Tyskt plan landade utanför Djupekås…

… men avlägsnade sig när besättningen fått veta att den befann sig i Sverige.

Sölvesborg den 7 . (TT)

Ett tyskt sjöflygplan landade på fredagsförmiddagen utanför Djupekås. Sedan planets besättning av en fiskare underrättats om att planet befann sig i Sverige och ej som besättningen trodde i Danmark, startade det och avlägsnade sig söderut.

Bild stulen från Wikipedia, färglagd med myheritage…

Den mer officiella versionen

STOCKHOLM den 7 (TT) Två tyska sjöflygplan flögo på fredags förmiddagen in över Skånes sydkust. Efter beskjutning från luftvapnet lämnade planen svenskt område i trakten av Simrishamn med nordlig kurs.

Ett av planen landade vid 11.30 tiden på vattnet utanför Djupekås hamn, sydväst om Karlshamn och startade inom kort åter och lämnade svenskt område med sydostlig kurs.

——————————————–

Tyskarna från Djupekås har förolyckats?

Nödsignaler vid Hanö. Många tyska plan letade förgäves.

Det tyska flygplan som i fredags gick ner i Djupekås hamn men sedan åter avlägsnade sig sedan besättningen gjorts uppmärksam på att man landat i Sverige och icke i Danmark har enligt meddelande till SDS från Sölvesborg av allt att döma strax därefter förolyckats.

Fiskare på Hanö såg vid sju tiden på fredagskvällen ljussignaler söderut, men omedelbart efter det man gjort en båt startklar hade signalerna upphört.

Att besättningen och planet råkat i nödläge visar även uppgifter som tidningen erhållit att Rugens radio samma kväll begärt hjälp åt flygarna.

En relativt livlig tysk flygverksamhet förekom dessutom under lördagsförmiddagen över yttre delen av Karlskrona skärgård samt i trakten söder om Hanö. Ännu sent på lördagseftermiddagen kunde man från Hanö se ett flygplan, som gick mycket lågt och uppenbarligen sökte något föremål.

—————————————————————

Källa: Trelleborgstidningen, den 1944-01-12…
https://tidningar.kb.se/ … som släppte fri även nyare tidningar våren 2020 pga covid-19…

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar