Ett Sko(t)horn för mycket… igen!

Nu blev det krångligt! Fel fel, fast rätt… eller hur det nu var de sa i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”!

Krångligare än vanligt i allafall… tack vare ett DNA test på ancestry och deras ”hjälpmedel” ThrueLine. Och det är ett ”skohorn”…  -Skothorn, om vi ska vara petiga… och det ska man – som ställer till det! Men vi tar det från början…

Skohorn har väl annars de flesta (frågan är bara var). Själv har jag tre… åtminstone ända tills jag råkade adoptera ett till från ett träd på ancestry 😉 .

Jag – som alltid manat till stor försiktighet när det gäller att spara och lägga till den information som finns bakom de gröna löven på ancestry med motiveringen: -Du måste veta vad du gör, annars kommer du förr eller senare att hamna väldigt fel!

Men jag som är störst bäst vackrast – nåja, det var ju ett tag sedan! – med 40 års vana borde ju utan problem kunna skilja agnarna från guldkornen, eller hur?

Det kan jag oxå (släng dig i väggen Jante!)… oftast, för si så där åtta av tio tips är fel och de ignorerar jag UTAN att ens kontrollera ev källa, det behövs helt enkelt inte… för så fel är de.

———————————-

Förutom ”mitt” träd håller sedan en tid tillbaka på med Listersläktens släktträd (jodå, jag har även medlemmar från Listersläkten i mitt träd) och har då använt mig mer av de gröna löven än jag vanligtvis brukar göra… mest för att hänga med i svängarna när de byter både socknar och län – och spara tid genom att tipsen kan skvallra om var de blivit av.

”Min” Ola Nilsson hade ett löv som förtäljde att han hade både hustru och barn som jag kunde kopiera rakt in i mitt träd med EN knapptryckning. Få se… jag öppnar hens träd, och följande bild kommer upp. Kontrollerar Ola och Karnas vigsel på DDSS, och det stämmer på kronan…

sko1

Faktum är att det var så lovande att jag letade upp familjen i Mjällbys husförhör… och visst stämde det, bortsett från att det fanns fler barn i verkligheten än i ancestrys träd.

sko4 Mjällby AI:10 (1851-1862) Bild 370 / sid 420 (AID: v96415a.b370.s420, NAD: SE/LLA/13269)

Så jag tryckte på knappen och vips fanns Ola Nilsson, hans hustru och de tre barnen i mitt träd… de övriga ungarna knappade jag in bokstav för bokstav.

Därefter släppte jag Ola Nilssons familj – trots att hela barnaskaran blev försedda med frestande darrande löv – och försökte på liknande sätt ge hans syskon makar och barn. Jag brukar göra så nämligen, och försöka bli klar med en generation i taget… så jag inte tappar bort mig (mer än nödvändigt iallafall).

———————————-

Tillbaka till Olas ungar kan jag konstatera att Listersläktens släktträd fått sin första båtsman (på 805 inknappade individer… knappt fyra år senare är antalet 3935) 🙂 . Nils är ETT av de tre barn som jag ”adopterade” från ancestry…

sko10

Hm… född i Mjällby, Blekinge, Sverige. I mina öron är det en ganska usel hänvisning, eftersom Mjällby i runda slängar innefattar ett tiotal byar. Han ÄR född på Stiby 101, men ok då… gift någonstans med en Sissa Svensdotter och merparten av deras barn är födda i Ronneby.

—— … och alla varningsklockor ringer! ——

Visserligen är födelsedatumet rätt, men någonting säger mig att detta stämmer inte… och så hittar jag ytterligare en Nils Olsson med samma födelsedag, som dessutom känns mer rätt 🙂 .

sko11Mjällby AI:19 (1879-1887) Bild 920 / sid 683 (AID: v96424a.b920.s683, NAD: SE/LLA/13269)

De uppgifterna knappar jag i stället in i mitt träd på Nils Olsson Skothorn…

sko8

… innan jag redigerar bort namnet Skothorn Båtsman.

———————————-

Jodå, Nils Olsson Skothorn har funnits, även om han inte är son till Ola Nilsson i Stiby 101.

sko7

PS: Vad vill jag ha sagt med denna blogg då? Att vara väldigt försiktiga och inte litar på andras forskning för det är lätt att få in en katt bland hermelinerna… eller ett Sko(t)horn 😉 

Sen gick tiden och allt var  frid och fröjd tills jag började rota i den långa listan DNA träffar från ancestry… och hamnar på Nils Olsson Skothorns familj i Ronneby IGEN.

ö

Ronneby AI:40 (1867-1872) Bild 329 / sid 322 (AID: v96621.b329.s322, NAD: SE/LLA/13316)

Vem han än är son till, så INTE är det till Ola Nilsson från Stiby 101!

”Problemet” är att nu har jag DNA träff på ett barnbarns barn till Nils Olsson Skothorns dotter Kerstin… hur fasen nu DET hänger i hop. Fortsättning lär följa…

PS: Det är jag som skrivit FEL på henne…

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Listersläkten, Släktforskning, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s