Somliga löser Suduku… Ivy Belle

… men jag har inte tid med den sortens problemlösning, för jag har fullt upp med andra klurigheter… nämligen att försöka knäcka hur jag är släkt med alla mina DNA träffar – eller åtminstone några av de drygt 14600 – jag har på ancestry.

—————————– Ivy Belle Olson ————————–

Minst två av träffarna är barnbarn eller barnbarns barn till en Ivy Belle Olson. Hon föddes i Morrison, Illinois, som dotter till John Olson och Hilda Nelson. Den ena träffen är på 60 cM, 7 segment och den andra på 34 cM, 4 segment… så det borde gå att ”klippa”, tycker jag.

John och / eller Hildas anor bör därför gå att spåra till de socknar som i dag hör till Sölvesborgs kommun i Blekinge, precis som mina gör…

farting3

Ivy Belles far John Olson ska vara född i Stenstad, och var det ligger vet jag inte riktigt… så jag gav mig i kast med hennes mor Hilda Nelson i stället.

Och yes; hon är född på Knutstorp i Mjällby sn den 22 juni 1877, och dotter till Nils Persson och Bengta Johansdotter (och bars till dopet av farföräldrarna Per Svensson och Hanna Svensdotter på samma adress).
Den 4 februari 1893 – 16 år gammal – var Amerika kofferten packad…

Hon gifte sig den 16 februari 1898 i Whiteside, Illinois med John Olsson…

Hildas far – Nils Persson – anor följdes mycket enkelt bak till sjuttonhundra frösihjäl, men utan att hans förfäder återfanns i mitt släktträd… och därmed hamnade 25% av Ivy Belles anor i papperskorgen. 

Nils Persson gifte sig den 2 juni 1876 i Mjällby sn med Bengta Johansdotter, men hennes anor var inte lika lätta att reda ut. Rent teoretiskt borde hon varit född i Mjällby (eftersom vigsel var där), men icke …

Bengtas far Johan Sigfridsson Ek på Ysane 11 i Ysane sn var närvarande vid vigsel och gav muntligt samtycke. Såg hon monne dagen ljus den 24 september 1853 i Ysane sn?

Sanningen är att Bengta är född i Boa i Jämshögs socken, och dotter till Johan Sigfridsson och Hanna Andersdotter. Boa lät ju hoppfullt, för där har jag anor… men det skulle visa sig att Bengtas anor inte återfanns i mitt släktträd… och därmed hamnade ytterligare 25% av Ivy Belles anor i papperskorgen. 

Vilket innebär – genom uteslutningsmetoden – att släktskapet med Ivy Belle måste finnas på hennes far John Olsons sida… så Stenstad, here I come!

farting4

”ALLA” vet att man inte ska tro blint på träden i ancestry, utan betrakta dem som tips… så John Olson i från Stenstad i trädet visade sig vara fel John Olson, för på Find A Grave  hade han i stället födelsedatumet 5 januari 1869.

farting2

farting1

En koll på datumet i DDSS ger snabbt ett positivt besked; Det finns en Johan Olsson i Mjällby socken, närmare bestämt i Siretorp.

Sen vidtog släktforskning på vanligt vis, och jag var beredd att ge upp mer än en gång – för det var Siretorp för hela slanten -, ända bak till John Olsons FM MM Anna Matsdotter. Hon är född den 3 februari 1744 på Lörby 17, och syster till min ana Jöns Mattsson, född den 3 augusti 1741… så äntligen fick jag träff i mitt träd.

… så därmed anser jag två DNA träffar lösta 🙂 .

Det här inlägget postades i Allmänt, DNA-forskning, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s