Lång het sommar…

Under hela juli månad kom det totalt 4 mm regn här. Fyra!

Det är så ovanligt att minsta lilla skur sprider sig som en löpeld på facebook…

Har ett svagt minne av att jag fick lära mig på den gamla goda tiden att potatis, spannmål osv behöver sju millimeter vatten per dygn för att växa optimalt… dessutom bör inte temperaturen överstiga 30 c, för då avstannar tillväxten.

Temperaturen har nu legat konstant runt 30 c i drygt TVÅ månader. Lägg där till bevattningsförbud X 2 i Sölvesborg. Det första började i slutet av maj och pågick till den 13 juni. Två veckor senare var det dags igen… och det pågår fortfarande.

Min gräsmatta – nyklippt – har inte varit grön sedan i halva maj…

Juli blev den varmaste månaden som uppmätts i Sverige, hitintills… sedan 1756, när mätningarna startade i Stockholm, och bjöd på flera värmerekord. Varmast var det i Hästveda – 34,6 c – den 25 juli.

Stockholm i all ära, men det är 60 mil dit… medan det bara är tre till Karlshamn 

—————- Karlshamn… —————-

Inte sedan mätningarna startade under 1800-talet har det varit en så högt medeltemperatur i Karlshamn under maj månad som i år. Vanligtvis ligger den på 10,3 c… mot årets 14,9 c.

Regnet har också lyst med sin frånvaro under månaden och det har endast kommit 2 mm. Inte sedan 1959 har det varit lika torrt, med det är inte rekord… då det under maj 1913 endast kom 1,9 millimeter, enligt Sandra Andersson meteorolog på SMHI.

Detta torde vara min mest onödiga invenstering denna sommar…

Sommaren kom mao tidigt i år… och det var många som förutspådde att det skulle vara det hela, nu skulle det bli skitväder lagom till semestern och resten av sommaren. Men värmen fortsatte, och fortsatte, och fortsatte… och i början av juli började en del björkar gulna, tappa blad och förbereda sig inför vintern.

I början av augusti har catsurans röda blad i trädgården blivit gula, och singlar ner… vilket vanligtvis sker efter första nattfrosten. Hoppas det ca fem meter höga trädet överlever. Likaså har bladen på den rödbladiga perukbusken blivit gröna, vilket de blir innan de blir gula och faller av… hösten kom mao tidigt 2018. trädgårdssommaren är slut, vilket gör att man redan nu kan planera inför 2019.

——————- Inför 2019… ——————

En av de saker som dock står på årets agendan är att merparten av platttgången ska bort, den leder nämligen ingenstans…utan slutar mot räcket på rullstolsrampen.  Likaså ska en ny rabatt anläggas (vilket innebär att jag blir av med en bit av moss/gräsmattan.)…

IMG_1467 (2)

… men ska det ävlas, så ska det. Jag hade förväntat mig en decimeter sand eller två under plattorna, men det visade sig vara två centimeter och CEMENT, typ… så nu får jag ragga upp någon med spett och slägga för att det ska gå att plantera där. Roligt nästan jämt…

IMG_1479 (2)

https://www.expressen.se/nyheter/vader/juli-varmast-nagonsin-med-flera-varmerekord/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/varmerekord-i-karlshamn

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Blommor, Sölvesborg..., Trädgård, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s