Dummies… för att använda SVARs kyrkböcker

Så blev Riksarkivet ”SVAR” fritt – efter ett riksdagsbeslut – för alla och envar att släktforska i UTAN abonnemang den 1 februari 2018. Tack för det 🙂 …

”– Våra släkters historia är en del av vårt gemensamma kulturarv.
Att släktforska har blivit en folkrörelse som konkretiserar och levandegör vårt kulturarv. Genom människors nyfikenhet inför sin egen bakgrund kan vi också lättare förstå och lära av vår historia, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.”

———————————-

Alice Bah Kuhnke har helt rätt i att släktforskning HAR blivit en folkrörelse. När och varför det blev så vet jag inte riktigt, men sannolikt är det en konsekvens av att SVAR gick ifrån att låna ut rullfilm och microfiche på biblioteket… till att skannade av förlagan till dessa filmer och fiche – dvs mormonfilmerna från 1950-talet -… och lägga ut materialet på nätet.
Då behövde man inte längre beställa (och vänta veckovis) på önskad ”bok” – och slåss om en plats vid en läsapparat på bibblan -, utan kunde beställa ett abonnemang och sitta hemma vid datorn och hoppa mellan de olika böckerna… inte bara i aktuell socken utan i hela Sverige..

I samma veva startade även Genline – ett privat företag – som också hade skannat av samma mormonfilmer. Företaget såldes 2010 till ancestry… men man kunde köpa abonnemang hos dem tom 2014.

Av någon anledning ansågs Genline vara mycket bättre än konkurrenten Riksarkivet ”SVAR”, och det absolut bästa abonnemang – rolls-royce delux – man kunde ha för att släktforska via datorn.

Genline är idag en stor del av ancestrys Sverige abonnemang… och av någon outgrundlig anledning har detta faktum bland många släktforskare degraderat Rollsen till en tummetott!
Ancestrys Sverige abonnemang består med andra ord INTE av enbart avskrifter, utan av samma avskannade kyrkböcker som en gång var ett måste hos alla släktforskarproffs…

2004 gav sig en tredje aktör in i leken, nämligen det privata Arkiv Digital. Till skillnad mot de andra bådas (SVAR och Genline) material – som bygger på mormonernas gamla filmer – , så är ADs bilder nyfotograferade färgbilder… vilket gör STOR skillnad på läsbarheten.

—————————————–

När det första lyckoruset har lagt sig – gäller förmodligen för så väl vana som nya släktforskare – upptäcker man, läs jag… att Riksarkivet inte är att leka med. Jo, jag vet… olika leverantörer har olika bildvisningsprogram, dvs hur man söker och hittar i just deras ”abonnemang”, inklusive hur man anger källan…

Jag använder vanligtvis AD och ancestry, och hittar utan större problem till en bestämd socken hos båda… men hur fasiken gör man för att hitta samma socken hos Riksarkivet?

—————————————-

På AD skriver man bara in sockens namn, och Whola… så får man upp en lista över alla böcker som finns. Där efter klickar man på önskad bok och den öppnas… enklare än så kan det knappast bli.

På ancestry klickar man först på ”Sverige, kyrkböcker, 1500-1941”.
Under rubriken ”Bläddra i denna samling”… klickar man på ”Län”… och en rullgardin med länen visas.
Klicka på önskat län, och därefter ”Församling”… och en rullgardin med samtliga församlingar i länet visas.
Välj önskad församling… och en rullgardin med ”typ av register”, dvs födelse-döds-vigselböcker, SCB och husförhör visas.
Klicka på önskad bok… och till sist ”Årsintervall”,

Många klick blir det innan man hamnar i rätt bok, men jag upplever inte detta som svårt eller besvärligt på något sätt… utan tvärtom ganska logiskt.

