Trädgårdstider… 2019, del 6. Inget att gaffla om…

… med ett paket a´ 507 kronor från odla.nu… för ”kan inte Muhammed komma till berget, så får berget komma till Muhammed”.

Fast egentligen lyder ordspråket tvärtom; ” Om inte berget kommer till Muhammed, får Muhammed komma till berget”.

Betydelsen av det är att även den störste / bästa / vackraste får vara beredd att kapitulera och ge sig inför det omöjliga… typ *.

”Berget” i mitt fall år att enkelt kunna besöka en plantskola eller gardencenter med rullstol, ledsagare och färdtjänst. Dessutom skulle bara resan dit kosta flera hundra kronor för mig och en följeslagaren!

Visst, det HADE varit jättekul att ”gå” och välja och vraka bland krukorna – och ta de plantor som jag tycker är finast – på en plantskola, men nu fungerar ju inte det, så de får komma till mig med hjälp av postnord i stället. Lådan innehöll tio hidcot lavendel, ett rödbladigt silverax och en röd ”Magnus”.

——————–

Hittade att jag kunde beställa Fairy rosor – vilket också står på önskelistan – på nätet… problemet var bara att de sedan skulle hämtas i närmsta BlomsterLandet affär, och dit är det tre mil. Tre mil, med färdtjänst + en ledsagare (för att bära rosorna) kostar mer än vad fyra krukodlade rosbuskar gör tillsammans… så det är inget alternativ.

Tråkigt tråkigt tråkigt… men vad gör man? Får väl vackert vänta till hösten och se om jag får tag i barrotade rosor via postnord -> till ett utlämningsställe närmare min gata i stan i stället.

————————-

… lite mer på temat Mohammed och berget. Rullstolsrampen har en kant nertill – för att jag inte ska kunna köra av den – , vilket väl iochförsig är bra… men det hindrar mig också från att komma åt vattenkranen som sitter på husväggen.

”Berget” fick därför bli denna mojäng, som skruvats fast inom räckhåll för mig. Där ansluter man sedan upp till fyra olika slangar…
Dock visade det sig att jag är för handsvag för att kunde vrida de röda vreden, men efter att ha testat ett antal olika tänger – för att kunna utnyttja hävstångs tekniken – , visade det sig att en helt vanlig gaffel fungerade perfekt (så det är väl inget att gaffla om 😉 )

———————

Allt levande kan mutera till något nytt. Peloria heter det i växtvärlden, och kännetecknas av att en växt med oregelbundna blommor, tex gulsporre, lejongap och finger­borgsblommor muterar och istället bildar regelbundna blommor.

… undrar just vad det heter när en blåklocka bli så här?

Clematisen Carina (den heter säkert något annat på riktigt) har bytt upp sig från krukan till en egen spaljé i rabatten. Får se vad denna  svagt syrenlila clematis kommer att tycka om det.

Lammöron, rosenklätt…  – kärt barn har många namn! – , men dessa knallceris blommor är nästan för tacksamma och blir lätt för många. Några i rabatten är snyggt, men här växer de över både lavendel och Fairy rosor 😦 …

———————————–

… å så var det det där med pengar. Hitintills har det kostat:

350 kronor för jord och koskit.

3000 kronor för kapning av häcken, inklusive bortkörning,
2800 kronor för att bila upp hålen, inklusive hyra av maskin (450 kronor),
+ moms 1452 kronor… vilket med ROT blev totalt 4113 kronor att betala.

Dammduken har jag inte fått priset på ännu…

En spaljé a´229 kronor
En mörkrosa hibiskus för 89,95
En rosa trift för 59,95 kronor på jem & fix

Perenner för 507 kronor från odla.nu

Krankoppling Hozelock 4-vägs Plus SB från GardenStore 423 kronor

… fortsättning följer: https://gunvorpersson1.wordpress.com/2019/08/18/tradgardstider-2019-del-7-djurliv/

* ”Ordspråket är, såvitt man vet, inte muslimskt. Det dyker första gången upp på engelska, hos Francis Bacon (Essays, 1625). Han berättar en historia som går ut på att Muhammed – Bacon använder formen Mahomet – fick folk att tro att han kunde kalla till sig en kulle och tala till folket från kullens topp.
Människor samlades och Muhammed ropade på kullen, men inget hände. Kullen förblev där den var…

Till slut förklarade profeten att om kullen inte ville komma till Muhammed skulle han minsann gå till kullen (if the hill will not come to Mahomet, Mahomet will go to the hill). När John Owen år 1643 återberättade historien bytte han ut kullen mot ett berg (mountaine). Kring historien har en skröna vävts, enligt vilken Muhammed skall ha förklarat kullens/bergets ovilja att infinna sig med att Gud är barmhärtig. Om Han verkligen låtit berget komma skulle ju berget ha landat rakt på folket och många skulle ha dött…”

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blommor, Trädgård, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s