Trädgårdstider… 2019, del 3

… fortsättning på https://gunvorpersson1.wordpress.com/2019/05/09/tradgardstider-2019-del-2/

”Det är ingen mänsklig rättighet att leva på landet”…

… enligt Bensinupproret! Å då är det förstås ingen mänsklig rättighet att ha en trädgård heller, när man inte kan sköta den själv…

Minns ni hur snudd på katastrof varmt och torrt väder det var i april? Skogsbränder rasade runt om i landet – så pass att något hus strök med – … och helikoptrar flög i skytteltrafik och vattenbombade dessa stora bränder utan kontroll. Dvs, bränderna var utom kontroll… INTE helikoptrarna 😉 .

… och som ett brev på posten… eldningsförbud!

Sen kom maj månad med riktigt ”april väder”… isande kyla, och två större mycket välbehövliga regn på vardera ca 15 mm hemma på min gata i Sölvesborg…

DSC00182 (2)

… och man blev varse hur mycket pollen det fanns i luften. Stackars alla allergiker…

DSC00198 (2)

… blandat med hagelskurar, och frysgrader på nätterna (skogsbränderna? Ja, de var nästan borta ur mitt – och förmodligen också Svenssons – minne… samtidigt som de förmodligen orsakat ett livslångt trauma hos de som blev drabbade av den röde hanen).

——————————————————

Hål nummer två – av två! – i trädgården var ju också tänkt att bli en rabatt… men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Tack vare språkförbistringen blev jordsäckarna inte tömda i hålen när trädgårdsfirman var här och bilade upp dem, och plötsligt slog det mig… det ena hålet kunde bli en liten damm i stället.

DSC00205 (4)

Sagt och gjort. Syster Yster skickades att köpa en bit dammduk, och den 10 maj skred hon och sonen till verket med mitt hastigt påkomna dammprojekt.

Hastigt påkommen idé, som sagt… för i våras – när garaget städades – hade jag inte en tanke på att jag någonsin mer skulle behöva vattenfallet, dammkrukorna och den oanvända pumpen i framtiden… så de åkte till sopstationen. Lite surt idag, faktiskt 😦 …

Nåväl. Två staplar plattor från det som skall bli ett  ”altare”, eller en ”ställplats” för  diverse passande prylar… lyftes undan och sorterades i hela, halva, gråa  och bruna högar.

DSC00204 (4)

Tanken med det var att förankra dammduken under dem…

DSC00206 (3)

Om jag till äventyrs blir onödigt rik någon gång, så kommer jag att investera i trettiofem nya fina 40 x 40 cm stenplattor till ”altaret”… i stället för de gamla som jag har, med betong-rester på undersidan, vilket gör dem omöjliga att stapla i jämna fina staplar.

DSC00207 (3)

De båda staplarna med plattor på plats igen. Egentligen borde jag kanske haft en liten stapel i dammen också, så att djur som eventuella plurra i kan komma upp igen… men  jag hade inte ens halva plattor så det räckte för att hålla duken på plats, än mindre till att bygga en lite trappa med… fast å andra sidan är dammdjupet inte mycket djupare än 20 cm.

Så medan ”hålet” fylldes så sakteliga med si så där 250 liter vatten, flyttades fem ruggar med gullris till kirskåls-hörnan. Är det något som skulle kunna konkurrera med kirskål, så är det väl gullris… kanske.

Jag är urusel på matte, men just att räkna ut volymen på en rektangulär ”låda” kan jag göra mitt i natten om det skulle behövas… man har väl haft akvarium sedan barnsben.
Det enda man egentligen behöver veta är att en kub, tio cm på alla håll rymmer en liter vatten… och så här blev ekvationen 12 x 2 x 10 = 240 liter 🙂 .

Å nu när jag ändå är i räknar tagen, kanske jag skulle göra någon typ av budget för ”Trädgårdstider… 2019”, även om det inte är så roligt. Kostnader hitintills är:

350 kronor för jord och koskit.

3000 kronor för kapning av häcken, inklusive bortkörning,
2800 kronor för att bila upp hålen, inklusive hyra av maskin (450 kronor),
+ moms 1452 kronor… vilket med ROT blev totalt 4113 kronor att betala.

Dammduken har jag inte fått priset på ännu…

… fortsättning följer! https://gunvorpersson1.wordpress.com/2019/06/03/tradgardstider-2019-del-4/

Det här inlägget postades i Allmänt, Blommor, Rotavdrag, Trädgård, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trädgårdstider… 2019, del 3

  1. Ping: Trädgårdstider… 2019, del 2 | Fantasin skenar…

  2. Ping: Trädgårdstider 2019… del 4 | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s