DNA i släktforskning… föredrag

… med Niklas Hertzman på Bromölla bibliotek (den 22 oktober 2018), vilket egentligen var fortsättningen på ett föredrag som hölls i våras, och som hade handlade om DNA test.

—————————————————-

Andra gången någonsin som jag varit på Bromölla bibliotek. Första gången var i samband med att jag blivit vald till kassör i Sölvesborgs nystartade släktforskarförening 2007 – vilket jag var mycket tveksam inför – och var där för att träffa Bromölla föreningens dito… men hen var inte där.
Då var jag gående och ägnade ärligt talat inte eventuell tillgängligheten för rullstolar en endaste tanke… vilket jag måste göra nu, men det visade sig att både jag och rullstolen kom in utan problem.

—————————————————–

Föredrag nummer två handlade om vad man kan utläsa av resultatet på sitt test – när den första förvirringen lagt sig -… dvs, allt från etnicitet, centimorgan och X-match, till ”Fallet Anna-Karin!”.

IMG_1667 (3)

… för resultatet visar nämligen INTE hur du och din träff är släkt, utan endast ATT ni är det.

HUR släktskapet hänger ihop får man själv försöka klura ut genom att jämföra sitt eget träd med träffens dito… om nu vederbörande laddat upp det till ftDNA (eller vilket bolag man nu testat sig hos… de övriga stora är ancestry, 23andMe och MyHeritage) vill säga.

Summasumarium… ett bra och välbesökt föredrag, även om jag kände till mycket av det sedan tidigare. En sak tog jag dock med mig, nämligen ”Fallet Anna-Karin”… dvs en bra träff som saknar träd, för även jag har en ”Anna-Karin” med ovanligt efternamn (även om hon heter något helt annat).

———– Fallet Anna-Karin… ———-

… och hur man kan hitta kopplingen till en trädlös träff (vad anledningen är till att så många testade inte lägger upp något träd vet väl bara de själv, även om jag kan tycka att det är ledsamt)…

Min ”Anna-Karin” ligger på plats 39 – av 1445 – på min ftDNA lista med siffrorna 69/32, dessutom försedd med röd gumma… vilket indikerar att släktskapet finns på min mammas sida. Och där finns hon också, men först på på plats 130, och med siffrorna 55/32… mysko siffror, hade förväntat mig högre siffror där. Men ok…

En sökning på eniro på min ”Anna-Karin”s efternamn avslöjar att det bara finns 33 stycken i hela Sverige… eller Skåne, västra Blekinge och Stockholm, närmare bestämt… och plockar jag bort männen är antalet knappt hälften.

Min dam – som också har ett dubbelnamn -… dock inte på eniro, har  lagt till sin mejladress där, vilken stämmer med adressen från DNA testet. Hon har även svarat mig på den adressen, och lovat höra av sig när hon kom hem från semestern… vilket var sommaren 2017!

Ratsit nästa… hon är ensam om sitt namn och jag ”får” hennes födelsedata, vilket gör att vägen är öppen för mig att släktforska på vanligt vis. En slagning på skivan Sveriges Befolkning 1970 avslöjar att hon är född i Slottsstaden i Malmö, och med ett betydligt vanligare efternamn… dessvärre är båda föräldrarna från Skåne (jag hade hoppats kunna utesluta någon av dem rent geografiskt, men icke…), en från Simrishamn och en från Östra Tommarp.

Simrishamn spåret leder dock bakåt till Bräkne-Hoby socken i Blekinge… å eftersom jag har merparten av mina anor i västra Blekinge hoppade jag på det tåget. När byn Lilla Silpinge 1 (Bräkne-Hoby) dök upp på skärmen trodde jag saken var klar… för där har det bott folk tillhörande Listersläkten. Men ack vad jag bedrog mig, detta par var inflyttade från St Olof i Skåne…

Än har jag inte lyckats hitta kopplingen till min ”Anna-Karin”, men jag har i alla fall fått verktyg för att lyckas…

——————— Ett tips till… ——————–

Det finns hur mycket som helst om DNA på nätet, OM man är hej på engelska vill säga… vilket undertecknad inte kan påstå sig vara. Visst, jag förstår tal någorlunda, men det är en helt annan sak att försöka förstå instruktioner, tex om hur man laddar upp en gedcom fil till ftDNA.

Ett tips är att titta på Bromölla tjejerna Åsa och Lindas små filmer på youtube om DNA. Där får man veta hur man gör när man laddar upp och ner gedcomfiler… och hur man sedan laddar upp filen till tex ftDNA. Ett annat ämne är ”koppla blå gubbar och röda gummor”… allt på svenska, eller åtminstone på skånska 🙂 .

https://www.youtube.com/channel/UCq72mBbh5wTJo_Ooeg_0lfw/videos

Detta inlägg publicerades i DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborgs Släktforskarförening, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till DNA i släktforskning… föredrag

  1. Suttecity skriver:

    Inte hoppat på DNA-tåget men lite spännande är det. Vi har ju hittat levande släktingar ”den vanliga vägen” men det blir ju mer och mer vanligt. Just nu laddar vi för en upptäcktsfärd i rullarna i Norge då vi hittade några som utvandrat och det skulle vara spännande att se om de är kvar. Vi har även hittat att en dotter i släktledet tog sitt liv i Norge och det vore intressant att följa hennes väg från Sverige tills hon inte orkade längre. Fantasin skenar ju. Blev det ett barn eller annat som gjorde livet svart. Vi har haft en paus med forskningen men nu börjar vi bli sugna igen. Det är lätt att tappa bort sig helt i tid och rum när man börjar 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Gunvor Persson skriver:

    I Norge har jag inte hamnat… ännu, men att det är lätt att tappa bort tid och rum när man släktforskar håller jag helt med om.: https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/15/borja-aldrig-slaktforska/

    … och inte ger DNA en mer tid, snarare mindre… när man bara måste försöka reda ut hur det hänger i hop
    🙂 .

    Gilla

Lämna en kommentar