Årsmöte 2021 hos Sölvesborgs Släktforskarförening…

… den 21 april med räkmacka och Åsa-tårta… ha ha, jag ljuger så bra, det var ju på förra årets årsmöte den den 26 februari 2020 som det konsumerades räkmacka och tårta… vilket var INNAN covid-19 stängde världen i allmänhet och bibliotekets lärsal i synnerhet, där släktforskarföreningen huserat en kväll i veckan i si så där tolv-femton år.

Årsmötet 2021…

Nytt – förutom sedvanliga val på årsmötet i fjor – var kommunens drogpolicy (efter ett kommunfullmäktige beslut den 9 september 2019)… som ska börjar gälla 2021, och som gäller alla kommunens bidragsberättigade föreningar. Vilket innebar att alla föreningar under året uppmanades att omformulera kommunens förslag, så det passar den egna verksamheten…

Föreningarna ska sedan godkänna sin drogpolicy/ Sölvesborgs föreningspolicy vid varje årsmöte (från och med 2021) och se till att beslut finns med i årsmötesprotokollet.

Så föreningens Alkohol och drogpolicy – se nedan – var en av punkterna på årets årsmöte, och godkändes vid möte den 21 april… utan räkmacka, dock. Liiite knepigt med förtäring via Teams.

————————————————————————–

Sölvesborgs Släktforskarförenings
Alkohol- och drogpolicy

Grundsyn:
Sölvesborgs Släktforskarförening är en ideell förening där vårt mål är att sprida kunskap om, och skapa intresse för släktforskning. Målgruppen i vår förening är till stor del äldre som forskar, där även barn och ungdomar som medföljer målsman är välkomna. Våra handledare är och ska verka som goda förebilder och representanter för vår förening. Alkohol- och drogpolicyn berör alla i föreningen

1. Förhållningssätt NARKOTIKA & DOPINGSPREPARAT:
All hantering av narkotika och dopingpreparat är förbjudet, enligt svensk lag.
Narkotika och dopingklassade substanser får aldrig förekomma på något sätt i vår verksamhet utan läkarintyg. Om vi skulle upptäcka narkotika/dopingsbruk hos någon av våra medlemmar gör vi på följande sätt:
Samtalar med medlemmen, utifrån vårt samtal bestämmer vi eventuella konsekvenser.

Ansvaret att regler följs är i första hand styrelsens.

2. Förhållningssätt ALKOHOL:
Vi dricker inte alkohol på föreningens fester, utan erbjuder alltid alkoholfria alternativ.
Vi har nolltolerans mot alkoholkonsumtion i samband med våra möten eller transporter till sammankomster. Vi är restriktiva vid val av sponsorer som kan uppmuntra, eller på annat sätt leda till ökad alkoholkonsumtion.

3. Förhållningssätt TOBAK:
Våra myndiga utövare och handledare strävar efter att avstå från tobak under våra sammankomster och hanterar sitt tobaksbruk med omdöme inför andra. Vi följer regler och lagar enligt tobakslagstiftningen om rökfria miljöer.

Förankring
Policyn ska förankras och revideras vid årsmötet och tas upp för diskussion. Vi följer regler och lagar i förhållningssätt till ANTD.

Sölvesborg den 31 mars 2021

———————————————————————————————

Verksamhetsplan för 2021

Verksamheten ska styras helt och hållet av § 1 i stadgarna:
Föreningen skall ha till ändamål att sprida upplysning om och på olika sätt stödja släktforskning samt fungera som förbindelselänk med kulturnämnden och dess institutioner, lokala kommunala och kyrkliga arkivvårdare samt hembygds- och andra kulturföreningar.

Ekonomi:
Föreningens ekonomi är god och med stöd av medlemsavgifter, kommunalt verksamhetsbidrag och övrig sponsring kan föreningen utlova ett flertal öppna föredrag på biblioteket.

Redovisning av egna arrangemang och samarrangemang:
Under 2021 skulle föreningen hålla öppna arrangemang på biblioteket som tidigare, samt arrangera minst 4-6 föredrag under året.
Föreningsmedlemmar skulle också erbjudas släktforska i föreningslokalen, men på grund av restriktioner blev allt inställt.
Föreningen planerade även att medverka vid Barnfestivalen, Killebom och Kulturkalaset…

————————————————————-

På årsmötet omvaldes även de styrelsemedlemmar som stod på tur att avgå, samt att styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2020.

Förutom styrelsen hade även sju medlemmar anmält sig till årsmötet, och var med via teams. En sak som kom upp var bristen på uppföljning av DNA testningen som gjordes i samband med en föreläsning av Niclas Hertzman… likaså föreslogs att teams även skulle användas från biblioteket för medlemmar som bor en bit bort.

… så var rädda om varandra där ute, så ses vi förhoppningsvis ”på riktigt” igen i framtiden!

———————————————————-

PS: Om någon sagt till mig för ett år sedan att både styrelsemöte och årsmöte skulle ske via nätet – sicken tur att jag fick en webcamera i julklapp – hade jag inte trott på det. Vad då? Det går långt över mitt förstånd ju… och det gör det förvisso fortfarande (vid ”övningsmötet” för någon vecka sedan åkte jag ut från mötet), men det är en sak som covid-19 ”tvingat” mig att ta tag i.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Sölvesborgs bibliotek, Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s