Trädgårdstider… 2019

… på Skogsvägen började med att jag hade en firma att kapa oxelhäcken till ca 70 cm höjd.

Visserligen var den ett bra insynsskydd – och jag hade aldrig offrat den -, OM det inte varit för att flera plantor inte överlevde bildårens framfart för två år sedan.

Ska jag vara helt ärlig begriper jag fortfarande inte hur han kunde braka in i min mur och krossa den samma (höger sida om trappan), välta en stenstolpe och skicka i väg stolphattarna från bägge stolparna flera meter bort… på en raksträcka.
Den svarta saaben vederbörande framförde blev skrot, men som tur var lämnade han kvar reg.skylten på platsen… eller inte, innan han lade benen på ryggen och smet.

Det hela polisanmäldes förstås, och jag ringde mitt försäkringsbolag för att få lite råd och kunskap om vad som skulle hända med min kvaddade mur. Fick rådet att anmäla skadan till Trafikförsäkringsföreningen, – eftersom bilföraren hade avviket från platsen – trots att bilen var känd… men läste man på om Trafikförsäkringsföreningen verkade det inte vara rätt.

Berättade för polisen om tipset jag fått, och hur tveksam jag var till att göra som mitt försäkringsbolag rått mig att göra… och fick veta att om jag löd det rådet begick jag ett brott!

Det spelade ingen roll att bilföraren smet… bilägaren var känd, och bilen försäkrad i ett annat bolag än mitt. Ringde dit… och fick en smärre utskällning; -Din mur får du betala själv!

Vilket INTE jag höll med om… och långt om länge blev jag kopplade till en skadereglerare, som också var tveksam till om det verkligen var de som skulle reparera min egendom. Men det slutade med att de gjorde det…

Tanken är nu att plantera några nya plantor vid brevlådan… för åtminstone tre häckplantor överlevde inte närkontakten med saaben.

————————————

Trädgårdstider 2019 började dock redan i höstas med att skaffa en massa lökar. Vanligtvis brukar man kunna inhandla både påsklilje- och tulpanlökar kilovis i både blomsteraffärer och matvarobutiker på hösten, men icke hösten 2018… de var helt enkel en bristvara, en konsekvens av den regnfattiga sommaren.

DSC00056.JPG

Påsk- och pingstliljor gick dock att skicka efter på nätet, så jag fick tag i ett gäng (även om dessa lökar var mindre än de brukar vara) till slut…

DSC00109 (6)

… tulpanerna – tre olika påsar… som jag har försnillat – köptes i blomsteraffären i Mjällby.

————————————–

Från gatan leder en gång med plattor upp till ytterdörren… en gång som varken jag eller någon annan haft någon nytta av sedan 2014. Den som traskade in på den får snällt traska tillbaka ut på gatan igen, eftersom gången slutar med ett högt räcke – rullstolsrampen – som gjorde det omöjligt att nå ytterdörren den vägen…

… så varför ha en en meter bred gång som inte leder någon vart? Ett antal plattor plockades upp (sommaren 2018)… för att sammanknyta de båda rabatterna med fler lavendel och Fairy rosor + knölklocka och kirskål, fast DET är ju inget att skryta med. Tjusigt värre, ju 🙂 …

… å så skulle de båda halvrunda rabatterna också sammanknytas, med ett stilleben av gamla plattor i mitten. En platthög med plats för allsköns saker, typ blå klot (som var så populärt för länge sedan).

Lätt som en plätt, trodde jag… men det visade sig – hejsan hoppsan – vara betong under plattorna. Streck i planeringen…

… å det var inte lite betong heller, blandat med mängder av sten. Det slutade med att trädgårdsfirman fick hyra en… tja, vad maskinen nu heter som man bilar med. Två timmar per hål tog det, och hade inte svår språkförbistring rått, så skulle jag haft ett hål till andra sidan högen med plattor… men Rom byggdes inte på en dag, och inte min trädgård heller…

DSC00110 (4).JPG

Det närmsta hålet är 120 x 120 cm stort, och ca 30 cm djupt… och där är fortfarande planen att fylla det med jord och koskit och plantera lavendel och Fairy rosor…

Det bortre hålet skulle ju också bli rabatt, men men… än finns tid att ändra sig. Tror det blir dammduk i stället!

Fortsättning lär följa… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2019/05/09/tradgardstider-2019-del-2/

Det här inlägget postades i Allmänt, Blådåren..., Blekinge, Blommor, Rotavdrag, Sölvesborg..., Trädgård, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Trädgårdstider… 2019

  1. Ping: Trädgårdstider… 2019, del 2 | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s