Asblomma…

Asblommor  (Stapelia) tillhör familjen oleanderväxter, och har cirka 45 perenna arter från södra Afrika med suckulenta små buskar. 

Stammarna är fyrkantiga och nästan alltid upprätta, vanligtvis enfärgat gröna eller rödaktiga (beroende på hur mycket ljus de fått). Kanterna har knölar eller utväxter.

Storblommiga arter får sina blommor nära basen på stammarna, medan småblommiga kan få blommor var som helst. Blommorna är stjärnlika och varierar i storlek beroende på art. De flesta arterna har en obehaglig doft av kadaver, vilket gett dem deras namn… namnet Stapelia har den fått för att hedrar den holländske botanikern och läkaren Johannes B. van Stapel som dog 1636…

————— Ok, oleander… —————

… det är samma familj som Nerium och Porslinsblommor det, men det släktskapet är inget som syns. Just detta exemplar kommer – som stickling – från en skola för 7-8 år sedan, och har fört en tvinande tillvaro i ett söderfönster (dock men fladdrande skugga från ett träd) i en kruka med nästan ingen jord…

Våren 2018 planterades den om i en betydligt större kruka… vilket resulterade i en spektakulär blomma, som slog ut ena dagen och vissnade den andra. Om den luktade as?

Njä, man fick komma väldigt nära blomman – närmare än tio centimeter – för att känna någon doft alls… och den luktade snarare ammoniak än ond bråd död.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Asblomssl%C3%A4ktet

Det här inlägget postades i Blommor, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s