nästan obegripligt, att växtligheten kan vara så pass riklig som den är, då man besinnar, att hittills har regn icke fallit under hela våren och sommaren, om man undantar en någorlunda bra skur på midsommarafton. Man kan tom se en del vackra åkerfällt, men på mera magra jordlappar är dock även här all växtlighet liksom förbränd…

Dagliga telegram om väderleksutsikten för följande dag komma – liksom under de två senast föregående åren – att hit meddelas under skördetiden även under innevarande år. Väderlekstelegrammet, som hitkom i går afton lyder: Lågt lufttryck i nordost och Kattegat, starkt fallande. Regn på spridda ställen  i sydöstra Sverige. Utsigther: Ostadigt väder med regnskurar och åska i södra och efterhand mellersta Sverige. Spridda regnskurar i det nordöstra… eljest ingen nämnvärd nederbörd.

Karlskrona Weckoblad 1893-07-13

———————-

Skörden och årsväxten i Blekinge, Karlskrona distriktet… 

Årets första grässkörd är väl inbärgad, men anses under medelmåttan till följd av stark torka under försommaren. På flera ställen måste mjölkande kor fodras inne av brist på bete. Då det emellertid under de senaste dagarna har fallit välgörande regn, har man det hoppet, att så väl klövervallar som bete skall bliva bättre.
Vete: Till följd av sträng torka visar veteskörden sig ej giva medelmåttig skörd.
Råg: Rågen är i allmänhet tunn, dock på många ställen lång i halmen. Medelmåttig skörd… kan ej beräknas.
Korn: Korn visarsig för tillfället bättre och lovar någorlunda skörd.
Havre: Havre syns lova medelmåttig skörd.

Ärtor odlas mycket lite. Potatis och rotfrukter lovar god skörd, om lämplig väderlek hädanefter erhålles; de har dock på styv lerjord redan skadats av rost.

Karlshamns Allehanda1893-07-

 

—————- En väldig skogsbrand…———————–

… rasar sedan i torsdags på Tunvågens skogsmark i Hackås i Jämtland, skriver Jämtlands P.

ö
Bild: Stuart Johnson/AP/TT (Utha, USA)


En av byns bönder, som varit på slåtterarbete vid Gölån, lär hava varit vållande till olyckan. Till följd av den rådande torkan brinner ej blott skog, utan även slåtter och gärdsgårdar.

Med knapp nöd har man lyckats rädda åbyggnaderna vid Gölån, en liten utby till Tunvågen.

Länsman i orten har beordrat folk från såväl  Näs som Hackås att deltaga i släckningsarbetet. Senare meddelas att Tunvågens by är starkt hotad. Genom den rådande häftiga blåsten får elden ökad fart.

Folk anländer oupphörligen för att deltaga i släckningsarbetet; med vilket resultat är ännu okänt….

Nya Dagligt Allehanda1893-07-24

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s