Vitahall… nu gäller det

Den 6 februari 2020 sammanträder byggnadsnämnden i Sölvesborg, och på deras agenda finns detaljplanen för Vitahallsområdet. Förslaget – som är snarlikt det förra – innebär att i stort sett hela bokskogen mellan transformatorstationen / kraftledningen och vägen upp till vattentornet kommer att huggas ner… och ersättas av 55 hus, 20 radhuslägenheter och en skola.

Detta är en blogg, men en kopia av den kommer att skickas till byggnadsnämnden: ordförande (SD)  harald.olsson@solvesborg.se
vise ordför. (M)  lennart.nilsson@solvesborg.se
andre vise ordför. (S)   tobias.bjorklund@solvesborg.se …

——————————————————————————

”En förutsättning för planen – anno 2011 – var att kraftledningen togs bort och ersattes med en jordkabel. Då skulle ganska stora ytor frigöras, som kunde bebyggas.”

DÅ var det tänkt att området skulle bebyggas med 31 lägenheter och 40 villor…

… men luftledningarna är fortfarande kvar 2019. Det var väl lättare, läs billigare för kommunen att flytta området som man planerar att bygga på i stället för att gräva ner ledningen!

———————————————

… för 2019 såg planen ut så här: Luftledningen syns som en bred ”brand gata” till vänster på bilden nedan…

De  31 lägenheter och 40 villorna hade nu blivit 55 hus, 22 radhus och en skola… enligt utskicket från kommunen inför samrådet, där Sölvesborgarna fick säga vad de tyckte om det planerade bostadsområdet – på bekostnad av skogen – vid Vitahall innan den 4 februari 2019 (det röda krysset är min tomt).

 

Efter den avslutade samrådsrundan hade 130 yttranden kommit in från allmänheten, och de allra flesta – 93 % – av dem var negativa till det planerade bostadsområdet.
Det stora antalet förvånade kommunen, men de går trots detta vidare med byggplanerna… eftersom det redan kostat den någonstans mellan 500 000 tusen och en miljon kronor.

Det enda Sölvesborgarnas röster uppnått, kunde man läsa i dagspressen, var att försena byggstarten = gjort det ännu dyrare!

… men stadsbyggnadsavdelningen kom med ett nytt och något ändrat förslag… vilket innebar TVÅ lägenheter mindre. Antalet tomter hade inte minskat särskilt mycket, däremot var varje enskild tomt något mindre än i ursprungsplanen….

vitahall33a

Det nya förslaget har passerat det så kallade granskningsskedet som är det SISTA tillfället då kommunen samlar in synpunkter från allmänheten. Nittiofem yttranden från privatpersoner kom in, samt en lista med 204 namnunderskrifter mot förslaget.

Vid höger sida gränsar det nya bostadsområdet mot vägen som går upp till vattentornet. Där planeras att bygga ett tjugotal radhuslägenheter och en skola…

”Husen får vara max 8 meter höga, och för att skapa en enhetlig karaktär inom området och för att knyta an till omkringliggande skog ska färgsättningen av fasaderna återspeglas i naturens färger med dova nyanser i grått, grönt, gult eller vitt. Minst 20 % av fasaden ska dessutom utgöras av trä, då trä ger en hållbarhetsprägel på området som förnybart material. Inslagen av trä ska gärna ha en avvikande färgskala som bryter mot övrig fasadkulör. Taken ska vara svarta eller grå…”

Tja, risken är stor att ni bygger ett nytt Österbo på Vitahall. Österbo… bostadsområdet i Mjällby som alltid kommer att kallas något annat i folkmun, efter vad folk tyckte det såg ut som när det uppfördes.

Drygt sjuttio bostäder, innebär också 125 bilar, minst… på gamla E22, eller Blekingevägen som det heter numer, för att ta sig dit upp.

—————————————————-

Detaljplanen över bostadsområdet anno 2019 är ju tjusigare än den från 2011, men i verkligheten ser det ut så här…

DSC00090 (2)

Den högra vägen på bilden – eller vägen som egentligen går rakt fram – leder upp till vattentornet, och den vänstra är ett populärt vandringsstråk… med eller utan barnvagn eller hund, men tyvärr inte så länge till OM stans politiker får bestämma

Här kommer det att byggas en skola… så dessa träd kommer att försvinna…

… på höger sida längs med den vänstra vägen kommer ett bostadsområde innehållande 55 hus att byggas, så träden rakt fram på bilden ovan kommer också att bli ett minne blott.

Att kunna traska på vägen, omgiven av ett vitt täcke av vitsippor om våren… lär också bli ett minne i framtiden.

Kommunen mål 2011 var att det 2020 skulle bo 20 000 personer i Sölvesborgs kommun. Ett mål som man dock inte kom i närheten av…

I september 2009 bodde det 16 881 personer i kommunen … som hade blivit 17 475 i december 2017, men MINSKAT till 17 455 den 31 december 2018.

Det innebär att det fattas 2 545 personer för att uppnå det målet… men det kommer knappast att ske, eftersom de som flyttar hit måste bidra med mer än de kostar, dvs inte behöva varken skol- barnomsorg eller äldreomsorg, om man får tro kommunens ordförare.

Detta är vägen ner från vattentornet… en lövsal som kommer att försvinna, eftersom skogen på den högra sidan av vägen kommer att få ge plats till radhus och en skola.

Flera politiska partier i kommunen är EMOT planerna för Vitahall, och jag – som inte är speciellt politiskt intresserad – lovar och svär att ge dem mina röster i all framtid OM skogen lämnas orörd…

 

—————————————————–

PS: Det är trevligt med naturen inpå knutarna… visst, det tycker jag oxå… men det lär bli ett minne blott för oss på Skogsvägen OM Vitahalls planen går igenom.

Grodorna och kopparödlorna (fridlysta!) lär kanske stanna kvar, men knappast ”mina” rådjur…

För egen del innebär det oxå att jag aldrig mer lär hinna upp till skogen, för det gör man inte med en timmes socialaktivering i veckan…

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Sölvesborg..., Uncategorized, Väder / oväder, Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s