Svensdotter = Lysander… = Lesander?

Efternamnet Lysander nämns ibland i samband med en kvinna, Mathilda Svensdotter, som en gång bodde i Lörby, Mjällby sn i Blekinge. Jag har inte hittat någon skriftlig källa till det, men däremot fått frågan mer än en gång;

-Var kommer namnet Lysander från? 

… å jag brukar svara, att vad jag har hört kommer det från Amerika, och är en felläsning av namnet Svensdotter.

Man ska aldrig säga aldrig, men jag är inte så säker på att det verkligen kommer från en felläsning längre…

——————————————————————–

1898. För lite drygt 120 år sedan, eller den 10 februari 1898, föddes en gosse i Chicago, Illinois, som fick namnet Andrie Lesander Benson…

Han var äldsta barnet till två Sölvesborgare i förskingringen, nämligen Andrew Benson och Carrie Lesander… som egentligen kom från Lörby i Mjällby socken, och båda hade emigrerat 1889… dock från olika ställen, en från Tving och en från Lörby.

lesander

1889. Andrew Benson f. 7  juni 1862, som egentligen var döpt till Anders Pehrsson… var son till Per Bengtsson och Anna Andersdotter på Lörby 19. När han var nio år (1871) flyttar hela familjen med sju barn till Ronneby. och bosätter sig i Hasselstad. Femton år senare återfinns familjen på Tving 85, och har utökats med två barn till, födda i Hasselstad.

1885 reser Anders bror Per f. 1867 till Amerika, och året därpå följer systrarna Pella f. 1863 och Hanna f. 1865 efter.

Anders? Ja, han står som ägare till 2/3 av Tving 85, när han emigrerar 1889…

Carrie Lesander f. 20 maj 1867, var egentligen döpt till Karolina Svensdotter… och dotter till Sven Andersson och Nilla Mattsdotter på Lörby 18.

Hon emigrerade den 6 april 1889…

—————… men vi tar det från början. ————–

Äldst i Sven och Nillas barnaskara på Lörby 18 var Hanna f. 10 april 1858, och hon hade emigrerat till Amerika redan den 16 maj 1877… och då var inte ens yngsta systern Selma Sofia född.

Näst äldst var ovan nämnda Mathilda Svensdotter…
Sen följde tre gossar, Mass, Nils och Ola…som alla kom till världen – och lämnade den samma – den 12 augusti 1863.

Dessutom fanns Elsa f. 1864, Nils f. 15 maj 1869 som emigrerade 18 april 1888, Anna f. 1 maj 1872… som även hon styrde kosan till det stora landet i väster den 26 april 1890, Nilla f. 25 januari 1875… som emigrerade den 24 oktober 1895 och Selma Sofia f. 1877.

1893. Gifte sig Nels S Lesander den 15 april i Rockford, Illinois, med Matina Hattie Eklund.

1895. Med SS Etruria, som anlände till N.Y den 11 november 1895 från Liverpool i England fanns två damer, Cora 28 år gammal och Anna Lesander, 23 år med. De var hemmahörande i Sycamore, Illinois… och med dem reste också 20-åriga Nilla Svenson.

Helt säker är jag inte, men magkänslans säger mig att Cora, Anna och Nilla är systrar, och likaså döttrar till Sven Andersson och Nilla Mattsdotter på Lörby 18.

1896. Blev Nels Lesander amerikansk medborgare den 20 april.
Annie Lesander gifte sig med John Lundquist den 22 september, och i september året därpå blir de föräldrar till Frances Myrtle Lundquist…

… och den 15 november 1896 avlider Nels Lesander.

1897. Carrie gifte sig med Andrew Benson den 24 juli…
…. och en vecka senare var det systern Nellie Lesanden tur att stå brud, när hon gifte sig med John Albert Carlson… och nästan på dagen nio månader senare bli hon  mamma till lilla Ethel Albina Natalia Carlson.

————- fyra bröllop och en begravning ————–

… är en filmtitel som nästan stämmer på syskonen, men fem bröllop och tre begravningar är närmre sanningen.

1901. Dör Annie, blott 29 år gammal den 9 oktober. Hon är begravd på Rosehill Cemetery and Mausoleum, Chicago, Cook County, Illinois…

1904. Den 4 februari avlider Nellie Lesander, 29 år..

—————- där hemma i Lörby ——————-

1911. Den 11 oktober avlider 75 årige urmakaren Sven Andersson på Karlshamns sjukhus. I bouppteckningen finns – förutom änkan Nilla – följande arvtagare; döttrarna Hanna vistandes i Amerika, Thilda gift med bonden Magnus Svensson i Lörby (hon är förövrigt farfars mor till en av deltagarna i Allt för Sverige, första säsongen), Elsa boende i Hörby, Karolina gift och boende i Amerika, Selma gift med skepparen Alfred Andersson i Djupekås, samt avlidna dottern Annas i Amerika vistandes dotter Frances Lundqvist, jämte avlidna dottern Nillas i Amerika vistande barn Ethel Karlsson…

Att det är samma personer som nämns i bouppteckning, som kallade sig Lesander i efternamn i Amerika är det ingen tvekan om… frågan är bara var namnet kommer ifrån? Tror inte det bottnar i en felläsning, dock…

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s