Färgglada gubbar och gummor… och trasslingar

… får man i samma takt som man får nya träffar (OM man har testat någon förälder, ska tilläggas). Jag har fått hela 201 gummor, men endast fyra gubbar. Drygt femhundra träffar har dock fått varken eller…

De blå gubbarna sladdrar om att den gemensamma anan finns att hitta på min fars sida, och de röda gummorna bör på samma sätt finnas någonstans på min mors sida (syrran gav mig ett lila par, dvs vi är släkt på både min fars och mors sida. Surprise 🙂 ).

Smart, va? Då behöver man ju bara leta i halva trädet… eller?
Nä, fullt så enkelt verkar det inte vara. Jag har numer lärt mig att den gemensamma anan till många av mina röda gummor finns att hitta på min fars sida.
Det gjorde även Ol…son – dvs, EN av alla de 5439 personer som heter det i efternamn enbart i Sverige – med siffrorna 55 / 25.

Hen och jag ska vara 2nd Cousin – 4th Cousin, men jag föredrar att kalla släktskapet för trasslingar -…

… och det kanske det blir genom att min FF FF MF F & M Gisel Gislarsson och Bodil Mårtensdotters finns i hens träd. Min FF FF MF är deras son Lars… medan hen ”sitter” på deras dotter Lusse.

——————————-

Just denna del av mina anor – tillika pesten 1711 – har jag vridet och vänt både avigt och rätt på i Gammalstorps socken (Blekinge)… av den enkla anledning att deras sondotter Sissa Larsdotter gifte sig med min farfars farfar far Per Larsson och flyttade till Lörby 20 i Mjällby socken.

En gård – som kallas Piäddegården – som detta par mer eller mindre byggde upp från grunden på jord som makens föräldrar köpt till 1799… 

På trappen står mina nygifta farföräldrar Algot och Ester 1923. Mannen bakom dem är Algots far Piädde-Pellen… 

Gården  kallas fortfarande för Piäddegården – ett namnet jag bra gärna skulle vilja hitta en förklaring till. Ett namn som jag INTE tyckte var så kul när jag var liten, med enligt farmor skulle jag vara stolt över det.

————————————-

”Piädd… åh, vad jag hatade detta ord när jag var liten!”

När man cyklade kring i Lörby och Djupekås blev man förr eller senare stoppade av gamla retfulla gubbar som satt på ”ljugarbänk”. Deras stående fråga var; Och ”vems” är du då?

Man kom inte därifrån förrän man förklarat ”vems” man var… och dom såg mycket oförstående ut, ända tills jag sa vad farmor och farfar hette.

-Jaha, Piädd Algottens… sa dom med ett tonfall och en blick som sa ”det förklarar ju allt”.

… och jag begrep inte vad det förklarade, varken då eller nu!

Farmor Ester däremot, tyckte att Piädd var något man skulle vara stolt över att vara… vilket gav mig mycket dåligt samvete, eftersom jag skämdes över det!

Men hon kom med ett par påstående om Piäddegården, som trots allt lät ganska spännande…

————— Farmors ”myter” lät så här: ———————

”- I början av 1900-talet fick barnen lära sig i skolan att Piäddegården i Lörby var mycket gammal… där blev bara en överlevande när digerdöden gick.”

”- Det gamla boningshuset har inte alltid ligget där det står nu… utan har flyttats dit från slätterna.”

”- Lörby 20 var från början en gård, men den delades pga två bröder som inte drog jämt!”

Dessa ”myter” lär väl bli omöjligt att bevisa fullt ut, men sant är att gården tillhörde de hemman som fick flytta ut ur byn vid enskiftet… vilket även granngården – med samma nummer – tvingades göra.
I granngården bodde då Per Larssons kusin Per Jönsson, men den såldes i slutet av 1800-talet till Piädde-Pellens bror Ola – vars ättlingar fortfarande också kallas Piäddar -… så visst har huset flyttats, och visst har Lörby 20 innehafts av två bröder för 125 år sedan, men det var två gårdar redan långt innan dess.

————————————————————

Var ordet ”Piädd” kommer ifrån vet jag inte, men sannolikt är det ett namn. Kunde man döpa små gossar  till Tyke, Brun, Krook och Blanting, så varför inte Piädd?

När det föddes en liten gosse (Sven) i Piäddegården (i Agerum, Gammalstorp sn, Blekinge) på 1720-talet, uppgavs fadern heta Piädde Nilsen – fast hans riktiga namn var Nils Svensson -… så namnet har funnits i minst 300 år, men kopplingen mellan Piäddegården i Agerum (som var en av 5-6 gårdar under Ryedals säteri) och Piäddegården i Lörby har jag inte hittat, än mindre hur det hamnade i Lörby.

