Vitahall… där boken slagits ut

God morgon och välkomna till denna vackra onsdag då boken har slagit ut, och i Sölvesborg även slagits ut!

—————————————————-

Inte jag som skrivet dessa kloka ord, utan Yngve Andersson, SPALTEN den 15 maj 2019 i Sölvesborgs Tidningen… men ack så bra skrivet.

Det syftar på Vita Hall slätten… och Sölvesborg kommuns långt framskridna plan på att offra skogen och ersätta den med ett nytt bostadsområde… men vi tar det från början igen.

Första gången jag hörde talas om kommunens byggplaner för Vita Hall Slätten var vintern 2011, när det utan förvarning hamnade ett flygblad från Naturskyddsförening i Sölvesborg i brevlådan. Ett flygblad som handlade om kommunens framtidsplaner, ang. att bygga ett nytt bostadsområde i bokskogen mellan Kämpaslätten och gamla E22.

vitahall

… och så här såg planen ut 2011 (med kraftledningen inritad efteråt).

Aldrig varit på något sådant möte tidigare (och inte efteråt heller), men…
Gissa vem som hängde på låset på stadshuset för att inte missa mötet… för detta ville jag ha en förklaring till! Varför har jag inte hört något om Vitahall?
Kom ytterligare en handfull personer från min gata… och alla var vi lika förvånade. Varför hade ingen sagt något om detta???

”-Ska man behöva få ett jäkla flygblad för att få veta detta?”

… undrade en av grannarna. Men se det ”jäkla flygbladet” kunde vi inte skylla kommunen för… för det var då inte de som skickat ut det, svarade kommunens gubbe.
Men åh, alltså… var det meningen att vi närmsta sörjande inte skulle veta något alls? Jodå, men det var inte meningen att vi skulle få en sådan detaljerad plan än.

Förövrigt hade kommunen minsann annonserat om detta i BÅDA lokaltidningarna… okey, men vi som ingen tidning har då?

”- Ni har väl internet????”

Jo, men poängen är att dagstidningarna har blockerat för icke prenumeranter att läsa deras tidning på nätet. Visst, man hade kunnat googla Vitahall… men då vill det till att man känner till att det finns något som heter så.

Kan säga att stämningen och tonfallet på detta möte bäst kan beskrivas som ganska hätsk och otrevligt…

”En förutsättning för planen är att kraftledningen tas bort och ersätts med en jordkabel. Då frigörs ganska stora ytor, som kan bebyggas.”

DÅ var det tänkt att området skulle bebyggas med 31 lägenheter och 40 villor…

… luftledningarna är fortfarande kvar 2019. Det var väl lättare, läs billigare för kommunen att flytta området som man planerar att bygga på i stället för att gräva ner ledningen!

———————————————

… för 2019 ser planen ut så här:

De  31 lägenheter och 40 villorna har nu blivit 55 hus, 22 radhus och en skola… enligt utskicket från kommunen inför samrådet, där Sölvesborgarna fick säga vad de tyckte om det planerade bostadsområdet – på bekostnad av skogen – vid Vitahall innan den 4 februari.

Efter den avslutade samrådsrundan, hade 130 yttranden in från allmänheten, och de allra flesta – 93 % – av dem var negativa till det planerade bostadsområdet.
Det stora antalet förvånade kommunen, men de går trots detta vidare med byggplanerna… eftersom det redan kostat den någonstans mellan 500 000 tusen och en miljon kronor.

Det enda Sölvesborgarnas röster uppnått var att försena byggstarten = gjort det ännu dyrare!

Vid höger sida gränsar det nya bostadsområdet mot vägen som går upp till vattentornet. Där planeras att bygga ett tjugotal radhuslägenheter och en skola…

Kartbilden med bostadsområdet anno 2019 är ju tjusigare än den från 2011, men i verkligheten ser det ut så här…

Den högra vägen på bilden – eller vägen som går rakt fram – leder upp till vattentornet, och den vänstra är ett populärt vandringsstråk… med eller utan hund, men tyvärr inte så länge till.

Här kommer det att byggas en skola… så dessa träd kommer att försvinna…

… på höger sida längs med den vänstra vägen kommer ett bostadsområde innehållande 55 hus att byggas, så träden rakt fram på bilden ovan kommer också att bli ett minne blott.

Att kunna traska på vägen, omgiven av ett vitt täcke av vitsippor om våren… lär också bli ett minne i framtiden.

Kommunen mål 2011 var att det 2020 skulle bo 20 000 personer i Sölvesborgs kommun. Det målet betvivlar jag kommer att uppnås!

Det bodde 16 881 personer i kommunen i september 2009… som hade blivit 17 475 i december 2017, men MINSKAT till 17 455 den 31 december 2018.

Det innebär att det fattas 2 545 personer för att uppnå målet… OM det nu inte flyttar hit i runda slängar 100 personer i veckan under resten av 2019. Gud förbjude!

Var ska de jobba? Tja, Sölvesborg bli en stad där man bor för att det är så vacker och naturnära! Inga problem för en Stockholmare att pendla 10-15 mil dagligen – fick vi veta på mötet 2011 – till ett jobb i tex Karlskrona eller Malmö… dessutom är det inga köer där!

Detta är vägen ner från vattentornet… en lövsal som kommer att försvinna, eftersom skogen på den högra sidan av vägen kommer att få ge plats till radhus och en skola.

Om Ni nu måste bygga vid Vita Hall, varför håller ni inte er till ursprungsplanen? Jag tyckte inte om den 2011, men OM måste jag välja mellan pest och kolera 2019… så blir det planen från 2011.

—————————————————–

PS: Det är trevligt med naturen inpå knutarna… visst, det tycker jag oxå… men det lär bli ett minne blott för oss på Skogsvägen OM Vitahalls planen går igenom.

Grodorna och kopparödlorna (fridlysta!) lär kanske stanna kvar, men knappast ”mina” rådjur…

———————————————

Flera politiska partier är EMOT planerna för Vitahall, och jag – som inte är speciellt politiskt intresserad – lovar och svär att ge dem mina röster i all framtid OM skogen lämnas orörd…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s