ThruLines™ … nyhet på ancestry DNA

Ancestry har sjösatt ett nytt hjälpmedel –  ThruLines™ – för de som gjort DNA-test hos dem… och borta är deras DNA cirklar.

Startsidan består av porträttbilder av de personer som man har som anor i sitt släktträd.

ancestry dna tru

Genom att klicka på valfri bild ser man eventuella DNA träffar på den personens ättlingar. Jag valde min mesta farfar Per Larsson, och det visar sig att det finns SJU, förutom mig,  testade ättlingar till hans son – min FF FF FF – Lars Persson.

Lars Persson föddes den 6 maj 1748 i grannsocknen Ysane (Norje, närmare bestämt)… och han dog den 31 april 1816 på Lörby 4. Då är han 68 år gammal och småbarns far, för yngsta dottern hade precis fyllt två år…

———– … men vi tar det från början… ———–

Lars var näst äldste sonen i en syskonskara på totalt nio barn… som samtliga överlevde barndomen och flertalet av dem fick familjer och barn. Föräldrarna heter Per Larsson och Lusse Jönsdotter, och hade flyttat från Ysane socken till Lörby 20 i Mjällby sn, Blekinge… som hade ytterligare en brukare.

Allt var förmodligen frid och fröjd i de båda hushållen tills den 26 oktober 1764, när Per och grannen Nils Jönsson drunknade ”då de woro uti på en liten ekstock för at upthaga sina ålhommor, och af en stark storm med häftig siögång blefwo liusa dagen öfernämda kastade …” och den äldste i syskonskaran – Jöns Persson – fick ta över ansvaret för gården.

Jöns gifte sig sedermera med Kersta Thomasdotter, och paret fick barnen Per f. 1787 och Thomas…

… och min FF FF FF Lars gifte sig till Lörby 4. Första äktenskapet var barnlöst, men i nästa äktenskap med Inga Mattsdotter (hon var förövrigt kusin till Jöns hustru Kersta T) föddes desto fler… däribland min FF FF F Per Larsson 1787, Bengt f. 1789 och Hanna f. 1799.
Denna trio blev skrivna på Lörby 20 när deras mor Inga Mattsdotter dog av lungsot 1803… så egentligen har jag Lars och Inga att tacka för mitt föräldrahem, för det var de som hade köpte jorden 1799 där sonen Per med syskon uppförde en ny gård i början av 1800-talet…

Tre gånger var Lars Persson gift, så det blev både hel- och halvsyskon. 

Ser man på bilden nedan från ThruLines™, så ser man att inte mindre än fyra av Lars Perssons barn har ättlingar som är DNA-testade hos ancestry… förutom ovan nämnda Per och Hanna, finns det även ättlingar till brodern Masse och halvsystern Inga 🙂 .
Av de sju DNA träffarna bor fem i USA…

DNA ancestry 1

Högt upp på sidan finns en pil som pekar på Lars Perssons bror Jöns… han som var gift med Kersta Thomasdotter. Klickar man där kommer följande bild…

ancestry dna jöns

… en snabb koll i mitt träd avslöjar att Jöns son Per Jönsson f. 1787 hade tre (av åtta) barn som emigrerade: Jöns Persson f. 1827 hörde till pionjärerna… han reste redan 1854, det gjorde även bröderna Thomas f. 1835 och Bengt f. 1841.

Jag har inte hittat någon av dem den andra sidan Atlanten tidigare, men tack vare ancesrys DNA-tester och ThruLines™ så har jag fått tips på tänkbara Jöns och Bengt. Bengt, alias Benjamin P Hammer har jag hittat födelsedatumet 26 april 1840 på i USA, vilket är ett helt år fel… men kanske behövde han bli ett år äldre vid inresan, för han var ju bara 13 år gammal. Valet av efternamnet Hammer hade jag inte kunnat gissa, men gör också att släktskapet med dem känns rätt… de var nämligen födda och uppvuxna på Lörby 20 = Hammragården.

——————————————————

PS: ThruLines™ är fritt att använda tillsvidare, men kommer att kräva abonnemang framöver…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s