Hejdå Bambi, Hacke hackspett… och Ryssbergs tomten

Man kan säga att denna blogg egentligen består av tre kapitel. Först kommer reportaget från Blekinge Läns Tidning den 21 december 2018. Sen kommer några foto som jag taget genom åren på den skog som nu riskerar att försvinna för alltid… och till sist en gammal blogg som jag skrev i december 2011.

———————————- Kapitel 1 ————————————-

 

——————– Kapitel 2 ——————-

För egen del lär jag aldrig komma upp i skogen mer, eftersom det numer måste ske med rullstol… men det är en annan historia.

 

Adjö Bambi, Hacke hackspett och Ryssbergstomten
… mina närmsta grannar  i norr 😦 . 


Längs med de lila skogsvägarna har jag – och många med mig – ofta gått. Stjärnan markerar där fotot på ”mitt” träd (och hackspetten)  är taget… ett träd som jag fotat runt den 1 maj ett antal gånger, mest för att se när sommaren kommer, dvs när trädet grönskar.

… men den vägen kommer att försvinna och ersättas av ”Dagvattenmagasin”, försvinna lär även en massa träd göra (jag bor vid den röda stjärnan, den gula linjen är vägen upp till vattentornet).

Bilderna som följer är tagna på  skogsvägen, som på bilden ovan står som ”Dagvattenmagasin”…

… tja, möjligheten att rida i skogen krymper ännu mer för ridskolans elever. En gång i tiden låg den mitt ute i skogen, men är numer omgärdad av större vägar… och snart nog kommer den att ligga norr om ett stort bostadsområde. Då var det snudd på läskigt att köra dit upp genom skogen…

Granarna på teckningen finns dock inte i verkligheten, men gjorde bakgrunden lugnare…

”Mitt” träd 7 maj 2017…

 

—————————— Kapitel 3 ———————————

—- från en gammal blogg, den 1 december 2011 —–

I söndags låg det – förutom reklam! – ett ”flygblad” i min brevlåda. Detta var utdelat i hast kvällen före av Naturskyddsförening i Sölvesborg ang. kommunens planer på ett nytt bostadsområde – flämt! – i ”min” skog.

vitahall

vitahall1”Egenhändigt ritad kartor!
Blå markering i nederkant är där jag bor, lila = är vägen där jag brukar gå. Luftledningen är röd & svart, och vattentornet har fått en blå ring vid luftledningen!”

Uppe i skogen?!? Jamen… jag trodde kommunen höll på som bäst med projekt Ljungaviken! Bostadsområdet på andra sidan viken, där man tog första spadtaget för ca tre månader sedan.
”Pålmaskinen” dunkar dagarna i ända, för att bygga bron över viken… som skall stå klar om ett år. Sedan lär kommunen kunna ståta med en 700 meter lång gång- cykelbro (lär bli bland de längsta i europa).

”Bilderna är tagna ungefär vid stjärnan på kartan ovan…!”

Aldrig varit på något sådant möte tidigare, men…
Gissa vem som hängde på låset på stadshuset för att inte missa mötet… för detta ville jag ha en förklaring till! Varför har jag inte hört något om Vitahall?
Kom ytterligare en handfull personer från min gata… och alla var vi lika förvånade. Varför hade ingen sagt något om detta???

Ska man behöva få ett jäkla flygblad för att få veta detta, undrade en av grannarna.
Men se det ”jäkla flygbladet” kunde vi inte skylla kommunen för… för det var då inte de som skickat ut det, svarade kommunens gubbe. Men åh, alltså… var det meningen att vi närmsta sörjande inget skulle veta något alls? Jodå, men det var inte meningen att vi skulle få en sådan detaljerad plan än.

Förövrigt hade kommunen annonserat om detta i BÅDA lokaltidningarna… okey, men vi som ingen tidning har då? Ni har väl internet????

Jo, men poängen är att dagstidningarna har blockerat för icke prenumeranter att läsa deras tidning på nätet. Visst, man kan googla Vitahall… men det man inte vet, har man inte ont av.

”Ljungaviken – Närmare naturen kan du inte bo i en stad” 

Jupp, det är ett sälj argument i filmen för att köpa en tomt där… och så visar de bilder på en hjort (?) och en groda som hälsar på i en trädgård.
Trevligt med naturen inpå knutarna… visst, det tycker jag oxå… men det lär bli ett minne blott för oss på Skogsvägen OM Vitahalls planen går igenom.

Grodorna lär kanske stanna kvar, men knappast ”mina” rådjur… OM det blir ett bostadsområde med 31 lägenheter och 40 villor (har utökats till 55 hus och 22 radhus 2018 *) mellan oss och skogen.


Men vi då… vi som redan bor ”nära naturen i en stad”?
Förväntar de sig att vi ska hoppa högt av glädje över deras framtids version?

Bor ca 16 881 personer i kommunen (september 2009) (17 475 i december 2017*) i dag, men lyssna nu… det är tänkt att här ska bo 20 000 år 2020. Tre tusen pers ska alltså flytta hit inom 8 år (ca 600 flyttade faktiskt hit på dessa åtta år*) … var i helsike ska alla dessa människor komma från? Tomterna i ”min” skog är bara en liten del av alla tomter i kommunen… många ligger dessutom mycket kustnära, så de är nog inte tänkta till ”vanligt” folk.

Var ska de jobba? Tja, Sölvesborg bli en stad där man bor för att det är så vacker och naturnära! Inga problem för en Stockholmare (nu får jag väl ZooPets alla Stockholmare på halsen) att pendla 10-15 mil till ett jobb i tex Karlskrona eller Malmö… dessutom är det inga köer där!

Tretusen pers äter en hel del… tja, det finns industritomter andra sidan Kämpaslätten (bostadsområdet som byggdes för kanske 10 år sedan… i ridskolans beteshagar!)… där kan Willys eller liknande bygga (när de vill) (det blev Dollarstone, BurgerKing, Elon, Jem&Fix, Jysk och ByggMax*) . Och får vi en jätte mataffär så måste vi förstås ha en klädeskedja där oxå… och så blir stadskärnan ÄNNU tommare än den är idag.

Skogen och Sölvesborgarna…
Kan väl säga att man inte behöver vara där så länge förrän man möter någon… med eller utan hund, joggare, barngrupper eller till och med ryttare. Ska norra europas största sammanhängande bokskog försvinna?

Fick lära mig att det är skillnad på bok och bok…
Finns något som kallas högstammig bokskog, vilket man ska vara rädd om… byggplanen tar bara lite högstammig bok, resten är ”bara” bokskog.

Här finns dessutom en luftledning, den måste grävas ner INNAN byggplanerna kan gå igenom.

”Min” promenerings väg kommer att försvinna till stora delar, MEN det kommer att bli lite grönområde mellan husen… där kan man gå sedan oxå. Hur trevligt känns det då? Att folk kan sitta i sitt kök och tjuvtitta?

Jag kommer inte att gå där mellan husen… faktum är att jag inte ens går genom det befintliga bostadsområdet (fastän man kommer upp till tex ridskolan den vägen), eftersom det känns som att gå in på privat område .

 skrev ett blogginlägg Detta hade jag missat totalt!

* innebär nya uppgifter som inte var med i den ursprungliga bloggen…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, ridskola, Sölvesborg..., Sölvesborgs Ridklubb, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s