Rullstolsdynan… gör om, gör rätt

Jag har en tryckavlastande sk gräddbollsdyna i rullstolen. Den består av ett antal luftfyllda ”gräddbullar” (som pumpas upp med en medföljande pump)… därav namnet. 

”Gräddbullarna” är dessutom uppdelade i fyra sektioner, vilket innebär att man kan forma dyna efter användaren, vilket man gör med de röda och gröna knapparna. Dessvärre har jag glömt hur dessa ska stå när man – som jag – vill ha mindre luft i de bakre sektionerna, än de främre… så man sitter i en grop, typ.

Häromdagen hade luften gått ur den högra främre sektionen, vilket är där jag lägger merparten av tyngden när jag ska ställa mig upp. Detta gjorde det givetvis svårare för mig att ställa mig upp, men avhjälptes provisoriskt med en liten kudde under höger lår…

Hemtjänsten kände sig inte säker på hur man hanterar en gräddbolls dyna, så de kontaktade kommunens arbetsterapeut… eftersom det är deras område. På tisdagen ringde en rehabassistent och meddelade att de beställt en ny dyna, vilken levererades dagen efter.

öContour Select® är som namnet antyder en anatomisk formad sittdyna. Det är en bra bas för en stabil och liksidig sittställning. Dynan har fyra luftkammare vars tryck regleras med ISOFLO Memory Control® på dynans framsida. Med ISOFLO-reglaget öppet cirkulerar luften fritt runt i hela dynan (klippt från nätet).

Det tog inte många minuter för mig att förstå att hen hade noll koll på hur en sådan dyna fungerar. Hen skrattade åt min ”lealösa” dyna – med luft i tre sektioner -, men faktum är att de ska vara så sladdriga, om man bortser från den främre luftlösa sektionen.

Hen pumpade upp dyna hårt och satte sig sedan själv på den och släppte ut lite luft. Jag protesterade och menade att det måste vara jag som skulle sitta på den när den ställdes in… varpå hen lade en stenhårt pumpad dyna i rullstolen.

Hen förstod definitivt inte vad jag menade när jag ville ha något högt att sätta fötterna på – för att det skulle bli en grop av min kroppstyngd i dynans bakre kant – när hon släppte ut luft… men jag fick i allafall en pall att sätta upp fötterna på, och lite luft släpptes ur.

Dyna var dock fortfarande alldeles för hård, nära nog träkänsla… och gav ett väsande ljud ifrån sig när jag ändrade läge i rullstolen, så luften var inte låst i de olika sektionerna utan passerade fritt mellan dem.

————- Dagen efter dagen före… —————

… saknar hela dynan luft, och är så platt att hemtjänsten får använda bälte på mig för att jag ska kunna resa mig från rullstolen.

Summa sumarium, så hamnade jag ur askan i elden… kan man säga.

Så hemtjänsten fick börja dagen med att försöka få tag i personen som levererade dyna i går igen…

——————————–

PS: Arbetsterapeuten T – som hade mitt område, och som kunde ställa in gräddbolls dynor – har slutat. En ny arbetsterapeut är tydligen anställd, men till hen blir varm i kläderna delas hens uppgifter mellan två andra arbetsterapeuter från två andra områden, enligt rehabassistenten.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Reumatism, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s