Bra kar… kärring reder sig själv

… åtminstone i tanken. Det gäller bara att – precis som Jönsson ligan – ha en bra plan.

IMG_1610 (2)

I detta fönster hänger två, sk kristall lyster… dvs fönsterbelysningar. Tyvärr ger de ett ganska bländande sken, när man – som jag numer – ser dem underifrån.

IMG_1633 (3)

Detta vassa ljus i ögonen kan jag förmodligen slippa ganska enkelt genom att hänga lamporna 40-50 cm längre ner – dessutom skulle nog även krukväxterna gilla det -… inbillar jag mig i alla fall, om inte om varit.

Kedjorna är tillräckligt långa, kablarna  likaså… OM det inte varit för att de sistnämnda är  sammankopplade i en och samma lilla kontakt.

Med andra ord så behöver jag en förlängningssladd, typ… mellan lamporna (armaturerna, rättare sagt), men någon sådan som jag behöver lär garanterat inte finnas att köpa färdig, utan den får jag vackert knåpa ihop själva.

Ett gäng ”kontakter” av båda kön (lärde mig en gång i tiden att det heter hon- och hankontakter… men i dagens diskriminering och kränknings samhälle har de kanske fått andra namn) inhandlades därför till detta lilla ”projekt”, och en bit kabel letades upp i en av mina ”bra att ha” lådor. Inget konstigt med det… jag har tillverkat ett antal måttanpassade förlängningssladdar till olika ändamål genom åren.

——————————-

Gissar att jag var runt tio år gammal när jag – tillsammans med pappa -, satte i hop de första…

IMG_1625 (2)

Klippa, skala och tvinna ändarna på dem fick jag dock INTE göra för honom… eftersom det färdiga förlängningssladden riskerade att bli för kort då 😉 .

Alla som någonsin gjort detta vet att det är ganska lätt att skada de bruna och blå trådarna… vilket slutar med att man måste kapa dem och börja om från början.

IMG_1627 (2)

Hm, tre skruvar har denna hona… undrar vilken som är bäst att börja med? Jag började med de båda synliga, men rätt svar är annars den nersänkta skruven bredvid hålen (spelar egentligen ingen roll, eftersom samtliga ska bort).

En köpt förlängningssladd har en hona i den ena änden och en hankontakt i den andra, precis som hemmagjorda dito ska ha… allt annat kan vara direkt farligt att handskas med.

Det pilliga i detta fallet är att jag sedan måste lyckas få in och skruva fast två trådar i vart och ett av de båda spröten på hankontakten… eftersom detta ska bli en grenkontakt, typ…

PS: För att veta om jag gjort rätt – dvs, om alla trådar sitter där de skall -, behöver någon först plocka ner fönsterlamporna till mig, så att jag kan förse dem med varsin hankontakt. Först då kan jag se om förlängningssladden fungerar… fast om jag ska vara helt ärlig, så förstår jag inte varför den inte skulle göra det 🙂 .

Det här inlägget postades i Allmänt, Blommor, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s