Orkidéer… Phalaenopsis

Phalaenopsis – eller Brudorkidé – är en vanlig och populär orkidé. Att de sedan är väldigt lätta att få tag i, de brukar finnas i första bästa matvaruaffär – dessutom hyfsat billigt – gör dem inte mindre populära… 

DSC01143 (2)

De finns i en mängd färger, från vitt gult rosa cerise till mörkt vinröda… enfärgade, tvåfärgade och mönstrade, och pryder sin plats på nästan alla fönsterbrädor, även om ett söderfönster ej är att rekommendera från april till september, ungefär (risk för brännskador på bladen OM man inte har markis)… men väl under vinter halvåret.

I det vilda härstammar de från östra Asien och Filippinerna, och är epifyter… dvs, de lever högt uppe i trädkronorna i varma och tropiska skogar – vilket innebär jämn värme och fuktighet året om -, där de klamrar sig fast med sina kraftiga rötter på stammar och grenar.
Jämn värme får de också hemma på fönsterbrädan, även om det är si och så med luftfuktigheten… men de växer och blommar snällt om och om igen i torr rumstemperatur ändå.

Phalaenopsis har heller inga bulber = knölar – som många andra orkidéer har – utan lagrar vatten i sina kraftiga saftspända blad. De nya bladen växer upp – ett eller max två om året – i toppen av bladrosetten…

Rötterna är också gröna och saftspända – och växer både i och utanför krukan -, men bli silvergrå när de behöver vatten. De kommer oftast på sidan av plantan, medan den nya blomstängeln kommer i bladvecken.


Ny rot till vänster och ”tumvante”, dvs ny stängel på G till höger…

Perfekta krukväxter. Faktum är att de är perfekta krukväxter, eftersom de tål och trivs i torr inomhus luft. Jag har mina i genomskinliga plastkrukor, och de står på upp och nervänt fat i tunga mörka ytterkrukor. Krukorna doppas några minuter var 7-10 dag i en liten vattenfylld balja inklusive orkidé gödning… året om, så plantorna står aldrig gömda och bortglömda bakom någon gardin.


18 maj 2019

Tid är pengar. Phalaenopsis som säljs i matvaruaffären har oftast bara två eller tre blad, dvs det är väldigt unga plantor. Jag tror att de behöver växa till sig innan de blomma igen, vilket kan ta både ett och två år… så är du otålig är mitt råd att köpa en större planta med i alla fall fem-sex blad. Då är chansen stor att den blomma om både en och två gånger igen inom det närmsta året.

Omplantering. Alla växter behöver planteras om i bland, så ock Phalaenopsis… och till detta behöver man köpa ”orkidéjord”, dvs. en ”jord” som till stora delar består av barkbitar, eftersom vanlig blomjord inte är att rekommendera. Eller införskaffa en glasvas eller -burk i stället. När, var, hur bör man göra det? Bra fråga!

Jag gör det aldrig när den blommar, eller har ny stängel på väg upp… eller för att den stått i samma kruka ex antal år, utan jag gör det om den tex  är lös i krukan av någon anledning, eller växer som ett mangroveträd, dvs basen på själva plantan befinner sig flera centimeter upp i luften, ”stående” på ett knippe rötter.

Lossa plantan försiktigt från krukan, och pilla bort all ”jord” från rotsystemet. Klipp också bort tomma och innehållslösa döda rötter…

Ibland hittar man även en torvklump – med eller utan plastkruka – mitt i krukan, vilket är ett minne från dess ”bebistid”. Eventuell torvklump ska också plockas bort…

DSC01168 (2)

När rötterna är rensköljda har man två alternativ att välja på; 1. Plantera tillbaka plantan i samma kruka (eller en större) med orkidéjord… eller 2. Placera plantan i en glasvas med ett par centimeter vatten på bottnen, bara så mycket att rotspetsarna når vattnet, för orkidéer är inga vattenväxter…

Överblommade stänglar. Jag låter dem vara kvar… klipper bara bort de som blivit gula eller torkat.  Visst, plantan ser kanske inte så vacker ut med gamla stänglar, men det är inte ovanligt att det kommer sidoskott på dem = nya blommor.

DSC01309
28 januari 2020… och nya blommor på orkidén från den 18 maj…

DSC01481 (2)
3 mars…

 

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blommor, Uncategorized, Växter och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s