” Namnet” kom kanske till Lörby med Per Larsson 1787 hustru Sissa Larsdotter. Hon var född i Agerum, men härstammade från Gössagården… så egentligen borde jag kanske vara en Göss och inte en Piädd!

——————————–

Nåväl, tillbaka till min trassling och våra gemensamma anor 🙂 …

Gisel och Bodil gifte sig mest sannolikt 1730. Han var då 19 år och hon bara sexton, och i augusti 1731 föddes deras första barn Thomas. Thomas kom att få åtminstone tio syskon… där den yngsta var trettio år yngre än honom själv, och född 1761…

dna-kusin

Bodil är född 1714 i Värhult i Gammalstorp, men uppvuxen i Kulla – också Gammaltorps sn – … och är mest troligt ensambarn, även om det kan finnas halvsyskon.

Gisel är född… ja, när och var? Jag har inte hittat hans födelsenotis i varken Gammalstorp eller någon angränsande socken… med mest troligt är han född 1711 – om man räknat från dödsdatumet -, och då kollapsade kyrkbokföringen i Gammalstorps sn… på grund av att pestepidemin slog hårt.

Mycket talar dock för att han är son till Berta Josepsdotter från Kyllinge… om man utgår från vilka som var gudmödrar / faddrar till hans barn.

Berta gifte sig 1703 med en änkling vid namn Gisel Thomasson från Leingaryd. Paret får en son – Bengt – född i Leingaryd första maj 1712… och det är enda livstecknet från hennes make.

Gisels förmodade fader heter då Gisel Thomasson… och han har dessutom kanske en trolig bror som heter Lars Thomasson i Värhult (åtminstone när man ser på vilka namn Lars gav sina barn), kanske tillhör även Per Thomasson i Värhult samma syskonskara (men det är mer tveksamt)… för året där på gifter sig änkan Berta Josepsdotter med Truls Svensson från Röan (Jämshög socken).

Detta par kom att bosatta sig i Kyllinge, och blev mellan 1714-1731 föräldrar till Sven, Joseph, Hanna, Sissa, Per och Hannes…

Truls Svensson & hustrun – tillika barnen Hans, Hanna, Sven och Per – är sedan flitiga dopvittnen hos Gisel & Bodil (vilket i min värld är en tydlig indikation att de är hans halvsyskon).

Gisel och Bodil hade tio barn – och förutom de förmodade halvsyskonen Trulsson – är dessa personer dopvittnen:  
Pehr Pehrsons hustru Birta i Räfvary
Ola Kiersta Mortensdotter i Kulla
Truls Tomas i Kylinge,  Elna Jonsdotter,
Per Ericksons hustru i Hässlehult, Jämsög socken
Helge Håkansson ibm etz. Sissa Svensdotter, min MM FF FF FF. Bodde en period på Värhult 1… och kan ju faktiskt vara skylldiga till den röda gumman.
Mårten Persons hustru i Eskemo,
Ola Svenson i Kyllinge etz.Olfve Larsdotter,

—————————————–

PS: Samma öknamn fick ättlingarna till Per och Olas broder Lars – som gifte sig och flyttade till Hosaby 1 1884 – … och ytterligare en Piäddegård var född.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Färgglada gubbar och gummor… och trasslingar

  1. Karolina Å skriver:

    Hej!
    Jag är glad att jag fann din blogg! Min farfars släkt på fädernet (Persson) kommer från Lörby, och Lörby 20 dyker mycket riktigt upp i mina Ancestry-efterforskningar! Även Lörby 4 och Lörby 13 står som platser för födelse och död. Din farfars farfars farfar verkar vara Lars Persson (1748-1816) är även min farfars farfars farfar! Hans son, Jöns Larsson (1807-1893) är min farfars farfars far och verkar ha varit halvbror till din farfars farfars far.

    Har du DNA-testat dig via Ancestry? Min DNA ”finns” på ftDNA, 23andme och på Gedmatch.com. 🙂

    Du är även välkommen att maila mig om du vill!

    MVH,
    Karolina (f.d. Persson)

    Gillad av 1 person

  2. Gunvor Persson skriver:

    Hej 🙂 …
    Vad kul att du hittade min blogg. Min FF FF FF är helt riktigt oxå Lars Persson. Han bodde i vuxen ålder på Lörby 4 och var gift tre gånger… men fick bara ättlingar med hustru två – Inga (min ana) – och tre – Karna (som måste vara den ana).

    Jag – och min syster – har bara gjort ett family finder test hos ftDNA… men varken jag eller hon verkar ha träff på dig. Jag har inte heller någon rent manlig ana från någon tidigare generation att testa, även om det finns några kusiner till pappa kvar…

    Hälsningar Gunvor i Sölvesborg
    PS: länk till avskrivna mantalslängder Lörby 4 och 20…

    Mantalslängd… Lörby 4

    Mantalslängd… Lörby 20

    Gilla

Lämna en kommentar