Inte bara corona…

… har – och kommer – att påverkat Sölvesborgs Släktforskarförening i framtiden.

Att vi lever med en pandemi med restriktioner – ofta mycket svårbegripliga sådana, inte sällan beroende på vem man är och var och när man ska göra vad det nu var man tänkte göra – har väl ingen missat.

Sölvesborgs kommun gick ut hårt och stängde bland annat stans bibliotek, inklusive lärcentrum, våren 2020… vilket även påverkade Sölvesborgs Släktforskarförening.

—————————————————————————

Släktforskarförening, som startade den 24 januari 2007 är en ideell förening. Målet är att sprida kunskap om och skapa intresse för släktforskning… 

—————————————————————————-

Ända sedan vi startade har vi träffats i bibliotekets lärcentrum onsdagskvällar mellan 17.00 och 19.00, och använt deras tjugo datorer. En perfekt lokal att ha släktforskarcirkel i, något annat kan man inte säga… likaså att ha föreläsningar i, eftersom den tar ca 85 personer.

Klockan är tio över fem en helt vanlig onsdag, och samtliga datorer är upptagna… Foto: BIG

Kvällar som lockat ett tjugotal intresserade varje gång, som med stort intresse sökt sina rötter och lagt både energi och inte så lite fantasi på att försök klura ut vad prästerna skrev om just deras anor i de olika kyrkböckerna (vilken handstil, har han tullat på nattvardsvinet, tro?).

… jag kan inte läsa dessa kråkfötter, kan någon hjälpa mig? Foto: BIG

Hösten 2020 skulle biblioteket öppna igen, och styrelsen författade ett brev som skulle skickas ut till medlemmarna. Med alla restriktioner som var då – max åtta personer inomhus – , tänkte vi utnyttja sex av datorerna (två på varje sida av de tre sidorna + två ledare)… men innan vi hann skicka ut informationen till medlemmarna stängde biblioteket igen.

Foto: BIG

År 2021 kom, men biblioteket var fortsatt stängt… men föreningens fina medlemmar – ca 90 stycken – stöttade föreningen genom att betala in medlemsavgiften, trots att de nästan inte fått någonting för avgiften 2020.

——————————————————–

I juli kunde man läsa om bibliotekets satsningar för framtiden. Större fokus kommer att läggas på studenter och mer plats ska ges till barnen. Trevligt. Sex nya datorer har köpts in för att ersätta det tjugotal som fanns i lärcentrum. Mindre trevligt, men de har säkert rätt i att de flesta studenter har egna datorer i dag, så fler behövs kanske inte…

”Släktforskarföreningen kommer dock, enligt Rolf Berg, få fortsätta använda lärcentrum till sin verksamhet.”

Det tackar vi för, men det är en omöjlighet med enbart sex datorer, eftersom vi tillochmed har fler abonnemang än så. Även om föreningen tar med sig tre bärbara dit, blir det svårt att genomföra släktforskning där på onsdagskvällar, helst sedan öppentiden ändrats.

Visst, vi blev erbjudna en annan dag med längre öppettider (två timmar i stället för en), vilket vi inte kunde gå med på (antalet datorer var fortfarande sex), eftersom onsdagarna är mycket väl inarbetade och etablerade hos medlemmarna sedan 14 år tillbaka.

Alla som någon gång försökt sig på att släktforskar vet att en halvtimme vid en dator en gång i veckan är ingenting, så…

Vi vill inte ta död på föreningen genom att erbjuda en (två) timmes forskning i lärcentrum, OM man till äventyrs lyckas paxa en av dessa datorer vill säga...

Därför tackar vi för oss, önskar studenterna arbetsro och barnen roligt på biblioteket i fortsättningen… och tar vårt pick och pack och flyttar till en annan lokal, för lärcentrum kan inte längre tillgodose våra behov.

Information om detta är i detta nu på väg ut till våra fina medlemmarna…

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Sölvesborgs bibliotek, Sölvesborgs Släktforskarförening, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s