… mord och inga visor

Gamla tidningar är kul att bläddra i https://tidningar.kb.se/ , och följande text kommer (lite omskriven) från Lidköpings Tidning 1848-01-29

—————————————————–

Karlshamn. Vid slutet av sistlidna december häktades i Blekinge en yngling, Per Nilsson, – son till gästgivaren i Norje -, på grund av anklagelse för brott av lika oerhörd som upprörande beskaffenhet, för att vara begånget av en 17-åring.

Sedan Per Nilsson, som kallades ”Krögare-Pellen” i sistlidna oktober (1847), och försedd med – efter vad man kan sluta -, falska dokument av ett handelshus i Lybeck… och dessutom innehavande ett falskt kontrakt (som skulle vara utfärdat av en handlare i Västervik), förstått att tillnarra sig kontanter till betydligt belopp av tjänstemännen vid kustbevakningen… allt uppe ifrån Västervik ner mot Simrishamn.

Framhållit sig vara lejd, att ifrån Bornholm införa smuggelgods till en viss hamn på östra kusten, och till bevis överallt visat ovanstående handlingar… företeddes och summorna inkasserades, tilldrog det sig, att sedan Per Nilsson återkommit till Norje, för att där njuta frukterna av sina bedrägerier.

morfarBilden visar en skeppare, men har inget med personerna i reportaget att göra…

En skeppare från Väby, Hoby socken, anlände hit i sistlidna november, förande en skuta, med vilken han skulle hämta .?. ifrån Skånska kusten till någon person i Ronneby.

Per Nilsson lät av denne förhyra sig för resan, tillika med en annan yngling – Sven Larsson – även han hemma i Norje. Efter att i någon hamn, i närheten av Simrishamn intaget lasten, 80 ton korn, återvände skepparen med de båda ynglingarna ombord mot Ronneby.

Vid inloppet till köpingen, då skepparen befaller en manöver på skutan, stiger Nilsson fram till skepparen med det oförskämda förslaget, att INTE föra lasten till Ronneby, utan gå vidare österut och försälja den för egen räkning.

Skepparen avvisar det nedriga anbudet, och ropar till Sven Larsson”-Upp med rodret”. Denne, som tycker sig varsko grund, ropar tillbaka:”-Det bränner i fören!”

 

Då skepparen nu vänder sig om på ropet, säger angivelsen… att Nilsson fattat en bössa och skjutit skepparen mellan skuldrorna, så att denne i ögonblicket nedföll som död.

Varefter N genast fattade tag uti honom och kastade honom överbord. Efter den rysansvärda ilbragden stiger han fram med lyftad yxa mot Sven och hotar denne – som skälvde i alla leder -, att förgöra honom… om han ej med en ed, som Nilsson skall ha dikterat för honom, lovat att tiga med vad han sett.

Dessa bägge, obekanta med sjön, styr på måfå in i en vik, där Sven Larsson så fort han kommer så nära kusten, hoppar i land och springer sin väg av alla krafter.

Per Nilsson fortsätter med en där förhyrd person resan österut, säljer lasten under resan uppåt Kalmartrakten och återvänder till Norje med bytet.

Sven Larsson, som under tiden plågats av oro över vad han sett och förfarit i Per Nilssons sällskap, anger slutligen händelsen… då Per Nilsson, som hittades på en höskulle, införes i häkte.

Han lär under fräckhet neka till sitt brott och bjuder till att vältra skulden på Sven Larsson.

——————————————–

Vad det blev för påföljd på detta vet jag inte,..

Källa:

https://tidningar.kb.se/2775592/1848-01-29/edition/154764/part/1/page/3/?q=norje%20&freeonly=1

https://tidningar.kb.se/2732042/1848-01-28/edition/153570/part/1/page/2/?q=%20norje&freeonly=1&page=6

https://tidningar.kb.se/2645569/1848-01-20/edition/153393/part/1/page/2/?q=%20norje&freeonly=1&page=6

https://tidningar.kb.se/2575353/1851-06-17/edition/152651/part/1/page/2/?q=%20norje&freeonly=1&page=11

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till … mord och inga visor

 1. Gunvor Persson skriver:

  Skutan var en jakt vid namn Svalan,, som ägdes av en kofferdiskeppar Scheman, och skepparen ombord hette Nils Månsson Westergren, en knappt 20-årig sjöman..

