Somliga löser Sudoku… Emily Olson

Sudoku är lösbara problem, och det bör DNA träffar också vara… har jag hört, men det gäller uppenbarligen inte i fallet Emily, TROTS DNA test och ordentlig ”pappersforskning” (tycker jag), så har jag uppenbarligen blivit fartblind någonstans längs vägen. Vad är det som jag missar?

Emily Olson är farfars mor till min DNA träff LM på ancestry. Hon finns i en handfull träd – eller två – på ancestry, och i de fall hennes föräldrar är nämnda, så heter de Claus August Olson och Elizabeth Marie Larson. Den förstnämnde född ca 1834 i Sverige och Elizabeth Marie uppges vara född den 6 augusti 1844 i Skaraborg, Dalarnas, Sweden…

Att leta efter någon född runt 1834 i Sverige, som är döpt till Claus August Olson – eller kanske något helt annat, för det kan faktiskt vara hans amerikanska namn – känns ganska hopplöst.

Elizabeth Marie Larson ska vara född den 6 augusti 1844 i Norrland, typ. Nu protesterar säkert både masar och kullor… men Dalarna är rena Norrland för mig i allmänhet och definitivt när det gäller släktforskning eftersom merparten av mina anor har bott i södra Blekinge.

Nåväl. Emily Olson gifte sig den 3 december 1898 i St Louis i Minnesota med John R Moberg… och de blir föräldrar till tio barn mellan 1900-1919. Ett av dem är farfar till min träff LM…

——————————————————————————————————–

PS: Jag har hittat Claus August Olsson. Han var född den 27 april 1842 i V Ny, i Stenum socken, Skaraborg län… men han och hustrun Elizabeth Maria är definitivt ute ur bilden, eftersom deras dotter Esther Emilia Olson dvs Emily gifte sig Anderson.

… så med det testamentet blev Emily Olson Emily Doe i stället. Hon är dessutom inte född 1877, utan i juni 1876… enligt vissa censusar.

——- Delade DNA – matchningar… ——

Ancestry har ett hjälpmedel som heter ”Delade DNA – matchningar” där man kan få ledtrådar till andra matcher med likartade träffar… men när det gäller LM blev det bara fyra träffar.

Första träffen är mor till nummer tre i listan, och vår gemensamma ana är Per Persson Ysberg. Jag ”sitter” på hans sondotter Pella Karlsdotter (min morfars mor), medan träffarna är ättlingar till en annan sondotter, nämligen Mathilda Persdotter…

Träffen på andra plats är ättling till Jöns A Bergman sonson Nels Johnson. Jöns A Bergman är också morfar till ”min” Pella Karlsdotter…

Både familjen Ysberg och Bergman hör hemma i Norje i Ysane sn i Blekinge, men hur mycket jag än vänder och vrider på dem så hittar jag ingen Emily Olson.

Den fjärde träffen är en dotterson till Emily…

Om jag bara kunde begripa vad jag missar

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s