Dendrobium nobile & keiki’s… 

Dendrobium orkidéer har sitt ursprung i Asien… men dessvärre tillhör inte grundarterna de mest lättskötta i släktet, eftersom de behöver en torr och kall vintervila, något som ju kan vara knepigt att fixa i vanlig inomhusmiljö.

Det finns dock också en mängd olika hybrider  i gruppen, varav en del är mer värmetoleranta och trivs bra i vanlig bostadsmiljö. Dessa hybrid doftar mycket gott och får många hållbara blommor… normal sett på vårvintern, men det är inte ovanligt att den även blomma på helt andra tider. Blommorna kommer 2-3 st i bladvecken längs med den bambuliknande bulben.

Bulb, var det… vilket innebär att den vill ha torr sval vintervila. Suck! Blir genast lite svårare att fixa, men jag får väl gömma – läs; glömma! – den bakom de andra växterna i fönstret.

IMG_1596 (2)

På sommaren – däremot – föredrar den – precis som jag! – en solig placering utomhus med jämn vattning och näringstillförsel. Gärna på ett halvskuggigt ställe, ända tills natt-temperaturen sjunker till 8-10 grader…

Den måste torka ut mellan vattningarna, men under tillväxtperioden och varma sommardagar fodras jämn fuktighet och ganska rikligt med vatten för att den ska trivas. Gödning varannan gång från mars till oktober. Lämplig är att doppa ner hela krukan i vatten i 10-15 minuter… check, det är så jag brukar göra.

—————————————————————

Men sen har jag misshandlat den stackaren… som bör vara halv ihjälstressad numer, efter att ha haft sommartid året om i flera år nu. Några blommor har den inte fått, men väl ”barn”… som håller på att suga ut sin mors alla energi.

IMG_1608 (2)

Omplanterad vart annat år (under våren, eller när blomtiden är över) har den stackaren inte heller blivit… förrän nu. Hoppas modern och tonåringarna – som förresten är vita – överlever en höstomplantering… och kan gå i vintervila om ett tag.

IMG_1618 (2)

PS: Krukorna räckte som synes inte…

——————– Källor… ——————-

Goggla Dendrobium nobile och du hittar massor med information och youtube filmer…

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blommor, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s