Listan över alla socknar som finns i ett län är dessutom ett stort plus. Jag brukar titta i den – för att få förslag på tänkbara socknar – när ”Mr X med eller utan familj”, har flyttat till en socken vars namn jag knappt kan läsa ens till hälften, typ.

———————– sidan uppdaterad den 29 september 2021 ————————

På Riksarkivet kommer denna sida upp. Eh? Hur gör jag nu?

Den som är van vid Riksarkivet tycker förstås att det är lika självklart och användarvänligt att använda -som jag tycker att AD och ancestry är -… men skam den som ger sig. Gratis är ju gott…

svar (2)

Förmodligen finns det flera vägar här som bär till Rom, men jag valde ”Specialsök” under ”Utforska våra digitala arkiv”… och då kommer sidan nedan fram. Här finns information om vad man kan hitta hos Riksarkivet.

svar3

Välj kyrkoarkiv, om du vill forska i dem. Då kommer nästa sida upp…

Den innehåller – förutom sökrutor – även bra information om vad man kan hitta i husförhörslängder, födelseböcker, flyttlängder osv…

 … jag fyller i ”Mjällby” i rutan under ”Sök arkiv/församling”. och i samma ögonblick som jag väljer ”Blekinge” i rullgardinen under ”Län” kommer nästa sida fram.

Under Arkiv/församling dyker en länk upp till Mjällby sn skannade kyrkböcker. Välj önskad längd och klicka sedan på ”Bild”. Klart!

För min del beror detta huvudbry med andra ord mer på ”handhavandeproblem”, än på Riksarkivet… men det var fan vad det var krångligt. Eller inte…

Tre olika ”abonnemang”… och lika många sätt att ange källan.

—————- Riksarkivet ———————

Källhänvisning från Riksarkivet:
Mjällby kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/LLA/13269/A I/9 (1851-1862), bildid: C0058233_00096, sida 88

Bildid är användbart OM man även i fortsättningen använder Riksarkivet. Då kopiera man det, går till rubrikerna på startsidan, klickar på ”Bildid”… och klistrar in det i sökrutan, och vips är man tillbaka på sidan ovan.

Eller kopiera ”LÄNK”… vilket är en möjlighet Riksarkivet är ensamma om (tror jag )att erbjuda  https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0058233_00096

Att kopiera ”LÄNK” är väldigt smart när man behöver släktforskarhjälp på tex facebook. Man kopierar den och klistrar sedan in länken i det forum som man ställde sin fråga i… och hjälpen är ett klick bort.

———————- Arkiv Digital ——————–

Källhänvisning från Arkiv Digital: Mjällby AI:9 (1851-1862) Bild 910 / sid 88 (AID: v96414a.b910.s88, NAD: SE/LLA/13269)

AID är användbart OM man även i fortsättningen använder Arkiv Digital. Då kopiera man det, … och klistrar in det i sökrutan ”AID” (längst upp till vänster på den sida man råkar befinna sig på) och klickar på ”Gå”, och vips är man tillbaka på sidan ovan.

——————– ancestry ———————-

ö

Källhänvisning från ancestry: Län: Blekinge; Församling: Mjällby; Typ av register: Husförhör (Household examination); Årtalsintervall: 1851 – 1862;Rulle-/fiche: LK-1405;Handskrivna/stämplade sidnummer: 88/0

Genom att klicka på ”Detaljer” kommer följande remsa fram i nederkant av aktuell bild.

ö

GID nummer – dvs Genlines gamla källor – är användbara OM man även i fortsättningen använder  ancestry…

—————————————————–

https://www.hd.se/2017-09-18/gratis-slaktforskning-da-blir-det-samarbete-med-arkiv-digital

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A4ktforskning_i_Sverige

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dummies… för att använda SVARs kyrkböcker

  1. Tack för en superbra analys💪💪 Jag är klar med forskning (är mycket digitaliserad sedan 15 år genom min sista anställning). Men för andra som ej är så digitala var det jättebra med den här analysen👍👍

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar