DNA… vilket test ska jag välja?

Ganska häftigt med DNA i släktforskningssyfte, det är som att ha en stående lottorad, typ… för ”vinsterna” ramlar in i jämn takt (vilket det i och för sig är lite si och så med, när det gäller lotto), även om de flesta är ganska små  🙂 …

Det är drygt två år sedan jag började fundera på att göra ett DNA test, och det beslutet föregicks av ganska mycket beslutsångest. Vilket företag skulle jag välja?

Ancestry, där det fanns chans att mina amerikanska kusiner testar sig… eller ftDNA, där två släktforskande vänner – tillika släktingar – var testade? Det slutade med ett FamilyFinder hos ftDNA eftersom det är där flest skandinaver testar sig… även om jag fortfarande inte visste om jag valt rätt eller fel, men jag hade i alla fall satt stenen i rullning.

Mitt test blev klart den 11 juli 2016 och gav 386 träffar… och en smärre chock; Jag hade INTE träff på de båda släktforskande vännerna (på min mors sida)!

”Jag vet nu att även om man lyckats fylla i varenda ruta i släktträdet med hjälp av ”pappersforskning”, så innebär det inte att alla dessa personer bidragit med DNA till mig.” 

386 träffar som idag – den 4 december 2018 – har blivit 1460. Min bästa träff DÅ – 169/26 cM, X-match – som NU… visade sig vara att barnbarnsbarn till min farmor Esters äldre syster Nanny 🙂 .

I juni 2018 – två år efter FamilyFinder på ftDNA – gjorde jag ett liknande test på ancestry. Tanken med det var att hitta folk från Listersläken (som jag är släkt med på flera sätt).
De tillhörde pionjärerna när det gällde att emigrerade från Mjällby socken, med omnejd, till Amerika. De tidigaste familjerna gav sig i väg redan i början av 1850-talet. Sen hade jag givetvis också en liten, liten förhoppning om att hitta ättlingar till pappas kusiner…

Dessa pappas kusiner, som jag var lyckligt ovetande om ända tills mamma och kära syster hittade två gamla shoppingbagar med gamla dokument från Hosaby 46 = 7 … https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/08/30/plotsligt-hander-det/ … och en unikabox med brev till farmor Ester från Christina i USA.

Far till kusinerna – två gossar – var farmors bror Sigfrid, som bodde och drev en gård i Ames, Iowa. Visst, jag har alltid vetat om Sigfrid i USA, men aldrig hört någon närmre adress, än mindre att han skulle ha haft familj…

Dessa båda gossar – födda 1922 och 1934 – och vars namn jag hittade med hjälp av bland annat familysearch, fick i sin tur flera barn – mina nästkusiner – … dessvärre avslöjade inte breven deras namn heller.

Jag skrev en blogg om Sigfrid för två och ett halvt år sedan https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/18/farmors-bror-sigfrid/ … en blogg som jag sedan även översatte till engelska, i ett hopp om att någon skulle känna igen familjen. Sigfrid… som hade emigrerade till USA 1909, och bytte efternamn från Eliasson till Olson, men att höra av sig ”hem” till släkten var inte hans starka sida. 

————————————-

Mitt test på ancestry blev klart den 19 juni 2018. 199 fyrmänningar eller närmre blev resultatet…

På plats ett fanns en dotter till min mormor Elin kusin i USA med 154 cM delade i 9 segments. Henne hade jag koll på innan, sen följde tre träffar som härstammade från Listersläkten… men träff fem och sex var en total överraskning!

Det visade sig vara ett syskonpar, ättlingar till min morfar Williams kusin i USA… och jag som inte ens visste att han hade kusiner andra sidan Atlanten!  https://gunvorpersson1.wordpress.com/2018/07/08/dna-ancestry-har-gett-mig-manga-bra-traffar/

Dessutom innehöll tioitopp listan på ancestrys DNA-test ytterligare träffar som kunde knytas till Listersläkten.

Så man kan väl säga att man ska / kan välja ftDNA ”eftersom det är där flest skandinaver testar sig”… eller ancestrys test ”eftersom det uppenbarligen är där många skandinaver i förskingringen testar sig” 🙂 .

 

———— PRESSTOP — PRESSTOP –PRESSTOP ————

Den 16 november 2018 hände det otroliga. Jag fick ett svar i den engelska versionen av bloggen om ”Farmors bror Sigfrid”. Och vilket svar sedan, MR skrev att hon är barnbarnsbarn till Sigfrid!

Tio dagar senare får jag en ny tvåa på ancestrys DNA test med 129 cM delade i 7 segments, nämligen ingen mindre än MR 😀 .

Det innebär att ättlingar till TRE av Elias Olssons åtta barn – oberoende av varandra – är DNA testade. Visserligen på olika bolag, men i alla fall 🙂 …

Elias Olsson föddes 1854 på Hosaby 46 i Mjällby socken i Blekinge, och han och hustrun Elsa Olsdotter köpte Elias föräldrahem 1881 av hans fadern Ola Nilsson… vilket även han var född på samma gård, liksom hans far var.

Elias hade flera syskon, däribland Ola som flyttar till Danmark 1897 (och där slutar spåren efter honom) och Berndt. Berndt emigrerade som nittonåring till Amerika 1884, och bosatte sig i Sycamore i Illinois. Blev amerikansk medborgare 1900, och kallade sig Bernhard Ben H Oleson… och det var till honom och hans familj Elias son Sigfrid reste 1909. Det gjorde även Elias båda döttrar Olga och Ester ett par år senare…

Ester och Olga i en foto ateljé någonstans i USA, vilket var ett vanligt helgnöje… men till skillnad mot brodern Sigfrid återvänd de till Sverige. https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/15/amerika-resan/

farmor4

… ytterligare ett ”amerika foto” på Ester Eliasson.

———————————- 1924 ——————————-

Familjefotot nedan är taget i Hosaby, sannolikt 1924 eller 1925, eftersom båda pojkarna Erik är födda 1923…

Översta raden från vänster: Okänd kvinna, okänd man, Algot Persson och hans kusin Hartvig Johansson, John Bernard Persson och Sigurd Erbert Svensson.
Främre raden från vänster: Okänd kvinna, Ester Eliasson, gift med Algot Persson och med deras äldsta son Erik i knäet, Elias Olsson, Adele Eliasson, gift med Hartvig Johansson och med deras son Erik i knäet, Greta Valborg… Nannys dotter, Nanny Eliasson, gift med John Bernhard Persson med deras dotter Elsa Paulina i knäet, Ida Eugenia Eliasson, gift med  Sigurd Erbert Svensson och Karin… Nannys dotter

———————————————————————————————————–

PS: Detta är Ester Eliassons yngste son och hans hustru… och lilla jag, sommaren 1959.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s