DNA i släktforskningen…

Mycket handlar idag om DNA, så även för de som har släktforskning som hobby.

Vi – Sölvesborgs Släktforskarförening – hade en föreläsning våren 2019 som handlade om just DNA och släktforskning med Niklas Hertzman. Vi fyllde lärcentrum på Sölvesborgs bibliotek den gången… så vi beslöt att göra om det hela igen till hösten, och då även med möjlighet att testa sig hos ftDNA om man så önskade.

Och den 18 september var det dags 🙂 …

DSC01040 (2)

47 besökare kom för att lyssna till Niklas Hertzman och drygt tjugofem av dem väntade tålmodigt – både före och efter föredraget – för att få göra sitt eget test i släktforskningens tjänst.

DSC01031 (3)

Tops kö… och krånglande teknik!
Typiskt nog visade det sig att ftDNAs sida, på andra sidan Atlanten, låg nere på obestämd tid… vilket ställde till det, och omöjliggjorde både att registera och betala kiten med kort.

Efter kontakt med M.A i en bil si så där 50-60 mil bort, togs beslutet att trots allt genomföra topsningen, och att de topsade senare skulle logga in på ftDNAs hemsida hemifrån och betala…

DSC01034 (2)

DSC01055 (2)

Ja, förhoppningsvis… men ännu mer förvirrad blir man när resultatet av testet dyker upp efter låååång väntan. Åtminstone blev jag det, för de förväntade träffarna fanns inte där… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/08/03/ar-jag-en-bortbyting-eller/

—————————————————————-

Tips… när förvirringen är total och du är vilse i kromosomdjungeln. Sök på http://testadna.nu 

DSC01054 (3)

SSF styrelse har också diskuterat att hålla sk DNA café… med ögonen på mig. Frågan kom upp i går igen – och jag känner pressen – … sååå vad gör man på ett DNA café?

Det här inlägget postades i Blekinge, DNA-forskning, Sölvesborg..., Sölvesborgs bibliotek, Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till DNA i släktforskningen…

 1. Gunvor Persson skriver:

  ”… sååå vad gör man på ett DNA café?”, undrade jag i bloggen. Dessa tips / råd kom Mats Ahlgren med på facebook:

  ”En bra fråga, och svaret torde bli ”precis det man vill”. Det finns inga regler, mer än att man träffas, umgås och har DNA i centrum.
  En del har det som öppet hus och ser till att det finns sittplats och wifi, sedan gör deltagarna resten. Andra börjar med ett kortare föredrag, eller lägger in det i mitten. Sedan finns det hur många varianter som helst, en del riktar ett café till nybörjare och ett annat till de som kan mer, en del tar inträde andra inte. Så hitta på något som passar just din förening och kör sedan för allt vad tygen håller, det kan ju ge nya medlemmar också”

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  … å nu börjar resultaten trilla in 🙂 ….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s