Dahlia i kruka, del två…

De överlevde torka och översvämmade krukor – några sniglar har jag inte sett till, om det sedan beror på koppartejp eller odling på trädäck låter jag vara osagt – och har vuxet sig typ 50% högre än vad ”bruksanvisning” lät gälla.

15 september…

… men de led svårt natten mellan den 15 och 16 september. Hård vind och 20 mm regn är inget idealiskt väder för växter i allmänhet och stora välväxta dahlior i synnerhet.

16 september…

Flertalet av både höga och låga plantor gick från 170 cm höjd till 0 över natten. Jag hade planerat – ha ha! – för att de skulle få stå i krukorna tills de fick frost om en månad eller så, men det sket sig. De som är knäckta i krukhöjd är förmodligen lika bra att plocka upp redan nu, låta torka och ta in för vinterförvaring.

Visserligen behövs det regn – och svampälskare jublar förstås – … och natten därpå kom ytterligare 20 mm.

———————————————————————–

Krukorna de växer i är bland annat dessa…

My city Garden heter den avlånga grå krukan, 60 cm lång och rymmer 30 liter jord, lagom för två små dahlior… tyckte jag.

Några av krukorna jag köpet våren 2021…

I den sattes en Darkarin till vänster och en Fascination till höger. Den förstnämnda skulle bli 80 cm hög och den andra 60 cm, dessutom med mörkt bladverk…

Fascination

Fascination blev snarare meterhög… och dess krukkompis visade sig vara en felmärkt knöl (köpt i fysisk butik, så nu står det 1-1 mellan butik och postorder vad gäller felmärkta dahlior)… en halskråsdahlia, ganska säkert en som heter Mary Evelyn. Dessa blir ca 120cm, men denna är nog närmare 150 cm hög.

Darkarin? Snarast en felmärkt halskråsdahlia…

————————————————————-

Gillade My city Garden krukorna så mycket att jag ville ha två till, men se det var lättare sagt än gjort. Gick in på nätbutiken för att beställa två till för säkert en och en halv månad sedan, men det visade sig att de bara hade en komplett med fat (pga corona, enligt mejlkontakt)… så den fick det bli. En är ju liksom bättre än ingen…

I veckan fick jag ett nytt mejl från dem. De kunde INTE leverera något fat förrän tidigast våren 2022. Tack och hej, riv orden… vilket de gjorde.

PS: Detta är en Darkarin

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Blommor, Trädgård, Uncategorized, Väder / oväder, Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dahlia i kruka, del två…

  1. Suttecity skriver:

    Vackra blomster! Jag hittade en röd jag glömt och trodde det var en avfällande bulb av den stora rosa/vita. Men välkommet med den härliga färgen. Den rosa/vita har först denna veckan orkat veckla ut sina första kronblad på stora knoppen så den är mer än sen. Nyinköpen har dock blommat generöst och nu planerar jag för vinterförvaringen. Hoppas frosten dröjer så de kan stå ute ett tag till.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s