Budkavlen gick..

En budkavel är ett litet föremål, ofta av trä, som innehöll ett skriftligt meddelande och bars från person till person, ofta i språngmarsch eller under ritt från gård till gård, vilket kunde ske både natt och dag.
Meddelandet kunde vara allt från en kallelse till en bystämma…eller ett upprop för att få folk till något särskilt ändamål, både i fred och krigstid.

… från wikipedia

——————————————– 1899 —————————————————-

En mossbrand af ganska hotande omfång uppstod i lördags förmiddag å ett mossskifte i Lörby, några få steg steg mellan rågången mellan Lörby och Ysane stora mossfält.


Elden, som uppgifves ha uppkommit till följd af två skyttars ovarsamma skjutande, varsnades vid 10 tiden, då den till följd af den rätt stark blåsten började få fart. En lycka var att vinden var vestlig. Hade den deremot varit ostlig, hade elden gått öfver bygränsen och in i Ysane mosse, och i så fall åstadkommit ofantlig skada, och ett oerhördt släkningsarbete.
Nu har elden åtkommit en mindre värdefull mossmark, och sedan folk under lördagseftermiddagen och i söndags från Lörby, Ysane och Norje byar kommit tillstädes, har man säkerligen lyckats hejda det lössläpta elementets våldsamma framfart.

Torfjorden är till följd af den långvariga värmen ovanligt torr och brinner som fnöske. Ett par gånger i lördags slogo eldgnistor öfver den låga gärdesgården och in på Ysanemossen, men tack vare de tillstädes komne personernas förenade påpasslighet och energi, lyckades man hindra elden att taga sig fram här. I söndags voro hundratal skjutsar och flera hundra menniskor med spadar och yxor i arbete. Elden kringgärdades med en hög sandvall och ett dike, hvartefter i går på kronolänsmannens utfärdade budkafvel folk från Lörby, Mjällby, Hosaby, Hörby och Ysane byar fortsatt kväfvnings och släkningsarbete med ytterligare påkörning af sand.

Det väldiga eldbålet omfattar en yta af flera tunnland och sänder ut en ofantlig rökmassa. Det troliga är, att man ej fullständigt förmår släcka elden med mindre man från sjön öfvergjuter eldhärden med några tusen tunnor vatten…

———————————————————————————–

Om denna brand skrev ett antal tidningar, just detta publicerades i Stjernan den 22 augusti 1899, och finns att läsa på https://tidningar.kb.se/

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Genealogi, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s