  Lasten såldes i Kristianopel, och där målades jakten även om. Därefter gick färden till Öland. Där lämnades jakten i en skeppsbyggmästares vård, under föregivande att skeppet var hans…

  Gilla

 2. Pierre Jonborg skriver:

  Hej Gunvor!

  Tack för en spännande blogg/webbsida eller vad man nu väljer att kalla det 🙂

  Anledningen till att jag hittade hit är frekvent googlande på Listersläkten. På min farmors sida leder släktträdet fram till Inga Olofsdotter och Per Knutsson. Det är svårt att inte förundras kring mina släktingars öden. Har du några tips för hur jag kan komma igång med släktforskning? Rekommenderas DNA-test?

  Sist, men inte minst – hur avgör jag vilken av de åtta ”stammarna” som jag hör till? Alla tips tas tacksamt emot!

  Vänligen,
  Pierre

  Gilla

 3. Gunvor Persson skriver:

  Hej du… ja, en blogg var det ju från början, men kanhända börjar det likna en webbsida 🙂 .

  Listersläkten börjar helt riktigt med Inga Olofsdotter och Per Knutsson. De hade tre barn, Per, Anna och Nils – som alla hade/har ättlingar -, men av någon obegriplig anledning är det bara Pers ättlingar som verkar räknas dit.

  Per och hans hustru hade sex barn, och det är de som gett namn till de olika grenarna i Listersläkten, nämligen;

  Dotter Kersta f. 1745, som blev stam mor i Kullarpasläkten…
  Sonen Knut ”Mjällby kung” f. 1748 blev stam far i Sektaresläkten…
  Sonen Bengt f.1752, som blev stamfader i Bensasläkten…
  Dotter Elsa f. 1755, som blev stammoder till Hovgårdasläkten…
  Dotter Pernilla f. 1761? Ja, hon flyttade till Dönhult i Bräkne-Hoby..
  Sonen Per f. 1764… vars ättlingar kallas för Lille-Pers folk.

  … så har du hittat ett – eller flera! – av deras barn, så vet du vilken gren det handlar om 🙂 .

  ————————————————————————————————————————–

  SVAR – eller riksarkivet, som det egentligen heter… är gratis att använda tack vare ett regeringsbeslut, och där hittar man skannade kyrkböcker, mantalslängder mm – vilket är allt man behöver för att börja släktforska. Dessutom finns DDSS… och där finns Mjällby sockens kyrkböcker avskrivna.

  DDSS har ”maskinskrivna” uppgifter från 1700-talet och fram till 1894, medan SVARs skannade material sträcker sig fram till runt 1930-talet…

  DNA test? Ja, helt klart… men gör först en antavla med iallafall 4-5 generationer bakåt först, annars blir det nog helt obegripligt (det är det nästan ändå). Resultatet av ett test innebär en lista med si så där 1000-1500 mejladresser till testade personer som du delar lite DNA med… och sedan är det upp till dig och träffen att räkna ut HUR ni är släkt, för ett test visar bara ATT man är släkt, inte hur.

  Mvh Gunvor

  PS: Kanske är du hjälpt av detta? https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/01/19/slaktforskning-for-dummies/

  Gilla

  • Pierre skriver:

   Tack för svaret! Märkligt nog är jag släkt med både Kersta och Knut. Så jag tycks höra till två stammar.

   Okej, då ska jag titta närmare på dina tips! Tack för att du tog dig tid.

   Vänligen,
   Pierre

   Gilla

 4. Gunvor Persson skriver:

  Inget konstigt alls… jag har Knut och Bengt 🙂 .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s